Ανάλυση της CFS ΑΕΠΕΥ για ΟΛΠ

Σε ελκυστικά επίπεδα εκτιμά η CFS ΑΕΠΕΥ πως διαπραγματεύεται η μετοχή της ΟΛΠ (13,31 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2003), όπως αναφέρει σε σχετική της ανάλυση (29/10/2003), όπου μεταξύ άλλων σημειώνεται πως ο κύκλος εργασιών στο σύνολο του έτους θα αυξηθεί κατά 4,6% με τα καθαρά κέρδη να ενισχύονται κατά 2,5%.

Ανάλυση της CFS ΑΕΠΕΥ για ΟΛΠ
Σε ελκυστικά επίπεδα εκτιμά η CFS ΑΕΠΕΥ πως διαπραγματεύεται η μετοχή της ΟΛΠ, όπως αναφέρεται σε σχετική ανάλυση με ημερομηνία 29 Οκτωβρίου 2003.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την CFS, η μετοχή της ΟΛΠ διαπραγματεύεται 13,31 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2003, που όπως τονίζει είναι πολύ χαμηλότερο από τη μέση διαπραγμάτευση της αγοράς σε επίπεδο κερδών.

Επίσης, η χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι τα επίπεδα ρευστότητας της εταιρίας βρίσκονται σε άκρως ικανοποιητικό επίπεδο, γεγονός που καταδεικνύει την υγιή της ανάπτυξη.

Μεταξύ άλλων, η CFS σημειώνει πως η ΟΛΠ αποτελεί το μεγαλύτερο σε έκταση λιμάνι της χώρας, με δραστηριότητα σε θαλάσσια επιβατική και εμπορευματική κίνηση.

Σημειώνεται πως η εταιρία λειτουργεί με σύμβαση διάρκειας 40 χρόνων (λήγει το 2042) με το Ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα με την οποία παραχωρείται το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευσης των γηπέδων και των κτιριακών εγκαταστάσεων εντός του χώρου του λιμανιού.

Σε ό,τι αφορά τον ανταγωνισμό, η χρηματιστηριακή επισημαίνει πως επικεντρώνεται στον κλάδο της διακίνησης συμβατικού φορτίου, επισκευαστικών δραστηριοτήτων και στον κλάδο της ακτοπλοϊκής κίνηση, ενώ συμπληρώνει πως στους υπόλοιπους τομείς όπως είναι η διακίνηση αυτοκινήτων και εμπορευματοκιβωτίων η ΟΛΠ λειτουργεί ουσιαστικά μονοπωλιακά.

Από την άλλη, ως ενδεχόμενους κινδύνους η χρηματιστηριακή εντοπίζει την απελευθέρωση των υπηρεσιών φορτοεκφόρτωσης με τα λιμάνια της Μεσογείου, καθώς και από την πορεία της διεθνούς μεταφορικής δραστηριότητας.

Στρατηγικό στόχο της εταιρίας αποτελεί, σύμφωνα με την ίδια πάντα ανάλυση, η ενίσχυση της θέσης της ΟΛΠ μέσα από τη βελτίωση της παροχής υπηρεσιών.

Σε ό,τι αφορά τα μεγέθη της ΟΛΠ, η CFS προβλέπει πως ο κύκλος εργασιών για το σύνολο του 2003 θα φτάσει στα 137,2 εκατ. ευρώ σε σχέση με 130,84 εκατ. ευρώ πέρυσι, παρουσιάζοντας αύξηση 4,9%.

Το ίδιο διάστημα τα EBITDA αναμένεται να ενισχυθούν κατά 3,38% και να φτάσουν στα 35,49 εκατ. ευρώ συγκριτικά με 34,33 εκατ. ευρώ της παρελθούσας χρήσης, με τα καθαρά κέρδη να βελτιώνονται κατά 2,5% στα 19,87 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v