Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκθεση της Marfin για Motor Oil, Petrola, ΕΛΠΕ

Αρνητικά είναι για τις τρεις ελληνικές πετρελαϊκές εταιρίες τα πορίσματα έκθεσης της Marfin ΑΧΕΠΕΥ με ημερομηνία 3/4/2002 . Η έκθεση προτείνει ”μείωση θέσεων” για Motor Olil και ΕΛΠΕ, ενώ για Petrola η σύσταση είναι ”πώληση”.

Εκθεση της Marfin για Motor Oil, Petrola, ΕΛΠΕ
Δυσοίωνο βλέπει το άμεσο μέλλον του πετρελαϊκού κλάδου στην Ελλάδα έκθεση της Marfin ΑΧΕΠΕΥ, με ημερομηνία 3 Απριλίου 2002.

Οι συστάσεις της ελληνικής ΑΧΕΠΕΥ για τις μετοχές των εταιριών Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil και Petrola είναι αρνητικές και περιλαμβάνουν ”μείωση θέσεων” (”reduce”) για τις δύο πρώτες και ”πώληση” (”sell”) για την τελευταία.

Και για τις τρεις μετοχές, η Marfin αναπροσδιορίζει προς τα κάτω την τιμή - στόχο.

Όπως εκτιμάται στην έκθεση, η συνολική εικόνα του κλάδου είναι υπερτιμημένη και διαπραγματεύεται με σημαντικό και αδικαιολόγητο premium έναντι των ομοειδών εταιριών της Ευρώπης.

Η ”άσχημη” εικόνα που εμφανίζουν σήμερα οι ελληνικές αυτές μετοχές, συνδέεται άμεσα με τα σημαντικά χειρότερα του αναμενομένου αποτελέσματα που εμφάνισαν το 2001. Τα καθαρά κέρδη, σε ετήσια βάση, για την Ελληνικά Πετρέλαια ήταν στο –69%, για την Motor Oil στο –25% και για την Petrola, στο –85%.

Οι έλληνες αναλυτές αποδίδουν τη σημαντική απόκλιση κερδών, στη συρρίκνωση του περιθωρίου κέρδους από διύλιση, που έλαβε χώρα κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2001 (κυρίως το τελευταίο τέταρτο του περασμένου έτους) στην περιοχή της Μεσογείου και της Δυτικής Ευρώπης. Η ίδια η συρρίκνωση οφείλεται στην ύφεση που κατέγραψε πρόσφατα η παγκόσμια οικονομία και στην παρεπόμενη δημιουργία υψηλών αποθεμάτων.

Ειδικότερα για τη μετοχή της εταιρίας Ελληνικά Πετρέλαια, συστήνεται ”μείωση θέσης” (”reduce”), ενώ η τιμή στόχος ορίζεται στα 5,7 ευρώ. Η έκθεση τονίζει τα σχεδόν εξολοκλήρου αρνητικά αποτελέσματα για τη χρήση του 2001, ενώ υπενθυμίζει τις προγραμματισμένες επενδύσεις για τα έτη 2002-2006 με στόχο την αναβάθμιση του διυλιστηρίου της Θεσσαλονίκης, που φτάνουν το 1 δισ. ευρώ. Η αναβάθμιση, επισημαίνεται, θα οδηγήσει σε αύξηση κερδών και σε αύξηση του περιθωρίου κέρδους από τις εργασίες της διύλισης.

Η έκθεση κάνει λόγο και για την επικείμενη ιδιωτικοποίηση της εταιρίας, παραθέτοντας γνωστούς λόγους που οδήγησαν την OMV και τη Yukos Oil, εκτός της διεκδίκησης του 23% των ΕΛΠΕ, που κατέχει το δημόσιο.

”Αγαπημένη του κλάδου” , χαρακτηρίζει η έκθεση της Marfin τη μετοχή της Motor Oil, ”αν και” όπως σε άλλο σημείο επισημαίνεται, ”δεν παύει να ακολουθεί τις υπόλοιπες δύο εταιρίες σε υπερτίμηση της αξίας της”. Για τη μετοχή, προτείνεται ”ελάττωση θέσεων” (”reduce”) και ορίζεται τιμή στόχος τα 6,05 ευρώ

Η έκθεση της Marfin, εκτιμά το ψος της τοποθέτησης της εταιρίας στην Avin oil, ”ικανοποιητικό για μια εταιρεία που κατέχει περίπου 500 πρατήρια και το 7,7% της λιανικής αγοράς της χώρας”, τονίζει ωστόσο ότι αυτό δεν πρόκειται να βελτιώσει την κερδοφορία της Motor Oil.

Η στενή και ασφαλής σχέση της εταιρίας με τη Saudi Aramco της εξασφαλίζει, συνεχίζει η έκθεση, συγκριτικά υψηλότερο περιθώριο κέρδους από το προϊόν και , δυνητικά, σταθερή κερδοφορία.

Για την Petrola, οι συστάσεις της έκθεσης είναι δυσμενέστερες συγκριτικά με των άλλων δύο εταιριών και κάνουν λόγο για ”πώληση”. Η τιμή στόχος αναπροσαρμόζεται στα επίπεδα των 3 ευρώ. Σχετικά με το μέλλον της εταιρίας, οι παρατηρήσεις της Marfin αναφέρουν την υποχρέωση της Petrola να συνταχθεί με τους κοινοτικούς κανονισμούς, καθώς και σημαντικό κόστος που θα έχει ανακύψει εξ’ αυτού.

Όπως αναφέρεται, η εταιρία είναι υποχρεωμένη, μέχρι το 2005 να αναβαθμίσει τη συνθετότητα δυιλισμού της, κάτι που θα κοστίσει περίπου 800 εκατ. ευρώ. Το έξοδο αυτό θα αυξήσει τη δανειακή έκθεση της Petrola, και θα πιέσει ανοδικά τα έξοδα για τόκους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v