Εκθεση της Nexus ΧΑΕ για τη Motor Oil

Σε 39 χώρες διακινεί τα προϊόντα της η Motor Oil, με σημαντικότερους πελάτες το αμερικανικό δημόσιο και εταιρίες εμπορίας καυσίμων (BP-Mobil, Shell), σύμφωνα με σχετική έκθεση της Nexus (22/3). Η μετοχή διαπραγματεύεται με discount 43,6% από τις υπόλοιπες εταιρίες του κλάδου στο ΧΑΑ.

Εκθεση της Nexus ΧΑΕ για τη Motor Oil
Το αμερικανικό δημόσιο και εταιρίες εμπορίας καυσίμων, όπως είναι η BP-Mobil και Shell, αποτελούν τους κυριότερους πελάτες της Motor Oil Eλλάς, ενώ παράλληλα η εταιρία διακινεί τα προϊόντα της σε 39 χώρες, κυρίως της Μεσογείου, σύμφωνα με σχετική έκθεση της Nexus Χρηματιστηρική, με ημερομηνία 22 Μαρτίου.

Βασικός προμηθευτής της εταιρίας είναι Saudi Aramco, η οποία συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας με 42% και η οποία αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες παραγωγής αργού πετρελαίου παγκοσμίως.

Η εταιρία, πέρα της δραστηριότητάς της στη διύλιση και επεξεργασία πετρελαίου, αποτελεί το μοναδικό διυλιστήριο στην Ελλάδα που δραστηριοποιείται στην παραγωγή λιπαντικών. Διαθέτει ένα από τα πιο σύγχρονα διυλιστήρια στην Ευρώπη, με ενεργειακή αυτονομία και δυνατότητα επεξεργασίας χαμηλής ποιότητας πρώτης ύλης (αργό πετρέλαιο) και παραγωγής υψηλής προστιθέμενης αξίας προϊόντων.

Διαθέτει μονάδες μετατροπής, βοηθητικές μονάδες αποθήκευσης και διακίνησης καυσίμων, καθώς και λιμενικές εγκαταστάσεις, αποτελώντας μια πλήρως καθετοποιημένη μονάδα. Βασικό χαρακτηριστικό του διυλιστηρίου είναι η υψηλή συνθετότητα, κάτι που συνδέεται με το γεγονός της περιορισμένης μείωσης κερδοφορίας, συγκριτικά με τον κλάδο των διυλιστηρίων. Να σημειωθεί ότι το διυλιστήριο της εταιρίας είναι το μοναδικό στην Ελλάδα με πιστοποιήσεις κατά ISO 9002 και ISO 14000.

Αξίζει να αναφερθεί ότι εν όψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου που ρυθμίζει τα θέματα εμπορίας καυσίμων, διαμορφώνεται ένα ευνοϊκό πλαίσιο για τις εταιρίες διύλισης, καθώς τους παρέχει τη δυνατότητα να δημιουργούν αλυσίδες πρατηρίων, καθιερώνει την αυτόνομη πρόσβαση των πρατηριούχων στα διυλιστήρια μέσω συνεταιρισμών, ενώ με την αύξηση των απαιτούμενων αποθηκευτικών χώρων προωθεί τις συγχωνεύσεις και απορροφήσεις μικρότερων εταιριών εμπορίας υγρών καυσίμων.

Η μετοχή της εταιρίας διαπραγματεύεται με Ρ/Ε 2001 13,4 και σε σχέση με τον κλάδο του ΧΑΑ (Ρ/Ε 2001 23,8) διαπραγματεύεται με discount 43,6%, ενώ σε σχέση με τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό κλάδο (Ρ/Ε 2001 12,9) διαπραγματεύεται με μικρό premium 3,8%. Η κεφαλαιοποίηση της εταιρίας ανέρχεται σε 910,64 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v