Τι δείχνει η συσχέτιση Bitcoin και συναλλαγών

Η κόντρα που ξέσπασε μεταξύ του Peter Praet της ΕΚΤ και των οπαδών των κρυπτονομισμάτων, με αφορμή δηλώσεις του για το χρήμα. Τι πρέπει να προσέχετε, όταν εξετάζετε τον όγκο συναλλαγών στα κρυπτονομίσματα.

Τι δείχνει η συσχέτιση Bitcoin και συναλλαγών
  • του Βασίλη Παζόπουλου

Επιτέλους, να δούμε λίγη δράση! Μπορεί να ακούγεται παράδοξη αυτή η απαίτηση, όταν αναφερόμαστε στην αγορά των crypto, αλλά κλείσαμε τρεις εβδομάδες που η πρώτη τριάδα των κυριότερων κρυπτονομισμάτων κινείται σε μια ευθεία, έχοντας ελάχιστες διακυμάνσεις. Βέβαια αυτό δεν ισχύει για ορισμένα μικρότερα, όπου σημειώθηκαν σημαντικές κινήσεις, καθώς οι εξελίξεις στο παρασκήνιο οργιάζουν.

Αυτή την ώρα, το Bitcoin (BTC) αγωνίζεται να κρατηθεί πάνω από τις 4.000 δολάρια που βρέθηκε το Σαββατοκύριακο. Τα ξεπερνάει κατά μόλις 12 δολάρια, υποχωρώντας 0,4% σε σχέση με χθες. Το Ethereum (ETH) διαπραγματεύεται στα 139, με πτώση 1,1% και το XRP (XRP) υποχωρεί 0,6%. Το Litecoin (LTC) και το EOS (EOS) βρίσκονται χαμηλότερα σε ποσοστό 2,4% και 1,4% αντίστοιχα. Την εξάδα συμπληρώνει το Bitcoin Cash (BCH), το οποίο ανεβαίνει 5,3%

Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών για το Bitcoin υπερέβη τα 11 δισεκατομμύρια δολάρια την Παρασκευή, για πρώτη φορά σχεδόν μετά από ένα έτος. Συγκεκριμένα από τις 25 Απριλίου.

Σημαντικό, θα πείτε. Δείχνει πως το ενδιαφέρον του κόσμου είναι αυξημένο. Όχι αναγκαστικά. Μια από τις ιδιαιτερότητες της αγοράς των κρυπτονομισμάτων είναι ότι τα στοιχεία που αφορούν τον όγκο συναλλαγών είναι αμφίβολης αξιοπιστίας. Κάποια ανταλλακτήρια διογκώνουν τις συναλλαγές που γίνονται σε αυτά, προκειμένου να φανούν ελκυστικά στους traders αλλά και στα κρυπτονομίσματα που πληρώνουν για τη συμμετοχή τους. Κάποια άλλα, για να επιβιώσουν σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, το έχουν ρίξει στην… μπουγάδα μαύρου χρήματος.

Παρ' όλα αυτά πάντα βλέπαμε πως υπήρχε ευθυγράμμιση του όγκου συναλλαγών με την αξία της τιμής του Bitcoin επί χρόνια. Αυτή η στενή σύνδεση φαίνεται να διαταράσσεται από τον Νοέμβρη, όπου σημειώθηκε η μεγάλη υποχώρηση, από τις 6.000 δολάρια στο επίπεδο των 3.200-4.000 δολαρίων, όπου κινείται μέχρι σήμερα.

Αυτό που παρατηρούμε, είναι πως το ίδιο συνέβη με το Litecoin, το τέταρτο αυτή τη στιγμή σε αξία κρυπτονόμισμα. Και σε αυτό είχαμε σαφή ευθυγράμμιση όγκου και τιμής. Ωστόσο -και εδώ είναι το σημαντικό- η άνοδος του όγκου προηγήθηκε της ανόδου της τιμής του. Πλέον το Litecoin διαπραγματεύεται στην τιμή που είχε πριν τη μεγάλη πτώση του Νοέμβρη. Έχει καλύψει δηλαδή ολόκληρη την υποχώρηση. Στην αρχή του χρόνου είχε 30 δολάρια, για να βρεθεί σήμερα στα 60!

 

Το Litecoin πριν από λίγα χρόνια ήταν το δεύτερο δημοφιλέστερο και ένα από τα πρώτα νομίσματα που κατάφεραν να κερδίσουν μεγάλο κοινό και επενδυτές, χάρη στις πολύ πιο γρήγορες συναλλαγές σε σχέση με το Bitcoin.

