Ανάλυση της Agrotiki Asset Management για ΑΡΒΑ

Σύσταση ”hold” δίνει για τη μετοχή της Αργυρομεταλλευμάτων και Βαρυτίνης (S&B) η Aγροτική Asset Management σε ανάλυσή της (30/6), ενώ τοποθετεί τη ”δίκαιη τιμή” στα 6,83 ευρώ. Θετικά σχόλια για το management, ενώ προβλέπει αύξηση των καθαρών κερδών της τάξεως του 3 με 6% στο 2003.

Ανάλυση της Agrotiki Asset Management για ΑΡΒΑ
Σύσταση ”hold” δίνει για τη μετοχή της Αργυρομεταλλευμάτων και Βαρυτίνης (S&B) η Aγροτική Asset Management σε ανάλυσή της (30/6), ενώ τοποθετεί τη ”δίκαιη τιμή” στα 6,83 ευρώ.

Η Αγροτική χαρακτηρίζει την S&B ως μια εταιρία η οποία διοικείται με καλό τρόπο και κινείται σε ένα τομέα με περιορισμένες ευκαιρίες οργανικής ανάπτυξης, ενώ προβλέπει μικρή αύξηση των καθαρών κερδών της τάξεως του 3 με 6% στο 2003.

Στα πλαίσια της ανάλυσης τονίζεται ότι η μετοχή της S&B παρουσιάζει χαμηλό ρίσκο, όπως προκύπτει τόσο από το χαμηλό beta (0,91) όσο και από τις πολύ μικρές της διακυμάνσεις τις τελευταίες 52 εβδομάδες, γεγονός που την καθιστά ως έναν από τους σταθερότερους τίτλους στο Χ.Α.Α.

Η Αγροτική χαρακτηρίζει την S&B ως μία από τις ελληνικές εταιρίες με το μεγαλύτερο διεθνή προσανατολισμό, καθώς μόνο το 28% των πωλήσεών της προέρχεται από την εγχώρια αγορά. Ωστόσο, η Αγροτική δεν διαβλέπει σημαντικούς συναλλαγματικούς κινδύνους για τον τζίρο του Ομίλου, εκτός κι’ αν το δολάριο πιεστεί σε σχέση με το ευρώ περισσότερο από το 15% μέσα στο 2003.

Για το 2003, η Αγροτική δεν περιμένει σημαντικές αλλαγές σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα της εταιρίας σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Έτσι, προβλέπει ότι ο τζίρος θα παραμείνει στα επίπεδα περί τα 291 εκ. ευρώ.

Σχεδόν πανομοιότυπα με πέρυσι προβλέπονται τόσο τα κέρδη προ φόρων και τα περιθώριο μικτού κέρδους (EBIT margin).

Ωστόσο, η μείωση στα δικαιώματα μειοψηφίας, όπως συνέβη και κατά το α’ τρίμηνο του 2003, ενδέχεται να οδηγήσει σε αύξηση των καθαρών κερδών μετά φόρων της τάξεως του 3 με 6%.

Το γεγονός ότι η εταιρία δεν προτίθεται να προβεί σε πωλήσεις μικρών συμμετοχών της όπως το έπραξε πέρυσι, λειτουργεί περιοριστικά για την κερδοφορία της. Από την άλλη μεριά, η Αγροτική δεν προβλέπει υψηλές έκτακτες χρεώσεις στο τρέχον έτος, όπως συνέβη το 2002 όταν η S&B πούλησε γερμανική θυγατρική της.

Οι εκτιμήσεις της Αγροτική για τα κέρδη μετά φόρων και τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) της S&B για το τρέχον έτος είναι 15,5- 16 εκατ. ευρώ και 0,52 ευρώ αντίστοιχα.

Για την περίοδο 2004- 2006, η Αγροτική περιμένει αύξηση του κύκλου εργασιών της εταιρίας, ως αποτέλεσμα της κυκλικής ανάκαμψης της οικονομίας.

Έτσι, ο κύκλος εργασιών για το 2004 προβλέπεται αυξημένος κατά 3%, ενώ για την περίοδο 2005- 2006 η αύξηση του τζίρου θα είναι μεγαλύτερη, στο +6%.

Εξάλλου, προβλέπεται μικρή ώθηση στα κέρδη της εταιρίας έως το 2006, καθώς ο ρυθμός αύξησης των εξόδων για αποσβέσεις θα είναι μικρότερος από αυτόν της αύξησης των πωλήσεων στο 2005 και το 2006, ενώ η εταιρία ενδέχεται να καταγράψει μικρά έκτακτα έσοδα, σε αντίθεση με τις έκτακτες ζημίες του 2003 και του 2002.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v