”As always in March-April... everything on sale”

Ουδείς από τους αμερικανικούς δείκτες Dow Jones, Nasdaq και S&P 500 θα περάσει στην κατηγορία ”πτωτική τάση” συμπεραίνουν οι αναλυτές της Merit ΑΧΕΠΕΥ, διότι, όπως επισημαίνουν, πληθωριστικές πιέσεις και αύξηση των επιτοκίων αποδεικνύουν ότι υπάρχει οικονομική ανάπτυξη.

”As always in March-April... everything on sale”
των Δ.Ι. Λευτάκη και Α. Καραλή *

Η ανησυχία σχετικά με την πορεία του πληθωρισμού παρέμεινε στο επίκεντρο την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ, στέλνοντας την απόδοση του 10-ετούς ομολόγου στο υψηλότερο επίπεδό της από τον περασμένο Ιούλιο.

Η υποχώρηση των ομολόγων έφερε την απόδοσή τους στο 4,6%, ενώ σημειώνουμε ότι τον περασμένο Φεβρουάριο μόλις, το 10-ετές σημείωνε χαμηλό κάτω από 4%.

Η εικόνα αυτή οφείλεται εν πολλοίς στην δήλωση της αρμόδιας επιτροπής της FED για τα επιτόκια (FOMC), μετά από την τελευταία αύξηση την περασμένη Τρίτη 22 Μαρτίου, ότι ”οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν ενταθεί τους τελευταίους μήνες”.

Σε άψογο συγχρονισμό με τη δήλωση αυτή, την επόμενη ημέρα η έκθεση για τον πληθωρισμό Φεβρουαρίου υπερέβη κάθε εκτίμηση, με τον ΔΤΚ να σκαρφαλώνει κατά 0,4% -τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Οκτώβριο- και τον δομικό πληθωρισμό (ΔΤΚ αφαιρουμένων τροφίμων και καυσίμων) να αυξάνεται κατά 0,3%. Η ετήσια αύξηση κατά 2,4% στον δομικό πληθωρισμό ήταν η υψηλότερη από τον Αύγουστο του 2002.

Οι πληθωριστικές πιέσεις μπορεί να συνεχιστούν και να ενταθούν μάλιστα, ωστόσο εμείς δεν θεωρούμε ότι θα πρέπει να ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα. Ακόμη κι αν οι επιχειρήσεις έχουν ξεκινήσει να περνούν ολοένα μεγαλύτερο μέρος του κόστους τους στους καταναλωτές, το μεγαλύτερο κόστος –το εργατικό- αυξάνεται με πολύ χαμηλό ρυθμό και υπάρχει περιθώριο στην αγορά εργασίας να εξακολουθήσει έτσι.

Κι αν ακόμα οι επιχειρήσεις ανακτούν τη δυνατότητα ανατίμησης των προϊόντων τους με το φτηνό δολάριο που έχει κάνει πανάκριβες τις εισαγωγές, οι καταναλωτές ακόμη δεν είναι σε θέση να αφήσουν το ”κυνήγι ευκαιριών” και να αρχίσουν να ακολουθούν τις τιμές από πίσω...

Οι τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν ελαφρώς πτωτικά την περασμένη εβδομάδα και ακόμη χαμηλότερα στις αρχές της τρέχουσας, αλλά παραμένουν στο επίκεντρο των ανησυχιών για υψηλό πληθωρισμό. Εκτιμούμε ότι η τάση στο πετρέλαιο θα εξελιχθεί σε διολισθητική στο εγγύς μέλλον, ειδικά λόγω εποχικότητας.

Και τι περιμένουμε τώρα από τη FED; Η αγορά προεξοφλεί αυτή τη στιγμή περαιτέρω αύξηση 75 μονάδων βάσης μέχρι τα μέσα της χρονιάς.

Αυτό σημαίνει ότι ή τον Μάιο ή τον Ιούνιο (τον Απρίλιο δεν λαμβάνει χώρα σύσκεψη), η FOMC θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης.

Εμείς θεωρούμε ότι η επόμενη αύξηση θα είναι κατά 0,25% και θα παραμείνει έτσι. Η FED δεν αρέσκεται τελευταία να εκπλήσσει τις αγορές και μιας και αυτές έχουν λάβει τη λέξη ”μετρημένη” (measured) ως εγγύηση ότι η αύξηση θα είναι κατά 25 μονάδες, πρώτα θα δούμε την λέξη αυτή να μην περιλαμβάνεται στις δηλώσεις και μετά ίσως μία αύξηση κατά 50 μονάδες.

Βέβαια, σε αυτές τις προβλέψεις δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα. Απλά εκτιμούμε ότι σε όλες τις συνόδους μέχρι το τέλος του 2005, τα επιτόκια θα αυξάνονται κατά 0,25%.

Οι επενδυτές παρουσιάζονται εξαιρετικά επιφυλακτικοί σχετικά με την πορεία του πληθωρισμού και των επιτοκίων. Η περασμένη εβδομάδα ήταν η τρίτη συνεχόμενη πτωτική για τη Wall Street.

Ο Dow Jones και ο S&P 500 απέχουν λιγότερο από 5% από τα πρόσφατα υψηλά τους, ανήκοντας ακόμα στην κατηγορία ”αποκομιδή κερδών”, αλλά η υποχώρηση του Nasdaq κοντά στο 9%, μάλλον τον κατατάσσει στην κατηγορία ”διόρθωση”.

Πάντως θεωρούμε ότι κανένας δείκτης δεν θα περάσει στην κατηγορία ”πτωτική τάση” και αυτό διότι οι πληθωριστικές πιέσεις και η αύξηση των επιτοκίων ουσιαστικά αποδεικνύουν ότι υπάρχει οικονομική ανάπτυξη. Απλά το ποτήρι εμφανίζεται μισο-άδειο, αλλά αυτό είθισται να συμβαίνει αυτή την εποχή του χρόνου...

* Ο Δ.Ι. Λευτάκης είναι Αντιπρόεδρος ΔΣ και Γενικός Διευθυντής της Merit AXEΠΕΥ. Ο Ανδρέας Καραλής είναι χρηματιστηριακός εκπρόσωπος της Merit ΑΧΕΠΕΥ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v