Κυριακίδης: Εκτιμήσεις για άνοδο μεγεθών από Merit

Tα πρώτα οφέλη στα χρηματοοικονομικά έξοδα μετά την αναδιάρθρωση του τραπεζικού δανεισμού της Kυριακίδης θα εμφανιστούν από τη χρήση του 2003 εκτιμά η Merit ΑΧΕΠΕΥ, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανάλυση (16/10/2003), όπου μεταξύ άλλων σημειώνεται πως η μετοχή διαπραγματεύεται 9,03 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2003.

Κυριακίδης: Εκτιμήσεις για άνοδο μεγεθών από Merit
Από την τρέχουσα χρήση εκτιμά η Merit ΑΧΕΠΕΥ πως θα εμφανιστούν τα πρώτα οφέλη στα χρηματοοικονομικά έξοδα μετά την αναδιάρθρωση του τραπεζικού δανεισμού της Κυριακίδης, όπως αναφέρεται σε σχετική ανάλυση με ημερομηνία 16 Οκτωβρίου 2003.

Σύμφωνα με την Merit στο σύνολο του 2003 ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Κυριακίδης αναμένεται να ενισχυθεί κατά 12,06% και να φτάσει στα 41,9 εκατ. ευρώ συγκριτικά με 37,39 εκατ. ευρώ του 2002, με τα κέρδη προ φόρων να αυξάνονται κατά 2,63% διαμορφούμενα στα 7,5 εκατ. ευρώ.

Εξάλλου, η χρηματιστηριακή συμπληρώνει πως κατά τη χρήση του 2003 ενδέχεται να δούμε μεταβολές τόσο στο κόστος πωληθέντων όσο και στο καθαρό περιθώριο κερδοφορίας κυρίως στη μητρική και λιγότερο στον όμιλο.

Το γεγονός αυτό οφείλεται, εξηγεί το τμήμα ανάλυσης της Merit, αρχικά στη διαφοροποίηση του product mix με περισσότερους όγκους μαρμάρου σε αντίθεση με τη παραγωγή κατεργασμένων πλακιδίων και στην εισαγωγή προϊόντων με μικρότερο περιθώριο κέρδους όπως τα κονιάματα.

Επίσης, η χρηματιστηριακή αναφέρεται και στο ότι η Κυριακίδης προχωρά σε σύναψη νέου ομολογιακού δανείου ύψους 12 εκατ. ευρώ με στόχο την αποπληρωμή προηγούμενου ομολογιακού δανείου και παράλληλα την αύξηση της ετήσιας παραγωγικής δυναμικότητας κατά 15% με 20% στα προσεχή έτη.

Ταυτόχρονα, η Merit σημειώνει πως μετά από μία τριετία συνεχούς ανάπτυξης και απόκτησης νέων κοιτασμάτων μαρμάρου (Βόλακας, Prilep), γεγονός που επέτρεψε την πλήρη καθετοποίηση της εταιρίας, καθώς η βεβαιωμένη επάρκεια των κοιτασμάτων διαρκεί για αρκετές δεκαετίες, η Κυριακίδης προχωρά σε περίοδο αναδιοργάνωσης και μεγιστοποίησης της αποδοτικότητας των επενδύσεων που έγιναν.

Σύμφωνα με την ίδια πάντα ανάλυση, οι εργασίες αποκάλυψης νέων κοιτασμάτων τόσο στη Δράμα (Βόλακας) όσο και στα Σκόπια (Prilep) εκτιμάται ότι θα αυξήσουν σημαντικά την παραγωγική δυναμικότητα του ομίλου και θα τροφοδοτούν τις αγορές του εξωτερικού όπου η ζήτηση παραμένει αυξημένη.

Παράλληλα, σημειώνεται πως η αγορά της Κίνας θα συνεχίζει να αποτελεί το μεγαλύτερο πελάτη για τον όμιλο καθώς τόσο το bianco sivec από τα Σκόπια όσο και το λευκό μάρμαρο του Βόλακα στη Δράμα φαίνεται να προτιμούνται από τη κινεζική αγορά έναντι του ανταγωνισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v