Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκθεση της Eurolink ΑΧΕΠΕΥ για Τεχνική Ολυμπιακή

Σύσταση αγοράς με τιμή στόχο τα 4 ευρώ δίνει για τη μετοχή της Τεχνικής Ολυμπιακής η Eurolink AXEΠΕΥ, εκτιμώντας ότι για το 2002 ο κύκλος εργασιών του ομίλου θα αυξηθεί 25% και τα προ φόρων κέρδη κατά 47,56%.

Εκθεση της Eurolink ΑΧΕΠΕΥ για Τεχνική Ολυμπιακή
Σύσταση για αγορά με τιμή στόχο τα 4 ευρώ δίνει για τη μετοχή της Τεχνικής Ολυμπιακής η Eurolink AXEΠΕΥ, σε έκθεση της στις 29 Απριλίου. Σημειώνεται, ότι η προηγούμενη σύσταση της Eurolink αφορούσε διακράτηση της μετοχή, με τιμή στόχο τα 3 ευρώ, ενώ σύμφωνα με στοιχεία της 2 Μαΐου, η τιμή της μετοχής της εισηγμένης έχει διαμορφωθεί στα 3,8 ευρώ.

Για το σύνολο του 2002, η Eurolink εκτιμά ότι ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Τεχνικής Ολυμπιακής θα ανέλθει στα 2,377 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 25% έναντι του 2001, ενώ τα προ φόρων κέρδη εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 236,04 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 47,56%.

Η πλειονότητα των εσόδων του ομίλου προέρχεται κυρίως από τις δραστηριότητες στις ΗΠΑ, ενώ στις 31/5 αναμένεται να τεθεί σε ισχύ η συγχώνευση των Engle Homes (εξαγοράσθηκε το 1999) και Newmark Homes (εξαγοράσθηκε το 2000) .

Μετά την απορρόφηση της Engle Homes από τη Newmark, η Technical Olympic USA θα κατέχει πλέον το 91,75% της νέας εταιρίας που θα προκύψει, έναντι 80% που κατέχει μέχρι σήμερα. Η συγχώνευση αυτή προβλέπεται να ισχυροποιήσει περαιτέρω τη θέση της νέας εταιρίας στο χώρο του home building - όπου ο όμιλος της Τεχνικής Ολυμπιακής, μέσω των θυγατρικών του, περιλαμβάνεται στις πρώτες 10 εταιρίες στις ΗΠΑ – ενώ αναμένεται και η διείσδυση σε νέες περιοχές.

Ο τελευταίος στόχος εκτιμάται ότι θα διευκολυνθεί και από την πώληση της θυγατρικής της Newmark, Westbrooke Acquisition, καθώς το τίμημα της πώλησης (41 εκατ. δολάρια) θα χρησιμοποιηθεί για επέκταση σε νέες αναπτυσσόμενες περιοχές των ΗΠΑ. Ενας επιπρόσθετος παράγοντας που θα συντελέσει στην αύξηση των πωλήσεων εκτιμάται ότι είναι το υψηλό ανεκτέλεστο της Engle Homes που παρουσίασε στα τέλη του 2001.

Ωστόσο, η αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ είναι πιθανόν να επιδράσει αρνητικά τις πωλήσεις νέων κατοικιών αλλά και επιβαρυντικά στις χρηματοοικονομικές δαπάνες του ομίλου, καθώς το 2002 γίνεται απαιτητό δάνειο 202 εκατ. δολαρίων από την Engle Homes. Επίσης, το μερίδιο αγοράς στη Νότια Φλόριντα, μετά την πώληση της Westbrooke Acquisition, θα μειωθεί στο 31% από 42%.

Επισημαίνεται, ότι εκτός των ΗΠΑ, ο όμιλος έχει παρουσία και στην Αγγλία, μέσω της Technical Olympic UK - η οποία ασχολείται με την κατασκευή κατοικιών σε ακριβές συνοικίες του Λονδίνου – και στη Ρουμανία, μέσω της Eurorom Constructi, θυγατρική της Μοχλός – η οποία έχει αναλάβει την ανέγερση κατοικιών στο Βουκουρέστι και την ανέγερση των γραφείων της Rom Telecom.

Στον ελληνικό χώρο, η Τεχνική Ολυμπιακή διαθέτει πτυχίο 7ης τάξης (μέσω της Μοχλός), 6ης και 4ης. Επιπλέον, η εταιρία έχει αναλάβει έργα στα πλαίσια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η ανακαίνιση του Πόρτο Καρράς, συνολικής επένδυσης 100 δισ. δρχ.

Κύριος μέτοχος της εταιρίας είναι ο Κων/νος Στέγγος με 38,65%, σε λιγότερο του 5% ανέρχεται η συμμετοχή του Γ. Στέγγου, ενώ το 56,35% είναι σε ελεύθερη διασπορά. Η κεφαλαιοποίηση της εταιρίας ανέρχεται σε 472,5 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v