Merit ΑΧΕΠΕΥ: Οι αγοραστές υπερισχύουν

Οι αγοραστές φαίνεται τελικώς να υπερισχύουν με αποτέλεσμα η αγορά να κλείσει στις 3.064 μονάδες, ήτοι στο υψηλό της περασμένης Πέμπτης, επισημαίνουν οι αναλυτές της Merit ΑΧΕΠΕΥ, τονίζοντας ότι ”από τη στιγμή που η τάση είναι ανοδική, την καβαλάμε και την ακολουθούμε και την αφήνουμε να μας πάει όπου μας πάει”.

Merit ΑΧΕΠΕΥ: Οι αγοραστές υπερισχύουν
των Εμμανουήλ Ι. Βάρσου - Ανδρέα Ν. Καραλή

Ομολογουμένως δεν περιμέναμε αυτήν την εκρηκτική εκτίναξη της αγοράς μας. Ή μάλλον, για την ακρίβεια, δεν την περιμέναμε να πραγματοποιηθεί την περασμένη εβδομάδα.

Αντιθέτως, περιμέναμε πρώτα μια συσσώρευση, μια νευρικότητα, μια πλευρική διακύμανση, μια αμφιβολία, μια σταδιακή μείωση της συναλλακτικής δραστηριότητας και μετά, όταν θα είχε ολοκληρωθεί μια ικανή (ή ικανοποιητική) περίοδος trading range, όταν θα είχαν δημοσιευθεί, αναλυθεί και αξιολογηθεί τα αποτελέσματα των εισηγμένων για τη χρήση 2004, τότε και μόνο τότε θα βλέπαμε και τη νέα απόπειρα του Γενικού Δείκτη να κινηθεί προς τις 3.300 μονάδες, επίπεδο το οποίο θεωρούμε υψηλό στόχο για την τρέχουσα χρονιά και για την υφιστάμενη κυρίαρχη ανοδική τάση.

Όμως, κάποιοι φαίνεται ότι βιάζονται, απόδειξη του καλού κλίματος και των υψηλών προσδοκιών του επενδυτικού κοινού από το upside potential της Σοφοκλέους. Για να βιάζονται, κάτι ξέρουν ή κάτι πιστεύουν ότι ξέρουν...

Τα μέχρι στιγμής δημοσιευθέντα αποτελέσματα είναι άκρως ικανοποιητικά -τα περισσότερα μάλιστα ξεπερνούν τις εκτιμήσεις των αναλυτών- οι ειδήσεις από το εξωτερικό είναι θετικές (υπό την έννοια ότι τουλάχιστον δεν μας επηρεάζουν δυσμενώς –ακόμη και αυτή η ”παρεξήγηση” στο Ιράν αποδείχθηκε εκ των υστέρων ευκαιρία για τοποθετήσεις), οι αγορές δεν λένε να υποχωρήσουν και το αγαπημένο χόμπι των επενδυτών, εσχάτως, αποδεικνύεται ότι είναι οι αγορές.

Αγορές για κάθε βαλάντιο (υψηλή, μεσαία ή μικρή κεφαλαιοποίηση) και ποικιλοτρόπως: είτε κυνηγώντας τις τιμές σε ολοένα υψηλότερα επίπεδα τιμών, σαν να στριμώχνονται να μπουν πρώτοι στο πολυκατάστημα που έχει εκπτώσεις, είτε με καρτέρι, στήνοντας εντολές σε χαμηλότερα επίπεδα περιμένοντας ενδοσυνεδριακές διορθώσεις, είτε ψαρεύοντας σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα εκμεταλλευόμενοι μικροπανικούς και πιο έντονες βυθίσεις.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι αγοραστές φαίνεται τελικώς να υπερισχύουν. Και το αποτέλεσμα δεν είναι άλλο από αυτό που βλέπετε: 3.064 μονάδες στο υψηλό της περασμένης Πέμπτης.

Η τακτική που κατά τη γνώμη μας πρέπει να ακολουθείται από τον μέσο επενδυτή/trader σε τέτοιες περιπτώσεις είναι κατά κύριο λόγο να παραμένει τοποθετημένος χωρίς να κινεί τις κυριότερες τοποθετήσεις του, αυτές που μας αρέσει να αποκαλούμε σκληρό πυρήνα του χαρτοφυλακίου.

Από τη στιγμή που η τάση είναι ανοδική, την καβαλάμε και την ακολουθούμε και την αφήνουμε να μας πάει όπου μας πάει. Όσοι είναι long το τελευταίο δίμηνο, ζούνε το όνειρό τους. Προς το παρόν κρίνουμε ότι δεν υπάρχει λόγος για ρευστοποιήσεις, ούτε –ασφαλώς- για να ανοίξει κανείς θέσεις short.

Η σταδιακή δημιουργία ρευστότητας είναι μία καλή τακτική, ειδικά μετά από πολύ έντονα ανοδικές συνεδριάσεις. Τι γίνεται όμως όταν υπάρχει αρκετή ρευστότητα; Θεωρούμε λανθασμένο το κυνηγητό μετοχών σε ολοένα υψηλότερα επίπεδα. Προτείνουμε υπομονή και αυτοσυγκράτηση για ενδεχόμενες διορθώσεις, που –όπως και να’ χει- κάποια στιγμή θα έρθουν. Ειδικά μετά από μια τέτοια, τόσο ταχεία και εκρηκτική κίνηση.

Παραμένουμε long, λοιπόν, αναμένοντας ξανά τα πρώτα σημάδια διάθεσης μεταστροφής της κυρίαρχης ανοδικής τάσης, που δεν αποκλείεται πια, εν ευθέτω χρόνω να μας φέρει κοντά στις 3.300 μονάδες.

* Ο Εμμανουήλ Βάρσος είναι Διευθύνων Σύμβουλος της Merit ΑΧΕΠΕΥ και ο Ανδρέας Kαραλής αναλυτής

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v