Στα κρυπτονομίσματα, τη δουλειά της ασφάλειας του δικτύου την έχουν αναλάβει εθελοντές. Όχι εθελοντές που έχουν γοητευτεί από το πνεύμα της ανιδιοτέλειας, αν και υπάρχουν και αυτοί. Τι κάνουν; Διεκπεραιώνουν και επιβεβαιώνουν τις δοσοληψίες που πραγματοποιούνται με Bitcoin. Δηλαδή δουλεύουν. Όπως οι εργάτες των ορυχείων παλαιότερα, που εξόρυσσαν χρυσό ή σίδηρο ή κάρβουνο ή άλλα πολύτιμα στοιχεία. Μόνο που τώρα το σκάψιμο δεν γίνεται βάζοντας τον άνθρωπο να εργάζεται σε ανθυγιεινές συνθήκες. Γίνεται με τους υπολογιστές.
Τι κοστίζει; Χρόνο, ενέργεια και μηχανήματα. Όσο πιο δυνατός είναι ο επεξεργαστής και η κάρτα γραφικών, τόσο πιο πολλές διεκπεραιώσεις κάνει, άρα τόσο πιο πολλά κρυπτονομίσματα κερδίζει. Βέβαια εκτός από εξαιρέσεις κρυπτονομισμάτων, αυτή η δουλειά δεν γίνεται σοβαρά από ένα συνηθισμένο οικιακό υπολογιστή. Πλέον είναι κανονική βιομηχανική παραγωγή. Απαιτούνται ειδικά μηχανήματα, που δουλεύουν ασταμάτητα. 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα.
Οι πολέμιοι ή αρνητές των κρυπτονομισμάτων ισχυρίζονται ότι δεσμεύονται πόροι, όπως έδαφος, ενέργεια, χρόνος, για να φτιαχτεί κάτι που είναι… τίποτα! Ψηφιακά νούμερα. Ενώ θα μπορούσαν να σπείρουν ραπανάκια ή να βόσκουν αγελάδες ή να υπάρχουν εργοστάσια που να φτιάχνουν τραπέζια ή ρούχα ή τελοσπάντων κάτι απτό.
Ουσιαστικά τι ισχυρίζονται; Ότι πρόκειται για καθαρή σπατάλη, επειδή δεν βλέπουν καμιά αξία στο Bitcoin. Ωστόσο, επειδή δεν βλέπουν εκείνοι, σημαίνει ότι δεν υπάρχει; Αν τυχόν πιστέψει ο κόσμος ότι δεν έχει αξία, αν ταυτιστεί με τη δικιά τους άποψη, τότε να είναι σίγουροι πως θα μπει άμεσα λουκέτο σε όλους τους παραγωγούς. Αν όμως θελήσουν να επιβάλουν την άποψή τους, ακόμα και με τη βία, υπάρχουν καλά νέα: δεν μπορούν. Το δοκίμασαν στην Κίνα και αλλού, χωρίς αποτέλεσμα.
Η έμφαση που δίνεται στην κατανάλωση ενέργειας που απαιτείται από το Bitcoin οφείλεται σε δύο λόγους:
α) Δεν έχουν αντιληφθεί πόσα χρήματα σπαταλούνται σε χρηματοοικονομικά ιδρύματα. Το τραπεζικό σύμπλεγμα κοστίζει υπερβολικά σε πόρους. Κανείς δεν έχει υπολογίσει τι κόστος έχει σε ενέργεια, ανθρώπινο δυναμικό, εργατοώρες εκπαίδευσης. Άλλο είναι να σου δίνει κάποιος συμβουλές και χάρη στις ενέργειές του τα 100 ευρώ να στα κάνει 120 ευρώ και άλλο να θες να στείλεις 100 ευρώ και να χρειάζεσαι 105 ευρώ. Στην πρώτη περίπτωση, έχεις κέρδος, στη δεύτερη, ζημιά. Από την εμπειρία σας, από πού λέτε να κερδίζουν οι τράπεζες περισσότερο; Έχετε αναρωτηθεί ποιος πληρώνει όλη αυτή την υποδομή που συντηρεί το σύστημα; Μισθοί, κτήρια, λειτουργικά και διοικητικά έξοδα; Πώς εξηγείται ότι οι άνθρωποι που υποτίθεται φυλάνε τα χρήματά μας, κερδίζουν τόσα πολλά από το όφελος που μας παρέχουν; Με τα crypto, όλη αυτή η σπατάλη, ή τουλάχιστον πολύ μεγάλο μέρος της, αποφεύγεται.
Ο φόρτος εργασίας στη διαπραγμάτευση μεταξύ τραπεζών και ιδρυμάτων απαιτεί μεγάλα back offices. Το συνολικό κόστος των συναλλαγών εκκαθάρισης και διακανονισμού φτάνει τα δεκάδες δισ. δολάρια ετησίως. Το πρωτόκολλο τύπου Bitcoin μπορεί να ελαττώσει την πολυπλοκότητα και τον χρόνο που χρειάζεται ο διακανονισμός συναλλαγών, μειώνοντας τους κινδύνους και βελτιώνοντας την αποδοτικότητα των κεφαλαίων.
