Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιράν και Ρωσία κινούνται στην αγορά των κρυπτονομισμάτων

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης βρίσκεται το Bitcoin, μετά την πρόσφατη ανοδική κίνηση. Η προσπάθεια της Τεχεράνης να μπει στον χώρο και η κρίσιμες αποφάσεις που καλείται να λάβει η Ρωσία.

Ιράν και Ρωσία κινούνται στην αγορά των κρυπτονομισμάτων
  • του Βασίλη Παζόπουλου

Το Bitcoin και η παρέα του στέκονται αναποφάσιστα. Θα κάνουν το άλμα προς τα πάνω, μπαίνοντας με έναν αδιαμφισβήτητο τρόπο σε μια ανοδική τάση ή θα γυρίσουν προς τα πίσω, σε ένα νέο κύκλο ταλαιπωρίας; Ό,τι και να γίνει πάντως, το πιθανότερο είναι πως θα πρόκειται και πάλι για μια απότομη κίνηση.

Η προσοχή μας βέβαια είναι στραμμένη ειδικά στο Bitcoin. Εκείνο είναι που θα δώσει το σύνθημα για την κατεύθυνση ολόκληρης της αγοράς των κρυπτονομισμάτων. Στο 4ωρο διάγραμμά του φαίνεται καθαρά η συσσώρευση που γίνεται σε επίπεδα τιμών λίγο υψηλότερα από εκεί που οδήγησε τις τιμές η έντονη ανοδική κίνηση της προηγούμενης εβδομάδας.

Εν αναμονή λοιπόν της… απόφασης, μας δίνεται η ευκαιρία να δούμε ειδήσεις από άλλα κράτη, όσον αφορά την επίσημη υιοθέτηση των κρυπτονομισμάτων. Ίσως οι πιο ενδιαφέρουσες εξελίξεις μάς έρχονται από το Ιράν.

Ένα ψηφιακό νόμισμα που θα ονομάζεται PayMon ανακοινώθηκε από την εταιρεία Kuknos. Στο εγχείρημα συμμετέχουν τέσσερις ιρανικές τράπεζες και η ιδιαιτερότητά του είναι πως θα έχει αντίκρισμα στο απόθεμα της Ιρανικής Κεντρικής Τράπεζας σε χρυσό. Το νόμισμα θα αποτελέσει το όχημα πάνω στο οποίο θα βασιστούν οι τράπεζες για να διαθέσουν στην αγορά τα περιουσιακά στοιχεία τους, τα οποία θα έχουν ψηφιοποιηθεί σε μικρά κομμάτια (tokens).

Το εγχείρημα εντάσσεται στην προσπάθεια του Ιράν να παρακάμψει τις οικονομικές κυρώσεις που επιβάλλουν οι ΗΠΑ. Το PayMon φιλοδοξεί να διευκολύνει τις εγχώριες και διασυνοριακές συναλλαγές με το εθνικό νόμισμα του Ιράν, το Rial. Αυτή η κίνηση εξηγεί για ποιον λόγο η Κεντρική Τράπεζα του Ιράν ανακοίνωσε ένα σχέδιο περιορισμού της χρήσης μη εγκεκριμένων κρυπτονομισμάτων. Τελικά αποδείχτηκε πως δεν ήταν αρνητικοί μαζί τους, όπως βιάστηκαν πολλοί να ισχυριστούν. Απλά θέλανε να περιορίσουν τον ανταγωνισμό του PayMon.

Οι κινήσεις των Ιρανών έρχονται σε απάντηση των αμερικανικών προσπαθειών για απομόνωσή τους από τις διεθνείς αγορές. Οι ΗΠΑ ήταν ενημερωμένες για τα σχέδια των Ιρανών, δεν αιφνιδιάστηκαν. Τον περασμένο μήνα οι ΗΠΑ εισήγαγαν νομοσχέδια εναντίον των προσπαθειών του Ιράν στον χώρο των κρυπτονομισμάτων, πέρα από τις εμπορικές κυρώσεις.

Ποια είναι τα πιθανά οφέλη; Μέσω συμφωνιών συνεργασίας με φιλικές χώρες, όπως η Ρωσία και η Κίνα, το Ιράν θα είναι σε θέση να παρακάμψει ουσιαστικά τις κυρώσεις, καθώς δεν θα χρειάζεται να γίνουν τραπεζικές δοσοληψίες μέσω του SWIFT, του μηχανισμού μέσω του οποίου ανταλλάσσει αξίες το διεθνές τραπεζικό δίκτυο.

