Ανάλυση της Φάσμα ΑΧΕΠΕΥ για 3Ε

Τα 16 ευρώ θέτει ως τιμή - στόχο για τη μετοχή της Coca Cola 3E η Φάσμα ΑΧΕΠΕΥ σε ανάλυσή της (15/5), στην οποία επισημαίνεται ότι τα μεγέθη τριμήνου της 3Ε είναι καλύτερα των εκτιμήσεών της, χωρίς ωστόσο αυτό να είναι ενδεικτικό για το σύνολο του έτους.

Ανάλυση της Φάσμα ΑΧΕΠΕΥ για 3Ε
Τα 16 ευρώ ορίζει ως τιμή - στόχο για τη μετοχή της Coca - Cola 3E η Φάσμα ΑΧΕΠΕΥ σε ανάλυσή της με ημερομηνία 15 Μαΐου 2003.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της εταιρίας για το πρώτο τρίμηνο, η Φάσμα τα χαρακτηρίζει ως καλύτερα των εκτιμήσεών της, ενώ προσθέτει πως ωστόσο δεν είναι ενδεικτικά για το σύνολο του 2003, καθώς κατά παράδοση το πρώτο τρίμηνο του έτους είναι ασθενέστερο για την ελληνική εταιρία εμφιαλώσεως.

Ειδικότερα, η Φάσμα ΑΧΕΠΕΥ, επισημαίνει ότι το EBITDA της 3Ε διαμορφώθηκε στο τρίμηνο στα 95,3 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως του 10% σε σχέση με πέρυσι βελτιώνοντας σημαντικά το αντίστοιχο περιθώριο κέρδους κατά 168 μονάδες βάσης.

Η ενίσχυση του περιθωρίου EBITDA, όπως επισημαίνει η Φάσμα, οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην ενίσχυση του μικτού περιθωρίου κέρδους, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι αρκετές σημαντικές πρώτες ύλες τιμολογούνται σε δολάριο.

Επίσης, όπως επισημαίνεται στην ανάλυση της Φάσμα, το περιθώριο EBITDA παρουσιάζεται σημαντικά ενισχυμένο τόσο έναντι των συγκλίνουσων εκτιμήσεων όσο και έναντι των εκτιμήσεών της ίδιας, ενώ προσθέτει πως αποτελεί το υψηλότερο περιθώριο κέρδους EBITDA πρώτου τριμήνου των τελευταίων τριών ετών.

Εξάλλου, η αύξηση του όγκου πωλήσεων με ρυθμούς χαμηλότερους τόσο του guidance που έχει δώσει η εταιρία (7%-8%) όσο και των ετήσιων εκτιμήσεών της Φάσμα (5,8%) δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία, επισημαίνει η χρηματιστηριακή, αφού το πρώτο τρίμηνο είναι ιστορικά από τα ασθενέστερα τρίμηνα της 3Ε.

Ωστόσο, οι λόγοι που οδήγησαν σε χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης είναι σύμφωνα πάντα με τη Φάσμα, κυρίως συγκυριακοί και έχουν να κάνουν με τον εορτασμό του καθολικού Πάσχα κατά το 2ο τρίμηνο του έτους, τις κακές καιρικές συνθήκες στις αγορές της Ανατολικής Ευρώπης και την άμεση και έμμεση επίδραση των πολεμικών επιχειρήσεων στο Ιράκ.

Αναφορικά με τις πωλήσεις που παρουσίασε η Coca - Cola 3E στο πρώτο τρίμηνο του 2003, η Φάσμα επισημαίνει ότι η κατά 5% μείωσή τους οφείλεται στην υποτίμηση των τοπικών νομισμάτων στις αγορές της Νιγηρίας, Πολωνίας, Ρωσίας, Ουκρανίας και Λευκορωσίας έναντι του ευρώ.

Επίσης, ως σημαντική αιτία για την κάμψη των πωλήσεων εκτιμάται πως ήταν και η μείωση της μέση τιμής ανά unit case στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών, γεγονός που οφείλεται αφενός στην υποτίμηση των νομισμάτων των προαναφερόμενων χωρών και αφετέρου στην ενίσχυση του όγκου πωλήσεων στις αναδυόμενες αγορές κατά 8%, όπου παρουσιάζεται η χαμηλότερη τιμή ανά unit case.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v