Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανάλυση της Αγροτική Asset Manag. για EFG Eurobank

Τη σύσταση ”διακράτηση” διατηρεί η Αγροτική Asset Management σε ανάλυσή της (26/5) για τη μετοχή της EFG Eurobank Ergasias, ενώ ορίζει ως δίκαιη τιμή τα 10,86 ευρώ. Παράλληλα, προβλέπει ”υγιή” αύξηση της κερδοφορίας της EFG για το οικονομικό έτος 2003.

Ανάλυση της Αγροτική Asset Manag. για EFG Eurobank
Τη σύσταση ”διακράτηση” διατηρεί η Αγροτική Asset Management σε ανάλυσή της (26/5) για τη μετοχή της EFG Eurobank Ergasias, ενώ εκτιμά ότι η δίκαιη τιμή για τη μετοχή είναι 10,86 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα α’ τριμήνου της τράπεζας, η Αγροτική επισημαίνει ότι ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών, αντανακλώντας και τη συντηρητική στάση που έχουν υιοθετήσει οι τελευταίοι.

Αναλυτικότερα, η Αγροτική Asset Management επισημαίνει στην ανάλυσή της ότι η αύξηση των εσόδων από κύριες τραπεζικές δραστηριότητες της EFG Eurobank Ergasiaς κατά 17,9% ήταν μεγαλύτερη από αυτή των ανταγωνιστών της.

Στον αντίποδα, η Αγροτική Asset Management επισημαίνει ότι τα στοιχεία σε ό,τι αφορά τα έξοδα της τράπεζας δεν ήταν εξίσου ενθαρρυντικά, με τα έξοδα για προσωπικό να παρουσιάζουν αύξηση 15,5% και τα λοιπά διοικητικά έξοδα να αυξάνονται κατά 12,5%.

Κύρια αιτία της αύξησης του κόστους αποτελούν τα πρόσθετα έξοδα ύψους 13 εκ. ευρώ, τα οποία προέρχονται από τη ρουμανική Banc Post στην οποία η EFG Eurobank Ergasias κατέχει μερίδιο 36%. Tα μεγέθη της Banc Post ενοποιήθηκαν πλήρως για πρώτη φορά με αυτά της ελληνικής τράπεζας.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι εάν δεν συνυπολογιστούν τα μεγέθη της Bank Post, η αύξηση των εξόδων ήταν 3,5%.

Επίσης η Αγροτική αναφέρει την συνεχή αύξηση σε ετήσια βάση του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου (+18,9%).

Σε ό,τι αφορά τη ”γενναιόδωρη”, όπως τη χαρακτηρίζει η Αγροτική Asset Management, μερισματική πολιτική της EFG Eurobank Ergasias, η πρώτη επισημαίνει ότι κάτι τέτοιο δεν πρέπει να εκπλήσσει, δεδομένης της υψηλής κεφαλαιακής επάρκειας του ομίλου.

Υπενθυμίζεται ότι η EFG διένειμε το 78% των καθαρών κερδών υπό τη μορφή μερίσματος, ανεβάζοντας το μέρισμα ανά μετοχή στα 0,47 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το οικονομικό έτος 2003, η Αγροτική προβλέπει ”υγιή” αύξηση της κερδοφορίας, εξαιτίας κυρίως της αύξησης των καθαρών εσόδων από τόκους, τα οποία τα ”βλέπει” αυξημένα κατά 15%. Τα κέρδη ανά μετοχή θα ανέλθουν στα 0,76 ευρώ, ενώ το μέρισμα ανά μετοχή για το οικονομικό έτος 2003 εκτιμάται από την Αγροτική στα 0,5 ευρώ περίπου.

Για την περίοδο 2004- 2006, η Αγροτική Asset Management προβλέπει επιβράδυνση στο ρυθμό αύξησης των εσόδων από τόκους της EFG Eurobank Ergasias, ο οποίος το 2006 θα καταστεί μονοψήφιος.

Τέλος, και σύμφωνα με τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, η μετοχή της EFG διαπραγματεύεται 18,2 φορές τα κέρδη, στοιχείο το οποίο αναφέρεται ως αρκετά υψηλό σε σχέση με αυτό των ανταγωνιστών της. Για το οικονομικό έτος 2003, η Αγροτική εκτιμά ότι η μετοχή της EFG θα διαπραγματεύεται σε επίπεδα 15 φορές τα κέρδη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v