Έχει χαρακτηριστεί ως ασήμι σε σχέση με το Bitcoin, που συχνά παρομοιάζεται με τον χρυσό.
Άραγε η κίνηση του Litecoin σημαίνει κάτι και για το Bitcoin; Γιατί κακά τα ψέματα, αυτό είναι που θα δώσει το καθοριστικό σύνθημα για την κατεύθυνση ολόκληρης της αγοράς των κρυπτονομισμάτων.

Το αυτογκόλ της ΕΚΤ

Ο Peter Praet, εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου και επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στις 12 Μαρτίου προσφέρθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις των χρηστών του twitter. Κάποια στιγμή, κλήθηκε να πει τη γνώμη του για το Bitcoin: «Η τεχνολογία πίσω από αυτό δείχνει υποσχόμενη για πολλούς κλάδους. Όμως το Bitcoin δεν είναι χρήμα».

Η απάντηση ενόχλησε, όπως ήταν αναμενόμενο, τους υποστηρικτές του Bitcoin, οι οποίοι όμως αποκρίθηκαν χαλαρά. Ωστόσο, λίγο μετά τα αίματα άναψαν, όταν σε επόμενη ερώτηση ο Γερμανός οικονομολόγος είχε την ατυχή έμπνευση να μας θυμίσει τι σημαίνει χρήμα για την ΕΚΤ και τον ρόλο της ως λεφτόδεντρου: «Ως Κεντρική Τράπεζα μπορούμε να δημιουργούμε χρήματα, για να αγοράζουμε περιουσιακά στοιχεία».

Αυτό ήταν. Ήταν ένα θεαματικό αυτογκόλ, το οποίο έγινε αφορμή να κατακλυστεί το twitter της ΕΚΤ με απολαυστικά σχόλια:

* Αν «χρήμα» σημαίνει να πατάς το κουμπί του εκτυπωτή, τότε ναι, το Bitcoin δεν είναι χρήμα.

* Προτιμώ τα «όχι χρήματά» μου, από τη δικιά σας μηχανή εκτύπωσης.

* Δεν είναι χρήματα επειδή δεν μπορούμε να το εκτυπώνουμε όποτε θέλουμε.

* Η τεχνολογία που καθιστά την ΕΚΤ απαρχαιωμένη είναι πραγματικά υποσχόμενη.

* Αγαπητή ΕΚΤ, δεν μπορώ να σας ακούσω. Η μηχανή εκτύπωσης κάνει πολύ θόρυβο.

* Ο ταχυδρόμος εξακολουθεί να ισχυρίζεται ότι το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο δεν είναι αλληλογραφία.

* Μόνο που δεν είσαι εσύ αυτός που αποφασίζει τι σημαίνει χρήμα πλέον.

* Συμφωνώ με τον Praet. Το Bitcoin δεν είναι χρήμα. Είναι καλύτερο.

* Η EKT δεν είναι τράπεζα, αλλά έχει αξιόλογη τεχνολογία για να δημιουργεί νέα ψεύτικα χρήματα, ληστεύοντας τους ανθρώπους. Πότε με πληθωρισμό και πότε με αρνητικά επιτόκια.

* Μπορούμε να εκτυπώσουμε περισσότερα; Όχι. Τότε δεν είναι χρήματα.

* Η αγορά αποφασίζει ποιο θα είναι το χρήμα, όχι κάποιοι αντιδημοκρατικοί, συγκεντρωτικοί οργανισμοί.

* Η αγορά θα αποφασίσει ποια είναι τα χρήματα, όχι ένας ιδιότροπος εκτυπωτής.

* Σε ευχαριστούμε ΕΚΤ που βοηθάς να υιοθετήσει ο κόσμος το Bitcoin.

Δωρεάν κρυπτονομίσματα αξίας 16 δολαρίων

Ανακαλύψαμε μια ακόμα προσφορά για δωρεάν κρυπτονομίσματα για τους αναγνώστες του Euro2day.gr, η οποία προέρχεται από το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο, την Coinbase. Αυτή τη φορά όμως δεν θα είναι τόσο εύκολο όπως την προηγούμενη φορά. Ωστόσο θα είναι πιο ενημερωτικό. Υπάρχουν 3 κρυπτονομίσματα που προσφέρουν συνολικά 16 δολάρια. Το Zcash (ZEC), το Basic Attention Token (ΒΑΤ) και το 0x (ZRX). Για να τα αποκτήσετε, η μόνη υποχρέωση που έχετε, είναι να δείτε πρώτα κάποια ολιγόλεπτα βίντεο (στα αγγλικά) που αναφέρουν πληροφορίες γι' αυτά. Τον τρόπο λειτουργίας, τη φιλοσοφία τους κ.τ.λ.

Για όποιον ενδιαφέρεται, μπορεί να πατήσει εδώ

* Τα διαγράμματα είναι από το coindesk.com

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v