Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκθεση της Market ΑΧΕΠΕΥ για Τράπεζα Αττικής

Τη δημιουργία εταιριών στο real estate, στο venture capital και στην πρακτόρευση ασφαλειών περιλαμβάνει η στρατηγική της Τρ. Αττικής, σύμφωνα με ανάλυση της Market ΑΧΕΠΕΥ. Πρόσφατα, εξαγόρασε το 12,4% της Magna Trust AEEX, ενώ προς πώληση τίθεται το 17% που κατέχει η Εμπορική.

Εκθεση της Market ΑΧΕΠΕΥ για Τράπεζα  Αττικής
Στη δημιουργία εταιριών στο real estate, στο venture capital και στην πρακτόρευση ασφαλειών προσανατολίζεται η Τράπεζα Αττικής, σύμφωνα με ανάλυση της Market ΑΧΕΠΕΥ με ημερομηνία 5 Ιουνίου, ενώ στόχο αποτελούν τα 60 καταστήματα μέχρι το τέλος του έτους, από 51 που αριθμεί μέχρι σήμερα.

Η Τράπεζα Αττικής δραστηριοποιείται στο σύνολο των τομέων της χρηματοπιστωτικής αγοράς (retail banking, corporate banking, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επενδυτικές υπηρεσίες), ενώ στοχεύει στην εκμετάλλευση των περιθωρίων ανάπτυξης που υπάρχουν στους τομείς της Καταναλωτικής και Στεγαστικής Πίστης.

Η ανάπτυξη της Καταναλωτικής Πίστης στην Ελλάδα ως ποσοστό του ΑΕΠ βρίσκεται στο 4,6%, με το μέσο όρο στην ευρωζώνη να ξεπερνά το 8,4%, ενώ σε χώρες όπως Ισπανία και Πορτογαλία βρίσκεται στο 11% και 7,5%, αντίστοιχα. Στη Στεγαστική Πίστη, το περιθώριο ανάπτυξης βρίσκεται στο 9% ως ποσοστό του ΑΕΠ, όταν σε Ισπανία και Πορτογαλία κυμαίνεται στο 29% και 31%, αντίστοιχα.

Επίσης, η πυκνότητα των τραπεζικών καταστημάτων στην Ελλάδα αντιστοιχεί σε 22 καταστήματα ανά 100.000 κατοίκους, όταν στην ευρωζώνη ο αντίστοιχος μέσος όρος φτάνει τα 51 καταστήματα, ενώ σε χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία είναι 47 και 100, αντίστοιχα.

Ο όμιλος της Αττικής περιλαμβάνει της Αττική Κερδώος Ερμής ΑΧΕΠΕΥ (συμμετοχή 51%), η Αττική ΑΕΔΑΚ (συμμετοχή 50%), Αττική Leasing (συμμετοχή 99,99%), Αττική Επενδυτική (συμμετοχή 50%) και Τεχνική και Εκπαιδευτική Λογισμικού και Υψηλής Ποιότητας (συμμετοχή 100%).

Βασικός μέτοχος της τράπεζας είναι το ΤΣΜΕΔΕ με 34%, ενώ με 15,5% συμμετέχει το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με 8,28% η Εμπορική Τράπεζα και με 6,27% η Εμπορική Μελετών και Σχεδιασμού.

Σημειώνεται, ότι από το 1997 έχει αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς της τράπεζας, με τον όμιλο της Εμπορικής να κατέχει το 17% του μετοχικού κεφαλαίου, από 67% που ήταν πριν τον Ιούνιο του 1997. Ωστόσο, ο όμιλος της Εμπορικής προσανατολίζεται στην πώληση και του 17% και μέχρι τέλη καλοκαιριού υπολογίζεται να έχει ολοκληρωθεί το εν λόγω project.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι η Αττικής προχώρησε πρόσφατα στην αγορά του 12,477% της Magna Trust AEEX.

Η μετοχή της Αττικής διαπραγματεύεται 21,89 φορές τα μετά φόρων κέρδη του 2001 και 24,85 φορές τα εκτιμώμενα μετά φόρων κέρδη του 2002. Τα κέρδη ανά μετοχή μετά φόρων για το 2001 είναι 0,3 ευρώ, ενώ με βάση τα εκτιμώμενα μετά φόρων κέρδη για το 2002 θα φτάσουν τα 0,27 ευρώ.

Σημειώνεται τέλος, ότι η τράπεζα κάνει προσπάθεια στη συγκράτηση των λειτουργικών εξόδων, με αποτέλεσμα τη βελτίωση σε απόλυτο μέγεθος του λειτουργικού αποτελέσματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v