VRS: Ανάλυση για τον όμιλο της Νεοχημικής

Την ηγετική θέση στην αγορά παραγωγής απορρυπαντικών και παράλληλα τις σημαντικές προοπτικές βελτίωσης των οικονομικών της μεγεθών διαπιστώνει η Valuation & Research Specialists του iraj.gr, για όμιλο της Νεοχημικής - Λαυρεντιάδης. Το πλήρες κείμενο της ανάλυσης.

VRS: Ανάλυση για τον όμιλο της Νεοχημικής
Σημαντικές είναι προοπτικές ανάπτυξης για τον όμιλο της Νεοχημικής Λαυρεντιάδης, εκτιμά η Valuation & Research Specialists του iraj.gr σε σχετική ανάλυση της.

Όπως αναφέρει η VRS, η Νεοχημική διατηρεί ηγετική θέση στην παραγωγή απορρυπαντικών για μεγάλους πολυεθνικούς ομίλους, ενώ έχει επωφεληθεί σημαντικά από την αποχώρηση της παραγωγικής τους διαδικασίας από την Ελλάδα. Παράλληλα, ο Όμιλος κατέχει μερίδιο της τάξης του 20% στην παραγωγή απορρυπαντικών για ίδια σήματα.

Τα παραπάνω οδηγούν την VRS στην διαμόρφωση δείκτη P/E της τάξεως του 25,13 για το 2003 και 18,81 για το 2004.

Αναλυτικότερα, οι εκτιμώμενοι ρυθμοί ανάπτυξης του ομίλου της Νεοχημικής από την VRS την οδηγούν στην διατύπωση αναμενόμενης αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων για το 2003 στο 24,18% και 20,09% για το 2004.

Οι κύριοι άξονες της στρατηγικής της Νεοχημικής όπως τονίζεται στην σχετική ανάλυση της VRS, είναι η μεγαλύτερη εδραίωση στην εγχώρια αγορά, η επέκταση των δραστηριοτήτων στα Βαλκάνια, η οριζόντια διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων του ομίλου και η ανάπτυξη των θυγατρικών της επιχειρήσεων.

Ακόμα, στην ίδια ανάλυση παραθέτονται οι επενδυτικοί κίνδυνοι της εταιρίας. Αυτοί είναι, ο αυξανόμενος ανταγωνισμός που επικρατεί στον κλάδο εμπορίας χημικών πρώτων υλών και η υψηλή εξάρτηση από την εξέλιξη της βιομηχανικής παραγωγής καθώς και από τις προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου των χημικών προϊόντων.

Επιπλέον, στους κινδύνους συμπεριλαμβάνεται η ανάγκη για υψηλές επενδύσεις σε πάγιο κυρίως εξοπλισμό με απώτερο στόχο την κάλυψη των αναγκών σε νέες τεχνολογίες και το γεγονός ότι οι τιμές που εμπορεύονται και διαθέτει η εταιρία στην ελληνική αγορά τα προιόντα της είναι άμεσα εξαρτημένες από τις διακυμάνσεις των διεθνών τιμών πετρελαίου.

Από την άλλη, συνεχίζει η VRS, οι θετικές προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου των χημικών προϊόντων σε διεθνές αλλά και εγχώριο επίπεδο θα επηρεάσουν σημαντικά τα αποτελέσματα της Νεοχημικής.

Στην εσωτερική αγορά, καταλύτες της αυξημένης ζήτησης θα είναι οι λιανεμπορικές αλυσίδες καταστημάτων που προωθούν προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, ο κλάδος των φαρμακευτικών και παραφαρμακευτικών προϊόντων, ο κλάδος των καλλυντικών και η διακοπή της παραγωγής στην Ελλάδα πολυεθνικών εταιριών.

Η Νεοχημική, αναφέρει η ίδια ανάλυση, είναι εισηγμένη στο ΧΑ και δραστηριοποιείται στον κλάδο της παραγωγής συσκευασίας, ανασυσκευασίας και εμπορίας πρώτων υλών της χημικής βιομηχανίας, αποτελώντας σήμερα έναν από τους κυριότερους προμηθευτές των προϊόντων αυτών σε όλη την Ελλάδα.

* Η ανάλυση της VRS δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v