Praxis: Οι διεθνείς ροές οδηγούν την αγορά

Παρά το θετικό momentum των τελευταίων ηµερών η αγορά κινείται περισσότερο λόγω των διεθνών ροών και λιγότερο λόγω των θεµελιωδών δεδοµένων, εκτιμούν, στο εβδομαδιαίο report, οι αναλυτές της Praxis International, παραμένοντας επιφυλακτικοί. Οι κυριότερες επενδυτικές επιλογές.

Praxis: Οι διεθνείς ροές οδηγούν την αγορά
Παρά το θετικό momentum των τελευταίων ηµερών η αγορά κινείται περισσότερο λόγω των διεθνών ροών και λιγότερο λόγω των θεµελιωδών δεδοµένων, εκτιμά, στο εβδομαδιαίο report, η Praxis International, παραμένοντας επιφυλακτική.

Ως λόγοι της επιφύλαξης προσδιορίζονται από τους αναλυτές της Χρηματιστηριακής το ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, η αποτίµηση της αγοράς βρίσκεται σε υπερτιµηµένη περιοχή, αλλά και το ότι τα αποτελέσματα των εταιριών για το έτος 2004 έχουν ήδη προεξοφληθεί, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις (π.χ. τραπεζικός κλάδος) έχουν προεξοφληθεί και τα κέρδη του 2007(!).

Επιπροσθέτως, τονίζουν οι αναλυτές της Praxis, δεν πρέπει να παραβλέπουµε την ανασφάλεια που προκύπτει από την επικείµενη εφαρµογή των Διεθνών Προτύπων Χρηµατοοικονοµικής Πληροφόρησης, καθώς επίσης και την επίλυση του ασφαλιστικού προβλήµατος των τραπεζών, το οποίο αναµένεται να συγκεντρώσει την προσοχή της επενδυτικής κοινότητας και αυτή την εβδοµάδα.

Η χρηματιστηριακή αναφέρει ότι από τις αρχές του έτους ο δείκτης των εταιριών FTSE 40 έχει παρουσιάσει υπεραπόδοση της τάξης του 3,02%, ενώ ο δείκτης FTSE 80 έχει παρουσιάσει υποαπόδοση της τάξεως του 2,11%.

Από την άλλη πλευρά ο δείκτης εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης έχει υπεραποδώσει κατά 1,08%.



Στα αρνητικά σε µακροοικονοµικό επίπεδο, τονίζονται τα υψηλά δηµοσιονοµικά ελλείµµατα και οι υπεραισιόδοξες εκτιµήσεις της κυβέρνησης για τους ρυθµούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονοµίας τα επόµενα χρόνια, σε ένα περιβάλλον όπου η ΕΚΤ µειώνει τις εκτιµήσεις της για τους ρυθµούς ανάπτυξης της ζώνης του ευρώ και η τιµή του πετρελαίου βρίσκεται σε ανοδική τροχιά.

Στα επιμέρους, η χρηματιστηριακή εκτιμά ως θετική εξέλιξη για τον όµιλο της Ελληνικής Τεχνοδοµικής την απόφαση του κ. Μπόµπολα να µεταβιβάσει ποσοστό 11,68% του µετοχικού κεφαλαίου στους λοιπούς βασικούς µετόχους της εισηγμένης.

Ειδικότερα, εκτιμά ότι με την εν λόγω κίνηση δροµολογείται ουσιαστικά η διαδικασία για την απεµπολή του οµίλου από τα προβλήµατα συµµετοχής σε διαγωνισµούς του Δηµοσίου που δηµιουργούσε το νοµοσχέδιο του ”βασικού µετόχου”.

Ως εκ τούτου ο βασικός κίνδυνος του οµίλου που ήταν ο αποκλεισµός από τη συµµετοχή του σε διαγωνισµούς του Δηµοσίου εξαλείφεται, γεγονός που αναµένεται να δώσει ώθηση στις τιµές των µετοχών των εισηγµένων εταιριών του οµίλου Ελληνική Τεχνοδοµική και ΑΚΤΩΡ.

Στις κυριότερες επενδυτικές επιλογές της Praxis πειλαµβάνονται οι εταιρίες: Coca Cola 3E, Γερµανός, Hyatt, Intralot, Kleemann, Inform Λύκος, Σαράντης, Jumbo, Αλουµίνιο της Ελλάδος και Μυτιληναίος.

Όπως αναφέρει, από την αρχή του έτους οι εν λόγω επενδυτικές επιλογές παρουσιάζουν µέση υπεραπόδοση σε σχέση µε τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α. της τάξεως του 10,74%, ενώ η αντίστοιχη σταθµισµένη υπεραπόδοση µε βάση την κεφαλαιοποίηση ανέρχεται σε 7,21%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v