Υιοθετώντας την τεχνολογία του blockchain, φιλοδοξούν να επιτύχουν μεγαλύτερη ταχύτητα, περισσότερη ασφάλεια και μειωμένο κόστος.
β) Δεν καταλαβαίνουν την τεχνολογία. Αν νομίζουν ότι είναι άχρηστο, δεν αντιλαμβάνονται ότι απελευθερώνει τις δυνατότητες των υπολογιστών. Το Bitcoin μετατρέπει την ηλεκτρική ενέργεια και την ισχύ επεξεργασίας σε αναμφισβήτητα ακριβή αρχεία. Επιτρέπει έτσι στους χρήστες της να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο για την εκτέλεση των παραδοσιακών λειτουργιών του χρήματος, χωρίς να χρειάζεται να εμπιστεύονται οποιαδήποτε αρχή ή υποδομή στον φυσικό κόσμο.
Οι επικριτές ισχυρίζονται πως από τις συναλλαγές στα κρυπτονομίσματα δαπανάται ήδη σημαντική ενέργεια. Αν δεκαπλασιαστεί ή εκατονταπλασιαστεί, η ενέργεια που θα χρειάζεται να παραχθεί θα είναι τεράστια, ίσως δυσβάστακτη για τον πλανήτη. Φυσικά δεν ισχύει αυτή η αναλογία. Είναι σαν να λες ότι ο γιος μου είναι 1,70 στα 15 του, άρα όταν φτάσει τα 30 θα είναι 3,5 μέτρα!
Στην πραγματικότητα, δεν ξέρουμε πόση ενέργεια πραγματικά καταναλώνει. Δεν γνωρίζουμε την αποδοτικότητα των μηχανημάτων, κάτι που μας εμποδίζει να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα. Από το πανεπιστήμιο του Cambridge έχει γίνει μια σοβαρή προσπάθεια υπολογισμού, αλλά η απόκλιση μεταξύ της πιθανής μικρότερης κατανάλωσης και της πιθανής μεγαλύτερης είναι πολύ μεγάλη. Παρ' όλα αυτά, αν λάβουμε υπόψη μας την εκτίμησή τους, είναι 83 TWh τον χρόνο. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως η Ελλάδα καταναλώνει 50,8 TWh.
Από μια πρώτη ματιά φαίνεται πολύ, αλλά από περιβαλλοντική πλευρά, η κατανάλωση της ενέργειας δεν είναι το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι η κατανάλωση από μεθόδους που μολύνουν. Εξαρτάται από τον τύπο και από τον τρόπο παραγωγής. Οι σημερινοί μεγάλοι παραγωγοί του Bitcoin είναι καταναλωτές καθαρών μορφών ενέργειας. Όχι πως το κάνουν αναγκαστικά υποκινούμενοι από περιβαλλοντολογική συνείδηση, αλλά επειδή είναι ο μόνος τρόπος να είναι ανταγωνιστικοί. Το Bitcoin τείνει να παράγεται εκεί που υπάρχει χαμηλό κόστος ενέργειας.
Συνήθως η χαμηλή τιμή βρίσκεται στα σημεία που αν δεν χρησιμοποιηθεί, θα χαθεί, γιατί δεν υπάρχει δίκτυο διανομής. Για αυτό όχι μόνο δεν αυξάνει την τιμή, αυξάνοντας τη ζήτηση, αλλά έχει βοηθήσει να συντηρηθούν μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού που μέχρι πρόσφατα ήταν αντιοικονομικές. Για παράδειγμα βλέπουμε στην πιο κάτω φωτογραφία ένα υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στη Σιβηρία. Εκεί δίπλα βρίσκεται η μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής της χώρας. Έχουν κάνει συμφωνία με το εργοστάσιο και παίρνουν όσο ρεύμα τούς περισσεύει. Έτσι και δεν χάνεται και εκείνοι αγοράζουν φτηνότερα την κιλοβατώρα.
Σεμινάρια
Ανταποκρινόμενοι στο ενδιαφέρον σας, θα συνεχίσουμε τα σεμινάρια και τον Φεβρουάριο, με ειδική μέριμνα για όσους βρίσκονται εκτός Αθηνών. Τις Δευτέρες, τα σεμινάρια διεξάγονται στα γραφεία του Euro2day.gr, σε γκρουπ 7 ατόμων. Τις Πέμπτες, θα γίνονται μέσω Internet, σε γκρουπ 4 ατόμων. Φροντίστε να κάνετε έγκαιρα την κράτησή σας (https://www.media2day.gr/seminars).
Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.
Αποκλειστικά για όσους θα κάνουν τα σεμινάρια, δίνεται η δυνατότητα να λάβουν ένα βιβλίο που αποτελείται από δύο μέρη: το πρώτο εξηγεί τι είναι Bitcoin και τον μοναδικό τρόπο λειτουργίας του και το δεύτερο, τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε επενδυτικά τον χώρο των κρυπτονομισμάτων.
Αν ενδιαφέρεστε να λάβετε ειδοποίηση για τον επόμενο κύκλο σεμιναρίων, παρακαλούμε στείλτε e-mail στο [email protected], γράφοντας το όνομά σας και ένα κινητό τηλέφωνο.
** Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.