Ψηλά σαν ”χαρταετός”...;

Στροφή προς πιο αμυντικούς τίτλους με μεγάλη μερισματική απόδοση συνιστά στους έχοντες ρευστότητα η Merit ΑΧΕΠΕΥ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η εγχώρια αγορά κάθε άλλο παρά υπερτιμημένη μπορεί να θεωρηθεί. Η χρηματιστηριακή εκτιμά το Μάρτιο και ίσως τον Απρίλιο ως μήνες που θα προκύψουν ειδήσεις και εξελίξεις.

Ψηλά σαν ”χαρταετός”...;
των Εμμανουήλ Ι. Βάρσου, Ανδρέα Ν. Καραλή (*)

Σύμφωνα με τα δημοσιευθέντα αποτελέσματα 2004, το σύνολο της Σοφοκλέους παρουσιάζει αύξηση των προ φόρων κερδών κατά 17% σε σχέση με πέρυσι. Η αύξηση των πωλήσεων ανήλθε σε ποσοστό 10%.

Η κερδοφορία αυτή οδηγεί σε πολλαπλασιαστή κερδών (P/E) προ φόρων κοντά στο 17 και μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας κοντά στο 20.

Η σχέση G/PE (αύξηση κερδοφορίας προς P/E) βρίσκεται στο 0,87, αρκετά κοντά στη μονάδα, που σημαίνει ότι η τιμή του P/E δικαιολογείται σε μεγάλο βαθμό από το growth (εξ’ ού και το ”g”) της κερδοφορίας.

Σε σχέση με το εκτιμώμενο ΑΕΠ για το 2004, η κεφαλαιοποίηση της Σοφοκλέους δεν ξεπερνά το 60%, όταν ο μέσος όρος των ανεπτυγμένων αγορών τοποθετείται στο 75%. Στην κορυφή του 1990 η σχέση αυτή ήταν στο 83% ενώ αντίστοιχα στην κορυφή του 1999 (6.684 μονάδες τον Σεπτέμβριο) έφτασε το 190%.

Βάσει των δεδομένων αυτών, λοιπόν, και με απαραίτητη προϋπόθεση την προσδοκία της περαιτέρω ανάπτυξης της κερδοφορίας των εισηγμένων για το 2006, θεωρούμε ότι η αγορά μας κάθε άλλο παρά υπερτιμημένη μπορεί να θεωρηθεί.

Εξάλλου, σταδιακά διακρίνουμε μεταφορά του ενδιαφέροντος των επενδυτών από τα αποτελέσματα των εταιριών στα μακροοικονομικά, και ειδικότερα στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων / ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει πολύ σύντομα.

Οι πρόσφατες εξαγγελίες του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας σε ξένους θεσμικούς επενδυτές φανερώνει του λόγου το αληθές. Παράλληλα, η ανακοίνωση της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση των εθνικών οδών δίνει ανάσα, ελπίδες και φως στο τούνελ του πολύπαθου και ρημαγμένου κατασκευαστικού κλάδου.

Η κίνηση αυτή, μάλιστα, ίσως αποδειχθεί ο καταλύτης που θα στρέψει το ενδιαφέρον των επενδυτών –λίγο περισσότερο τουλάχιστον- προς την χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

Οι μεγάλες τράπεζες του εξωτερικού σίγουρα καλοβλέπουν τις προμήθειες αναδοχής και δεν φαίνονται διατεθειμένες να εγκαταλείψουν την αγορά μας στο εγγύς μέλλον. Επομένως, μη σας ξενίζουν οι ολοένα υψηλότερες τιμές - στόχοι σε μετοχές του FTSE 20 κυρίως.

Τι σχέση έχουν όλ’ αυτά με την τεχνική ανάλυση, θα μας πείτε. Τυπικώς, καμία απολύτως. Πιθανώς όμως οι εξελίξεις αυτές ν’ αποτελούν τον ουσιαστικό (ή θεμελιώδη) λόγο για τον οποίο διαγραμματικά η αγορά μας έδειχνε ολοφάνερες διαθέσεις ανόδου τις περασμένες 2-3 εβδομάδες.

Η συσσώρευση στην περιοχή των 3.100 μονάδων με σαφή απουσία πωλητών και αγρανάπαυση των αγοραστών αν μη τι άλλο έδειχνε ότι η αγορά κάτι περίμενε και περιμένει.

Εκτιμούμε ότι ο Μάρτιος και πιθανότατα ο Απρίλιος (ή ένα τμήμα του εν πάση περιπτώσει) θα είναι μήνες ειδήσεων και εξελίξεων. Ο χρόνος (και όχι μόνον αυτός) πιέζει...

Για όσους, τώρα, βρίσκονται με μεγάλη ρευστότητα ή έχουν μετοχές που σημειώνουν εντυπωσιακά κέρδη και ψάχνουν κάποιου είδους εξασφάλιση (τους πρώτους τους έχουμε πραγματικά συμπονέσει, τους δεύτερους απλώς τους συγχαίρουμε), θα προτείναμε τη σταδιακή (στο προσεχές δίμηνο) στροφή προς πιο αμυντικούς τίτλους με μεγάλη μερισματική απόδοση.

Ας μην ξεχνάμε ότι η μέση μερισματική απόδοση της Σοφοκλέους για το 2005 (με κέρδη 2004) αναμένεται κοντά στο 3%, παραμένοντας για τρίτη συνεχή χρονιά αισθητά πάνω από το ταμιευτήριο ή το επιτόκιο μηδενικού κινδύνου. Αν ψάξετε, θα βρείτε εταιρείες με αναμενόμενη μερισματική απόδοση άνω του 8%.

Σε άλλη περίπτωση θα συστήναμε αναζήτηση εταιρειών με PEG κατώτερο του 0,40 και ρυθμό ανόδου κερδών υψηλότερο του μέσου όρου. Τα στοιχεία υπάρχουν...

* Ο Εμμανουήλ Βάρσος είναι Διευθύνων Σύμβουλος της Merit ΑΧΕΠΕΥ και ο Ανδρ. Καραλής είναι χρηματιστηριακός εκπρόσωπος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v