Εκθεση της Nexus ΧΑΕ για την Ηρακλής

Στα διεθνή αναπτυξιακά πλάνα του Ομίλου Lafarge εντάσσεται το σχέδιο για συγχώνευση, από τον Ομιλο Ηρακλή, των θυγατρικών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο έτοιμου σκυροδέματος και η πώληση θυγατρικών, που δεν σχετίζονται με την κύρια δράση του ομίλου, αναφέρει σχετική έκθεση της Nexus (15/3).

Εκθεση της Nexus ΧΑΕ για την Ηρακλής
Σημαντικά οφέλη αναμένεται να αποφέρει στον Ομιλο ΑΓΕΤ Ηρακλής η ενσωμάτωση στον Ομιλο Lafarge, ενώ έχει τεθεί σε εφαρμογή πρόγραμμα ριζικής αναδιοργάνωσης των δραστηριοτήτων του και ένταξή τους στα αναπτυξιακά πλάνα της Lafarge, σύμφωνα και με σχετική έκθεση της Nexus Χρηματιστηριακή για την ελληνική εταιρία, με ημερομηνία 15 Μαρτίου.

Yπενθυμίζεται ότι από το 2001 ο Ομιλος Ηρακλής είναι μέλος του Ομίλου Lafarge, του μεγαλύτερου παγκοσμίως παραγωγού τσιμέντου, ο οποίος εξαγοράζοντας κατά 100% τον Ομιλο Blue Circle απέκτησε και το 53% του μετοχικού κεφαλαίου του Ομίλου ΑΓΕΤ Ηρακλής.

Στο πλαίσιο αυτό και πέρα του γεγονότος ότι ενισχύεται η δράση του Ομίλου Ηρακλής στη διεθνή αγορά -αποτελώντας το βραχίονα της Lafarge στη ΝΑ Ευρώπη– έχει αποφασιστεί και η πώληση θυγατρικών, οι οποίες δεν σχετίζονται με την κύρια δραστηριότητα του ομίλου. Ηδη έχει πωληθεί η βιομηχανία ειδών συσκευασίας Αιγίς, ενώ είχε πωληθεί ένα χρόνο πριν η Ηρακλής Συσκευασίες, ενώ σχεδιάζεται η πώληση της ΑΜΠΕΡ που δραστηριοποιείται στους βιομηχανικούς αυτοματισμούς.

Στον αντίποδα, στα άμεσα σχέδια της εισηγμένης είναι η συγχώνευση των θυγατρικών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο έτοιμου σκυροδέματος και η εκμετάλλευση των συνεργιών που θα προκύψουν από την κίνηση αυτή. Σημαντική θεωρείται η ανάπτυξη της θυγατρικής ΕΒΙΕΣΚ –η οποία προχώρησε στην αγορά των εγκαταστάσεων της ΜΕΚΑΒΟ- καθώς, όπως επισημαίνεται, συνδέεται με τομείς που αναμένεται να εμφανίσουν έντονη κινητικότητα το προσεχές διάστημα. Επιπλέον, σημαντική θεωρείται και η απορρόφηση της Τσιμέντα Χαλκίδας, από την οποία προκύπτουν οικονομίες κλίμακος, ενώ τα οφέλη είναι εμφανή και στα αποτελέσματα του 2001.

Σημειώνεται ότι η εταιρία διαθέτει 3 εργοστάσια παραγωγής τσιμέντου, συνολικής παραγωγής 9,1 εκατ. τόνων ετησίως, λατομεία και μονάδες έτοιμου σκυροδέματος. Η διανομή τσιμέντου γίνεται από οργανωμένο δίκτυο με 10 κέντρα διανομής σε όλη την Ελλάδα. Το 40–45% της παραγωγικής δραστηριότητας της εταιρίας προορίζεται για εξαγωγική δραστηριότητα (κυρίως σε ΗΠΑ, Δ. Ευρώπη), ενώ αναμένει και σημαντικά οφέλη από την εγχώρια αγορά λόγω των μεγάλων έργων που συνδέονται με την Ολυμπιάδα του 2004 και το Γ’ ΚΠΣ.

Το Ρ/Ε της μετοχής της εταιρίας το 2001 είναι 19,8, ενώ ο μέσος όρος του κλάδου μη μεταλλικών ορυκτών και τσιμέντων στο ΧΑΑ έχει Ρ/Ε 19,3. Σε σχέση με τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό κλάδο (Ρ/Ε 11 το 2001), διαπραγματεύεται με premium 75,4%. H κεφαλαιοποίηση της εταιρίας ανέρχεται σε 851,57 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v