Εκθεση της Εθνικής ΑΧΕ για Εμπορική

Απόδοση ”αντίστοιχη της αγοράς” (Μarket perform) προβλέπει σε έκθεσή της η Εθνική ΑΧΕ, για τη μετοχή της Εμπορικής τράπεζας. Eπισημαίνεται η διάψευση προς τα κάτω των προβλέψεων για κέρδη α΄ τριμήνου, αλλά και οι θετικές προοπτικές που δημιουργούνται από την αύξηση του ποσοστού της Cr. Agricole.

Εκθεση της Εθνικής ΑΧΕ για Εμπορική
Απόδοση ”αντίστοιχη της αγοράς” ( Market Perfom) προβλέπει η Εθνική χρηματιστηριακή για τη μετοχή της Εμπορικής τράπεζας, σύμφωνα με έκθεσή της με ημερομηνία 16 Μαΐου 2002.

Η Εθνική Xρηματιστηριακή επισημαίνει στην έκθεση πως τα προ φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας κέρδη του ομίλου, για το α΄ τρίμηνο του 2002, που ανέρχονται σε 35 εκ. ευρώ, δεν ανταποκρίθηκαν, λόγω των μειωμένων χρηματοοικονομικών πράξεων του ομίλου, στις προσδοκίες της αγοράς, αλλά και στις προβλέψεις της Εθνικής, η οποία υπολόγιζε να κυμανθούν στα 38,7 εκ. ευρώ.

Όπως επισημαίνεται, τα έσοδα από χρηματοοικονομικές συναλλαγές παρουσίασαν μείωση της τάξεως του 89,3% (στα 6,59 εκ. ευρώ), ενώ τα έσοδα από προμήθειες ανήλθαν στα 33 εκ. ευρώ (+7,9%). Τα συνολικά έσοδα της Εμπορικής, για το ίδιο χρονικό διάστημα, ανήλθαν στα 142,2 εκ. ευρώ (+16,45%), ενώ τα έσοδα από τόκους εμφάνισαν ποσοστιαία άνοδο κατά 29,2% (142,19 εκατ. ευρώ).

Στην έκθεση τονίζεται ότι οι προσπάθειες που κατέβαλλε η τράπεζα για την συρρίκνωση του κόστους δεν ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένες, αφού, παρά την κατά 2,06 κάμψη των δαπανών προσωπικού, καταγράφηκε αύξηση κατά 26,58% των διοικητικών εξόδων.

Η συνετότερη χρήση των λειτουργικών εξόδων αλλά και η αρτιότερη εκμετάλλευση των περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας αποτελεί τη μόνη λύση, σύμφωνα με την έκθεση, αφού σε ετήσια βάση οι δείκτες απόδοσης ιδίων κεφαλαίων και απόδοσης ενεργητικού παρουσίασαν αύξηση μόλις 4,6% και 0,56% αντίστοιχα.

Για το α΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, τα δάνεια που παραχώρησε ο όμιλος κατέγραψαν αύξηση κατά 29,44%, διαμορφούμενα στο επίπεδο των 8,96 δισ. ευρώ, ενώ οι καταθέσεις κινήθηκαν ανοδικά κατά 14,48% , αύξηση ανάλογη των προβλέψεων της Εθνικής χρηματιστηριακής.

Καταληκτικά η Εθνική ΑΧΕ αναθεωρεί τις προβλέψεις της για τα ετήσια κέρδη μετά από φόρους της τράπεζας και υπολογίζει να κυμανθούν στο επίπεδο των 102 εκ. ευρώ, μειωμένα κατά 30% σε ετήσια βάση, ενώ εκτιμά ότι ο πολλαπλασιαστής κερδών (P/E) θα διαμορφωθεί στο 21,8.

Ακόμα, υποστηρίζει πως η απόφαση της Credit Agricole να αυξήσει το μερίδιό της στο 9,1% από το σημερινό 6,7%, θεωρείται μια θετική εξέλιξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v