Εκθεση της Εθνικής ΑΧΕ για την Alpha Bank

Σε ”επίδοση ανάλογη της αγοράς” (market perform) εκτιμά η Εθνική ΑΧΕ την πορεία της μετοχής της Alpha Bank, δεδομένου ότι το P/E είναι 19,9 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2002 έναντι 16,4 του μέσου όρου των ελληνικών τραπεζών. Αναθεωρούνται επίσης προς τα κάτω οι εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή (0,774 ευρώ) μετά τη σημαντική υποχώρηση του α’ τριμήνου.

Εκθεση της Εθνικής ΑΧΕ για την Alpha Bank
Αρνητική εμφανίζεται στους σχολιασμούς της η Εθνική Χρηματιστηριακή για τα οικονομικά μεγέθη του 2002 της Alpha Bank, ύστερα και από την ανακοίνωση των χαμηλότερων από ό,τι αναμενόταν κερδών α΄ τριμήνου.

Η Εθνική Χρηματιστηριακή σχολιάζει, ότι τα μετά φόρων κέρδη της Alpha Bank ήταν χαμηλότερα κατά 30 εκατ. ευρώ των εκτιμήσεων της, κυρίως εξαιτίας των χαμηλών καθαρών εσόδων.

Τα προ φόρων κέρδη της Alpha Bank στο α’ τρίμηνο 2002 υποχώρησαν κατά 57%, ενώ τα έσοδα από τις συναλλαγές μειώθηκαν κατά 92,4%.

Η Εθνική ΑΧΕ σχολιάζει ακόμη, ότι η πίεση που δέχτηκαν τα περιθώρια ανάπτυξης της κερδοφορίας της Alpha Bank οφείλεται στις προσπάθειές της να διευρύνει το μερίδιο που καταλαμβάνει στην αγορά.

Η Εθνική Χρηματιστηριακή αναθεωρεί προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για το σύνολο του έτους, υπολογίζοντας ότι τα μετά φόρων κέρδη του 2002 για την Alpha Bank θα κυμανθούν περί τα 143 εκατ. ευρώ ή 0,774 ευρώ ανά μετοχή.

Σε άλλο σημείο, η έκθεση αναφέρει ότι το P/E της Alpha είναι 19,9 φορές τα εκτιμώμενα για το 2002 κέρδη της - επίπεδο το οποίο είναι υψηλότερο του μέσου όρου των ελληνικών τραπεζών (16,4x).

Κατόπιν τούτου, υποβαθμίζει το χαρακτηρισμό της για τη μετοχή της Alpha Bank σε ”επίδοση ανάλογη με αυτή της αγοράς” (”market perform”), ενώ παράλληλα εκτιμά ότι πιθανότατα θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο όσον αφορά τη δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v