Εκθεση της Φάσμα ΑΧΕΠΕΥ για Byte

Τιμή στόχο τα 5,03 ευρώ δίνει για τη μετοχή της Byte η Φάσμα ΑΧΕΠΕΥ σε έκθεση της (3/6), ενώ για το 2002 εκτιμά ότι ο τζίρος και τα κέρδη της εταιρίας θα αυξηθούν κατά 21,4% και 9%, αντίστοιχα. Το 80% των εσόδων της εταιρίας προέρχεται από έργα στον ιδιωτικό τομέα.

Εκθεση της Φάσμα ΑΧΕΠΕΥ για Byte
Τιμή στόχο τα 5,03 ευρώ δίνει για τη μετοχή της Byte η Φάσμα ΑΧΕΠΕΥ σε έκθεση της με ημερομηνία 3 Ιουνίου (4,42 ευρώ η τιμή κλεισίματος στις 4 Ιουνίου), σύμφωνα με την οποία για τη χρήση του 2002 ο κύκλος εργασιών της εταιρίας θα αυξηθεί κατά 21,41% και τα προ φόρων κέρδη κατά 9,04%.

Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών το 2002 εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 44,6 εκατ. ευρώ (36,7 εκατ. ευρώ το 2001) και τα προ φόρων κέρδη σε 3,16 εκατ. ευρώ (2,898 εκατ. ευρώ το 2001). Για το 2003 ο κύκλος εργασιών προβλέπεται να διαμορφωθεί σε 53,03 εκατ. ευρώ και τα κέρδη σε 3,615 εκατ. ευρώ.

Η εταιρία ολοκλήρωσε πρόσφατα το πρώτο αυτοχρηματοδοτούμενο έργο από το Γ΄ΚΠΣ (υπουργείο Παιδείας), ύψους, περίπου, 2 δισ. δρχ., ενώ προχώρησε στην υπογραφή 3 συμβάσεων με την ΕΥΔΑΠ, προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ. Επίσης, ανέλαβε τη δημιουργία και συντήρηση ενός Εφεδρικού Επιχειρησιακού Κέντρου για την πολυεθνική British American Tobacco, ενώ υλοποίησε για τα ΕΛΠΕ την ηλεκτρονική παρακολούθηση της εταιρικής αλληλογραφίας, την εγκατάσταση συστήματος διαχείρισης δεδομένων και την προσαρμογή ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος στο νόμισμα του ευρώ.

Ως αδυναμίες, η Φάσμα αναφέρει το μικρό μέγεθος της εταιρίας, που μπορεί να την αποκλείσει από τη διεκδίκηση μεγάλων έργων του Γ’ ΚΠΣ (αν και η εταιρία έχει συνάψει συμμαχία με τη Delta Singular) και τον έντονο ανταγωνισμό στα έργα του Γ’ ΚΠΣ, που αναμένεται να ασκήσει επίδραση στα περιθώρια κέρδους.

Στον αντίποδα, το γεγονός ότι η αγορά πληροφορικής στην Ελλάδα έχει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης, όπως και η προκήρυξη έργων πληροφορικής στα πλαίσια του Γ’ΚΠΣ και ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, αναμένεται να αποτελέσουν ευκαιρίες για την εταιρία. Επιπλέον, ευκαιρίες παρουσιάζονται από τις προοπτικές ανάπτυξης στων χωρών της Ν.Α Ευρώπης, από τη δραστηριοποίηση της εταιρίας στους τομείς του e-business και του e-learning, που έχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης στην Ελλάδα, όπως και από την ανάγκη εκσυγχρονισμού της ελληνικής οικονομίας και του δημόσιου τομέα – ανοίγεται ένα ευρύ πεδίο έργων σε επιμέρους τομείς της πληροφορικής.

Επιπρόσθετα, στα χαρακτηριστικά της εταιρίας είναι ο περιορισμένος δανεισμός, η περιορισμένη εξάρτηση από έργα του δημόσιου τομέα, καθώς τα ιδιωτικά έργα αποτελούν σε ποσοστό 80% τη βασική πηγή εσόδων της εταιρίας, και η σύνεση της διοίκησης, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Φάσμα, καθώς δεν προχώρησε σε βεβιασμένες κινήσεις εξαγορών.

Η Byte, από τη χρήση του 2000 ενοποιεί στα αποτελέσματα της τις εταιρίες Metrosoft (στην οποία είναι μοναδικός μέτοχος) και τη Net Sales (συμμετοχή 50%). Η Byte συμμετέχει επίσης στις εταιρίες Intelearn και Sematix, με 20% στην κάθε μία.

Τέλος, η κεφαλαιοποίηση της εταιρίας ανέρχεται σε 71,17 εκατ. ευρώ και το free float στο 21%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v