Φάσμα ΑΧΕΠΕΥ: Δίκαιη τιμή τα 5,78 ευρώ για Νίκας

Σύσταση ”διακράτηση” με τη δίκαιη αποτίμηση να διαμορφώνεται στα 5,78 ευρώ δίνει η Φάσμα ΑΧΕΠΕΥ για τη μετοχή της Νίκας σε ανάλυσή της (25/08/2003) όπου σχολιάζει τα μεγέθη εξαμήνου της εταιρίας, ενώ αναφέρει πως η μετοχή διαπραγματεύεται 19,1 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2003.

Φάσμα ΑΧΕΠΕΥ: Δίκαιη τιμή τα 5,78 ευρώ για Νίκας
Σύσταση ”διακράτηση” με τη δίκαιη αποτίμηση να διαμορφώνεται στα 5,78 ευρώ δίνει η Φάσμα ΑΧΕΠΕΥ για τη μετοχή της Νίκας, σε ανάλυσή της με ημερομηνία 25 Αυγούστου 2003, όπου σχολιάζει τα αποτελέσματα εξαμήνου της αλλαντοβιομηχανίας.

Σημειώνεται πως η δίκαιη τιμή αποτίμησης είναι κατά 3,67% χαμηλότερη σε σχέση με την τιμή της μετοχής κατά τη λήξη της συνεδρίασης της Παρασκευής 22 Αυγούστου 2003.

Ειδικότερα, όπως σημειώνει η Φάσμα ο κύκλος εργασιών του ομίλου παρουσίασε στο εξάμηνο οριακή αύξηση 0,4%, διαμορφούμενος σε επίπεδα οριακά χαμηλότερα των εκτιμήσεων της χρηματιστηριακής.

Το μικτό περιθώριο κέρδους του ομίλου παρουσιάζεται βελτιωμένο κατά 128 μονάδες βάσης, γεγονός που αποδίδεται σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή στις χαμηλές τιμές κρέατος καθώς επίσης και στη συγκράτηση του κόστους παραγωγής.

Από την άλλη, όπως αναφέρει η Φάσμα, η αύξηση των δαπανών διάθεσης κατά 8,3% - κυρίως λόγω του διαφημιστικού προυπολογισμου – δεν επέτρεψε τη διάχυση στην βελτίωση του μικτού περιθωρίου κέρδους στα λειτουργικά κέρδη, τα οποία κατέγραψαν άνοδο 1,1%.

Επιπρόσθετα, η χρηματιστηριακή αναφέρει πως σε ενοποιημένο επίπεδο παρουσιάζεται μείωση των χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων κατά 52,1% γεγονός που δεν οφείλεται ουσιαστικά σε μείωση του δανεισμού, αλλά στο γεγονός ότι κατά την περυσινή χρήση συμπεριλαμβάνονταν ζημίες θυγατρικών εταιριών.

Η σημαντική αύξηση κατά 128% στα έκτακτα κέρδη οφείλεται, όπως αναφέρει η Φάσμα και σύμφωνα με τη διοίκηση της Νίκας, στην πώληση μη λειτουργικών παγίων, ενώ εντός του ερχόμενου εξαμήνου προβλέπεται η πώληση ενός ακόμη ακινήτου από την οποία εκτιμάται πως θα προκύψουν έκτακτα κέρδη ύψους 500.000 ευρώ.

Όπως τονίζει η Φάσμα, τα μεγέθη εξαμήνου της Νίκας κινήθηκαν σε γενικές γραμμές βάσει των εκτιμήσεών της, και ως εκ τούτου δεν θα προχωρήσει σε αναθεώρηση.

Σημειώνεται πως η μετοχή της εταιρίας διαπραγματεύεται 19,1 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2003 και 18,8 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2004.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Φάσμα στο σύνολο της τρέχουσας χρήσης οι πωλήσεις της Νίκας θα αυξηθούν κατά 5% και θα φτάσουν στα 123,89 εκατ. ευρώ συγκριτικά με 117,99 εκατ. ευρώ της παρελθούσας χρήσης.

Τα EBITDA αναμένεται να ενισχυθούν κατά 8,5% διαμορφούμενα στα 23,52 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη μετά φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας του ομίλου προβλέπεται πως θα καταγράψουν σημαντική άνοδο της τάξεως του 40% και θα ανέλθουν στα 6,34 εκατ. ευρώ σε σχέση με 4,53 εκατ. ευρώ πέρυσι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v