Οι γεωστρατηγικές κινήσεις στην παγκόσμια σκακιέρα ήταν ανέκαθεν πολύπλοκες, μια τεράστια διανοητική πρόκληση. Από ό,τι φαίνεται, αποτελούν ακόμα μεγαλύτερη σπαζοκεφαλιά, καθώς προστίθεται μια σημαντική νέα παράμετρος: η συμβολή των κρυπτονομισμάτων.

Δεν είναι η μοναδική απόπειρα κράτους να δημιουργήσει το δικό του κρυπτονόμισμα. Η πρώτη ήταν από τη Βενεζουέλα, το οποίο όμως δεν φαίνεται να έχει στεφθεί με επιτυχία. 

Οι εξελίξεις στη Ρωσία

Λίγα μίλια μακριά, στη Ρωσία, ο πρόεδρος Vladimir Putin έχει θέσει ως προθεσμία τον Ιούλιο του 2019 για την εφαρμογή κανόνων πάνω στα κρυπτονομίσματα. Ο σχεδιασμός αφορά στη γενικότερη προώθηση της ψηφιακής οικονομίας στη Ρωσία, η οποία αγωνίζεται και αυτή εν μέσω παραβιάσεων των αμερικανικών κυρώσεων.

Ο Ρώσος πρόεδρος δεν έχει αφήσει χώρο για παρερμηνείες. Έχει δηλώσει πως δεν εμπιστεύεται τα κρυπτονομίσματα, επειδή δεν υποστηρίζονται από κάποια κεντρική τράπεζα. Η Elina Sidorenko, επικεφαλής της Ομάδας Νομοθετικής Αξιολόγησης Κινδύνου, απηχώντας τις απόψεις του, δήλωσε πως η Ρωσική Ομοσπονδία δεν είναι έτοιμη να εισαγάγει κρυπτονομίσματα στο παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό της σύστημα, γιατί δεν διαθέτει τους κατάλληλους μηχανισμούς. Μάλιστα δήλωσε χαρακτηριστικά ότι είναι απίθανο να δούμε κάτι τέτοιο να συμβαίνει τα επόμενα 30 χρόνια.

Παρ' όλα αυτά, το VKontakte (VK), το αντίστοιχο του Facebook στη Ρωσία, σκέφτεται να εκδώσει το δικό του κρυπτονόμισμα. Το VK ισχυρίζεται ότι έχει 97 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες, οι οποίοι θα κερδίζουν νομίσματα, ανάλογα με τη συμμετοχή τους στην πλατφόρμα. Είτε από δημοσιεύσεις, είτε με τα like τους. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν το ψηφιακό νόμισμα για να πραγματοποιούν αγοραπωλησίες μεταξύ τους.

Ήδη μπορούν και μεταφέρουν (παραδοσιακά) χρήματα χρησιμοποιώντας το VK Pay, από τον Ιούνιο του 2018.
Δεν γνωρίζω ακριβώς τη φιλοσοφία κάτω από την οποία δουλεύει το VKontakte. Αν όμως την ιδέα να κερδίζεις χρήματα από την ενασχόλησή σου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την εφαρμόσει το Facebook που έχει δισεκατομμύρια χρήστες, ετοιμαστείτε για παγκόσμια οικονομική κρίση! Η παραγωγικότητα θα πέσει εύκολα 20%, καθώς όλοι θα το ρίξουν στα ποσταρίσματα!

Για να επανέλθουμε στην αγορά, αυτή την ώρα τα κυριότερα κρυπτονομίσματα βρίσκονται σε θετικό έδαφος σε σχέση με χθες, έστω και με μικρό ποσοστό. Το Bitcoin ανεβαίνει 1,08% και διαπραγματεύεται στις 5.253 δολάρια. Τη μεγαλύτερη άνοδο σήμερα ανάμεσα στα 100 κυριότερα cryptos την έχει το TrueChain (TRUE), με 27,6% και τη μεγαλύτερη πτώση τη σημειώνει το ABBC Coin (ABBC), με -7,4%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v