Ανάλυση της Εγνατία Κύπρου για Τράπεζα Κύπρου

Τις 1,45 κυπ. λίρες, από τις 1,43, ορίζει ως τιμή στόχο για τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου η Eγνατία Κύπρου σε ανάλυσή της (16/5), ενώ διατηρεί και τη σύστασή της ”διακράτηση” (hold). Αμετάβλητες παραμένουν οι προβλέψεις της για τα κέρδη στο 2003, ενώ κρίνει ως ανεπαρκείς τις προσπάθειες μείωσης του κόστους.

Ανάλυση της Εγνατία Κύπρου για Τράπεζα Κύπρου
Τις 1,45 κυπριακές λίρες, από τις 1,43, ορίζει ως τιμή στόχο για τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου η Eγνατία Κύπρου σε ανάλυσή της (16/5), ενώ διατηρεί και τη σύστασή της ”διακράτηση” (hold), μετά τα αποτελέσματα α’ τριμήνου.

Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου της Τράπεζας Κύπρου, η Εγνατία επισημαίνει ότι η αύξηση των λειτουργικών κερδών της τράπεζας από τις κύριες δραστηριότητές της κατά 6,2% σε ετήσια βάση, υπολείπεται κατά 4% των εκτιμήσεών της.

Το γεγονός αυτό, αναφέρεται στην ανάλυση της Eγνατία Κύπρου, αποδίδεται στα υψηλότερα του αναμενόμενου λειτουργικά έξοδα 47,7 εκ. κυπριακών λιρών.

Αναλυτικότερα, η Εγνατία δηλώνει ότι ”δεν είναι ευχαριστημένη” από τις προσπάθειες του τραπεζικού ομίλου για περιορισμό του κόστους. Σε ό,τι αφορά τις δραστηριότητές της τράπεζας στην Κύπρο τα λειτουργικά έξοδα αυξήθηκαν κατά 13,5%.

Τα εξ’ Ελλάδος προερχόμενα λειτουργικά έξοδα ανήρθαν στα 13,1 εκ. κυπριακές λίρες, διευρυνόμενα κατά 19,2% σε ετήσια βάση.

Η Εγνατία επισημαίνει επίσης την ισχυροποίηση της Τράπεζας Κύπρου στην αγορά των δανείων στην Ελλάδα, καθώς κατά το α’ τρίμηνο του έτους το ύψους των χορηγήσεων αυξήθηκε κατά 36,5% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, στα 1,75 δισ. κυπριακές λίρες.

Η αύξηση των χορηγήσεων (+14,4%) σε συνδυασμό και με την ενίσχυση κατά 2,7% του περιθωρίου κέρδους οδήγησαν τα καθαρά κέρδη από τόκους σε αύξηση 15,3% σε σχέση με το περσινό α’ τρίμηνο, επισημαίνει η Εγνατία.

Σε ό,τι αφορά τα έσοδα που δεν προέρχονται από τόκους, η Εγνατία χαρακτηρίζει την αύξησή τους κατά 1,4% σε ετήσια βάση ως χαμηλότερη των προσδοκιών της. Η ”ασθενής” επίδοση της Τράπεζας Κύπρου σ’ αυτόν τον τομέα αποδίδεται στις δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν στις χρηματοοικονομικές αγορές.

Για το 2003, η Εγνατία διατηρεί τις προβλέψεις της για καθαρά κέρδη της Τράπεζας Κύπρου ύψους 16,8 εκ. κυπριακών λιρών, με τα κέρδη από τόκους να διαμορφώνονται στα 202,5 εκ. κυπριακές λίρες και τα λειτουργικά έξοδα στα 219 εκ. κυπριακές λίρες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v