Εκθεση της Merit ΑΧΕΠΕΥ για το Νεώριο Σύρου

Αύξηση 30% στον τζίρο και 71% στην κερδοφορία αναμένει ο όμιλος Νεώριον Σύρου για το 2002, σύμφωνα με έκθεση της Merit ΑΧΕΠΕΥ (Απρίλιος 2002), ενώ το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των υπογεγραμμένων συμβάσεων του ομίλου ανέρχεται σε 666,12 εκατ. ευρώ.

Εκθεση της Merit ΑΧΕΠΕΥ για το Νεώριο Σύρου
Αύξηση της τάξης του 30% και 71%, αντίστοιχα, αναμένεται να παρουσιάσουν ο κύκλος εργασιών και η κερδοφορία του ομίλου Νεώριον Σύρου για το σύνολο του 2002, ενώ σύμφωνα με έκθεση της Merit ΑΧΕΠΕΥ (Απρίλιος 2002), οι υπογεγραμμένες συμβάσεις του ομίλου αρκούν, όχι μόνο για να χρηματοδοτήσουν το προβλεπόμενο 30% στον κύκλο εργασιών του 2002, αλλά και να κατοχυρώσουν τα επίπεδα του 2002 και για τα επόμενα χρόνια.

Ο όμιλος αποτελείται από δύο ναυπηγεία, το Νεώριο Σύρου και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Το Νεώριον είναι ένα εξειδικευμένο ναυπηγείο, κυρίως σε επισκευές πλοίων, ενώ πρόσφατα εισήλθε στον τομέα των νέων κατασκευών πλοίων, με τη ναυπήγηση 2 κρουαζιερόπλοιων που ανέλαβε. Το 2001, σχεδόν όλος ο τζίρος προήλθε από επισκευές, ενώ για το 2002, με την ενσωμάτωση μέρους των εσόδων από την κατασκευή των 2 κρουαζιερόπλοιων, το ποσοστό του τζίρου από επισκευές θα μειωθεί στο 55%.

Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας εξειδικεύονται στην κατασκευή νέων πλοίων, κυρίως πολεμικών σκαφών. Όπως αναφέρεται και στην έκθεση της Merit, η πολύχρονη σχέση που διατηρείται με το πολεμικό ναυτικό και τα αμυντικά προγράμματα, αποτελεί ασφαλιστική δικλείδα στις αρνητικές επιπτώσεις που μπορούν να προέλθουν από την κυκλικότητα που χαρακτηρίζει τη ναυτιλιακή αγορά.

Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των υπογεγραμμένων συμβάσεων της Νεώριον ανέρχεται σε 84,3 εκατ. ευρώ, ενώ των Ναυπηγείων Ελευσίνας σε 581,82 εκατ. ευρώ. Το επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου ανέρχεται σε 50,05 εκατ. ευρώ κι ένα μεγάλο μέρος του έχει ολοκληρωθεί. Τα 38,33 εκατ. ευρώ αφορούν (επιχορήγηση 50%) στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, με το 76% αυτών να έχει υλοποιηθεί.

Οι επενδύσεις της Νεώριον ανέρχονται σε 11,7 εκατ. ευρώ (επιχορήγηση 22,5%), με τα 2,9 εκατ. ευρώ να έχουν ήδη υλοποιηθεί, ενώ οι επενδύσεις που αναλογούν στο υπόλοιπο ποσό θα ολοκληρωθούν σε ένα χρόνο. Μετά το πέρας των παραπάνω επενδύσεων, η εταιρία δεν πρόκειται να προβεί σε νέες για την επόμενη πενταετία.

Το μέρισμα που θα διανείμει η Νεώριον για το 2001 ανέρχεται σε 0,11 ευρώ, προσδίδοντας μια μερισματική απόδοση της τάξης του 1,8%.

Ο αριθμός των μετοχών της εταιρίας μετά τη συγχώνευση με την ΤΙΑΜΑ ανέρχεται σε 23.463.873, ωστόσο, στο ΧΑΑ διαπραγματεύονται 6.705.880, καθώς, η διαδικασία της εισαγωγής των νέων μετοχών βρίσκεται σε εξέλιξη. Με αυτά τα δεδομένα και προκειμένου η εταιρία να πετύχει την απαιτούμενη διασπορά (20%) επί των 23.463.873 μετοχών, αναμένεται να διαθέσει μετοχές σε θεσμικούς και μεγάλους ιδιώτες επενδυτές.

Ηδη, έχει διαθέσει 700.000 μετοχές, στην τιμή των 6,28 ευρώ, σε αμοιβαία κεφάλαια της Alpha Διεθνικής και σε άλλους, ενώ αναμένεται να διαθέσει ακόμα 150.000 με 300.000 μετοχές. Μετά από αυτό, οι κύριοι μέτοχοι θα κατέχουν πάνω από το 80% και το ουσιαστικό free float θα ανέρχεται σε 13,7%. Το υπόλοιπο 6,3% θα διατεθεί ενδοοικογενειακά.

Σύμφωνα με την άποψη της Merit, η εταιρία αποτελεί ένα από τα πιο σύγχρονα ναυπηγεία της χώρας, ενώ παράλληλα διαθέτει σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι των ξένων ανταγωνιστών της , όπως είναι η συνέπεια στις παραδόσεις, η υψηλή ποιότητα, η γεωγραφική θέση, καθώς και το ανταγωνιστικό κόστος στις εργασίες που αναλαμβάνει. Η είσοδος του ομίλου σε νέες δραστηριότητες, διασπείροντας τον κίνδυνο από τις διακυμάνσεις της ναυτιλιακής αγοράς, σε συνδυασμό με το υψηλό ανεκτέλεστο των υπογεγραμμένων συμβάσεων, της εξασφαλίζουν έσοδα ως το 2004.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v