Merit: Έκκληση για ενισχύσεις...

Η καλύτερη στιγμή να πιάσεις τον Έλληνα στον ύπνο είναι μεταξύ αργίας και Σαββατοκύριακου. Όπως σήμερα, Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2004, που ο Γενικός Δείκτης στα καλά του καθουμένου (;) βρέθηκε μια ανάσα από τις 2.500 μονάδες, και η μισή ”αγορά” απουσιάζει σε 4ήμερο...

Merit: Έκκληση για ενισχύσεις...
των Α.Ν. Καραλή και Δ.Ι. Λευτάκη *

Η καλύτερη στιγμή να πιάσεις τον Έλληνα στον ύπνο είναι μεταξύ αργίας και Σαββατοκύριακου. Όπως σήμερα, Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2004, που ο Γενικός Δείκτης στα καλά του καθουμένου (;) βρέθηκε μια ανάσα από τις 2.500 μονάδες, και η μισή ”αγορά” απουσιάζει σε 4ήμερο...

Όπως και να ’χει το πράγμα, ας κρατήσουμε το γεγονός ότι έχουμε ήδη φτάσει πολύ κοντά στον στόχο που έδινε ο σχηματισμός Ώμου – Κεφαλής - Ώμου που δημιουργήθηκε το τρίμηνο Ιουλίου –Σεπτεμβρίου και εκδηλώθηκε τον Οκτώβριο.

Έχουμε δηλαδή φτάσει πολύ κοντά στο ταβάνι. Και είτε θα το σπάσουμε να βγούμε στη στέγη, είτε θα σπάσουμε το κεφάλι μας και θα επιστρέψουμε στο πάτωμα.

Για να βγούμε στη στέγη, ωστόσο, θα πρέπει ν’ αρχίσουμε να υπολογίζουμε και σε άλλες δυνάμεις, πέρα από τις παραδοσιακές, δηλαδή τα τραπεζικά και βιομηχανικά blue chips του FTSE-ASE 20.

Ο συγκεκριμένος δείκτης έχει σημειώσει από τα χαμηλά του περυσινού Μαρτίου κέρδη 93% και από τα χαμηλά του περασμένου Αυγούστου άνοδο 15%.

Οι τράπεζες, στα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα έχουν σημειώσει κέρδη της τάξεως του 160% και 26%. Τέλος, ο FTSE 40 έχει σημειώσει από τον Μάρτιο πέρυσι απόδοση 33% και από τον Αύγουστο φέτος... 3%.

Τα πιο εύκολα συμπεράσματα στα οποία οδηγούμεθα είναι δύο:

1. Η υψηλή κεφαλαιοποίηση έχει υπεραποδώσει, ακόμη και σε σύγκριση με τους δείκτες των κυριότερων αγορών, διεθνώς.

2. Κάτι δεν πάει καθόλου μα καθόλου καλά με τη μεσαία κεφαλαιοποίηση στην Ελλάδα.

Η ανισορροπία που διακρίνεται είχε σαφώς και αδιαμφισβητήτως τους λόγους της να δημιουργηθεί και όπως στη ρουλέτα όταν ήρθε 137 φορές κόκκινο δεν σημαίνει ότι την 138η θα έρθει μαύρο, έτσι κι εδώ δεν σημαίνει ότι επειδή έως σήμερα η ψαλίδα μεταξύ βαριάς-μεσαίας κεφαλαιοποίησης άνοιγε, τώρα πρέπει σώνει και καλά ν’ αρχίσει να κλείνει.

Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι οι φωνές που κάνουν λόγο τόσο για υποτιμημένες όσο και για υπερπουλημένες περιπτώσεις στην κατηγορία του FTSE 40 πληθαίνουν και δυναμώνουν, οπότε θεωρούμε χρέος μας να σας επικοινωνήσουμε τα …σημάδια των καιρών.

Εξάλλου, πόσες φορές ακόμη μπορούν οι Morgan Stanley, CSFB, JP Morgan, Merrill Lynch ν’ αναβαθμίζουν τις τιμές στόχους των ελληνικών τραπεζών;

Εκτός, θα μου πείτε, αν πιάσουν το τρίγωνο ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ (με τον ΟΤΕ ήδη στα 12,10 ευρώ). Θα πρέπει το περιβάλλον των μετοχών που συγκεντρώνουν πάνω τους το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον και την συναλλακτική δραστηριότητα να διευρυνθεί, και εκτιμούμε ότι θα εμπλουτιστεί με ποιοτικές εταιρίες της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, αν είναι να δούμε την αγορά μας σε υψηλότερα επίπεδα τιμών.

Υπενθυμίζουμε ότι ο στόχος του σχηματισμού βρίσκεται στην περιοχή μεταξύ 2.500-2.550 μονάδων.

Στα υπόψη σας, θέτουμε την σημαντικότατη είδηση της αύξησης των επιτοκίων του κινέζικου νομίσματος (γουάν), η οποία επέφερε άμεση αποκλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου (αλλά και των εμπορευμάτων) υπό τους φόβους απότομης προσγείωσης της κινέζικης οικονομίας.

Όταν οι αγορές πειστούν ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας και στοιχηματίζουν υπέρ της ανατίμησης του γουάν έναντι του δολαρίου, μπορεί να δούμε πολύ καλύτερες ημέρες στα χρηματιστήρια.

Στο μεταξύ, ας αρκεστούμε στο να κοιτάμε τον Dow να περιμένει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ την ερχόμενη Τρίτη.

Εμείς, εδώ, δεν φύγαμε για τετραήμερο και η αγορά μας αποζημίωσε με τον τζίρο της και τις ανοδικές τη διαθέσεις. Ο παραδοσιακά κακός Οκτώβριος απήλθε χωρίς ν’ ανοίξει ρουθούνι –τουναντίον μάλιστα! Παραδοσιακά καλό για τις αγορές διεθνώς το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου. Ας μη μας απογοητεύσει...

* Ο κ. Α.Ν. Καραλής είναι χρηματιστηριακός εκπρόσωπος της Merit AXEPEY, και ο κ. Δ.Ι. Λευτάκης γενικός διευθυντής και αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Merit

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v