Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκθεση της Eurolink ΑΧΕΠΕΥ για τα ΕΛΠΕ

Συσσώρευση (add), με τιμή στόχο τα 7,35 ευρώ προτείνει σε έκθεση της για τα ΕΛΠΕ, η Eurolink ΑΧΕΠΕΥ, τονίζοντας ότι όλα δείχνουν πως η προσφορά της κοινοπραξίας LukOil – Λάτση για το 23,71% στα 7,5 ευρώ ανά μετοχή θα αποτελέσει την τελική επιλογή του Δημοσίου.

Εκθεση της Eurolink ΑΧΕΠΕΥ για τα ΕΛΠΕ
Συσσώρευση (add), με τιμή στόχο τα 7,35 ευρώ δίνει για τη μετοχή των ΕΛΠΕ η Eurolink ΑΧΕΠΕΥ σε έκθεση της με ημερομηνία 17 Μαΐου, έναντι συσσώρευσης και τιμή στόχο τα 8 ευρώ που ήταν η προηγούμενη σύσταση.

Σημαντικότερη εξέλιξη την περίοδο αυτή για τον όμιλο, αποτελεί η προσφορά της κοινοπραξίας LukOil – Λάτση (7,5 ευρώ ανά μετοχή για το 23,71%) και όλα δείχνουν, όπως αναφέρει η Eurolink, ότι θα αποτελέσει την επιλογή του δημοσίου.

Η σύμπραξη των ΕΛΠΕ με το ρωσικό όμιλο θα σημάνει την είσοδο της ελληνικής εταιρίας στα κοιτάσματα της Κασπίας, ενώ θα αποτελέσει εφαλτήριο της LukOil για την είσοδο της στην Ευρώπη. Σημαντική αναμένεται και η συμβολή του υπό κατασκευή αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, μετατρέποντας την Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο.

Τα ΕΛΠΕ είναι ένας πλήρως καθετοποιημένος όμιλος και η εισαγωγή πετρελαίου γίνεται κυρίως από τη Μέση Ανατολή, ενώ στόχο αποτελεί η εκμετάλλευση δικών του κοιτασμάτων. Για το λόγο αυτό βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες για κοιτάσματα σε Δυτική Ελλάδα και Αλβανία, ενώ μέσω κοινοπραξίων συμμετέχει σε έρευνες σε χώρες όπως η Λιβύη.

Τα κυριότερα έργα που πραγματοποιεί αυτή την περίοδο η εταιρία, είναι η κατασκευή του αγωγού που θα συνδέσει τα διυλιστήρια Θεσσαλονίκης – Σπάτων (αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το α’ 15μερο Ιουνίου) και ο αγωγός Ασπρόπυργος – Σπάτα.

Επίσης, ο όμιλος μαζί με τη βελγική Tractebel και την ΑΕΓΕΚ έχει λάβει άδεια για τη δημιουργία ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας στη Θεσσαλονίκη, με στόχο την εξαγωγή ηλεκτρικού ρεύματος στα Σκόπια, εκτός της κάλυψης των εγχώριων αναγκών. Η κατασκευή της εν λόγω μονάδας αναμένεται να ξεκινήσει το β’ εξάμηνο του έτους και να ολοκληρωθεί το 2004.

Για το 2001, πτώση της τάξης του 49,53% παρουσίασαν τα EBITDA του ομίλου, φτάνοντας τα 203,47 εκατ. ευρώ. Βελτίωση του περιθωρίου EBITDA παρατηρήθηκε μόνο στον κλάδο εμπορίας λόγω βελτίωσης του μικτού περιθωρίου κέρδους στα προϊόντα εσωτερικής αγοράς, καθώς και στον κλάδο των πετροχημικών, εξαιτίας της αυξημένης παραγωγής BOPP φιλμ από τη θυγατρική Diaxon.

Τα χρηματοοικονομικά αποτελέσματα για το ίδιο έτος εμφάνισαν μείωση 36,28% και διαμορφώθηκαν στα 18,28 εκατ. ευρώ. Ετσι, παρόλο που οι χρεωστικοί τόκοι μειώθηκαν κατά 28,52%, τα ολικά αποτελέσματα εκμετάλλευσης μειώθηκαν κατά 65,68%, φτάνοντας τα 116,74 εκατ. ευρώ.

Τα παραπάνω οδήγησαν στη συρρίκνωση των προ φόρων κερδών, τα οποία ανήλθαν σε 81,02 εκατ. ευρώ το 2001, έναντι 284,72 εκατ. ευρώ το 2000 και το περιθώριο κέρδους διαμορφώθηκε μόλις στο 2,12% από 6,73% το 2000. Επίσης, επιβαρυντικό παράγοντα αποτέλεσαν και οι αυξημένες αποσβέσεις κατά 10,26% λόγω της αναβάθμισης των διυλιστηρίων Ασπρόπυργου και Θεσσαλονίκης αλλά και της νέας μονάδας παραγωγής BOPP φιλμ στην Κομοτηνή.

Επιπρόσθετα, τα δικαιώματα μειοψηφίας μειώθηκαν κατά 52,64%, λόγω του περιορισμού της κερδοφορίας των θυγατρικών (εξαίρεση αποτέλεσαν η ΕΚΟ - ΕΛΔΑ και η Diaxon) και τα κέρδη προ φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας μειώθηκαν κατά 72,01% και διαμορφώθηκαν στα 77,79 εκατ. ευρώ.

Πτώση κατά 83,17% σημείωσαν και τα κέρδη προ φόρων της μητρικής, τα οποία διαμορφώθηκαν σε 41,3 εκατ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο περιθώριο κέρδους ανήλθε στο 1,43% από 7,49% το 2000.

Για το 2002, οι πωλήσεις της εταιρίας αναμένεται να διαμορφωθούν στα 4,199 δισ. ευρώ, τα προ φόρων κέρδη στα 95,34 εκατ. ευρώ και τα EBITDA στα 264,09 εκατ. ευρώ.

Βασικός μέτοχος της εταιρίας είναι το ελληνικό δημόσιο με 49,862%, ενώ με 18,983% συμμετέχει η ΔΕΚΑ. Το 31,155% βρίσκεται στην κατοχή του επενδυτικού κοινού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v