Ανάλυση της Φάσμα ΑΧΕΠΕΥ για Chipita

Τα 4,7 ευρώ ανά μετοχή θεωρεί ως ”δίκαιη τιμή” η Φάσμα AΧΕΠΕΥ σε ανάλυσή για την Chipita, στην οποία επισημαίνεται, ότι η διοίκηση αναγνωρίζοντας τους συναλλαγματικούς κινδύνους από την επέκταση στην Α. Ευρώπη, εφαρμόζει τεχνικές κάλυψης κινδύνου (Hedging) είτε με χρηματοοικονομικά μέσα είτε με φυσικό τρόπο (δανεισμός σε τοπικό νόμισμα).

Ανάλυση της Φάσμα ΑΧΕΠΕΥ για Chipita
”Δίκαιη τιμή” τα 4,7 ευρώ ανά μετοχή, +17,5% σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα, υποδεικνύει η Φάσμα AΧΕΠΕΥ σε ανάλυσή της (8/5) για την εταιρία Chipita, με βάση την στάθμιση των μεθοδολογιών DCF και EVA.

Στην ανάλυση της Φάσμα ΑΧΕΠΕΥ, εκτιμάται ότι σημαντικοί ρυθμοί ανάπτυξης αναμένεται να προέλθουν από τις αγορές της Ανατολικής Ευρώπης, αφού καταφέρει η εταιρία να προσαρμόσει τα προϊόντα της, στις καταναλωτικές συνήθειες, αλλά και στην αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.

Στα άμεσα σχέδια της Chipita δεν περιλαμβάνονται οι αγορές της Δ. Ευρώπης με εντόπια παραγωγή, αφού το κόστος διείσδυσης σε αυτές είναι ιδιαίτερα υψηλό για τον όμιλο. Ωστόσο, οι αγορές αυτές θα συνεχίζουν να εφοδιάζονται με εξαγωγές από την Ελλάδα.

Σημαντικός στόχος της διοίκησης της Chipita, σύμφωνα με την ανάλυση της Φάσμα ΑΧΕΠΕΥ, αποτελεί η συγκράτηση του κόστους παραγωγής με την ταυτόχρονη ενίσχυση των περιθωρίων κέρδους.

Στο πλαίσιο αυτό η εταιρία έχει προχωρήσει, στο εργοστάσιο της Ρωσίας, σε συνεργασία με τοπικούς προμηθευτές για την προμήθεια των πρώτων υλών η οποία θα οδηγήσει σε βελτίωση του μικτού περιθωρίου κέρδους του ομίλου κατά 60 μονάδες βάσης, ενώ η εφαρμογή νέων τεχνολογιών και η έναρξη λειτουργίας της νέας γραμμής στο εργοστάσιο της Λαμίας αναμένεται να ενισχύσει κατά 40 επιπλέον μονάδες βάσης το μικτό περιθώριο κέρδους του ομίλου.

Ο όμιλος αντιμετωπίζει σημαντικούς συναλλαγματικούς κινδύνους, σημειώνεται στην ανάλυση, από την στιγμή που ποσοστό μεγαλύτερο του 60% των πωλήσεων του πραγματοποιείται σε διεθνείς αγορές. Η διοίκηση αναγνωρίζοντας το κίνδυνο αυτό εφαρμόζει τεχνικές κάλυψης κινδύνου (Hedging) είτε με χρηματοοικονομικά μέσα είτε με φυσικό τρόπο (δανεισμός σε τοπικό νόμισμα).

Τα προϊόντα του ομίλου στο σύνολο σχεδόν των αγορών όπου δραστηριοποιείται καταλαμβάνουν ηγετικά μερίδια αγοράς γεγονός το οποίο ενδέχεται να οδηγήσει σε ενίσχυση του ανταγωνισμού, κυρίως στις διεθνείς αγορές.

Ωστόσο από την άλλη πλευρά, επισημαίνεται στην ανάλυση της Φάσμα ΑΧΕΠΕΥ, η χαμηλή κατά κεφαλήν κατανάλωση τυποποιημένων αρτοσκευασμάτων εκτιμούμε ότι μακροπρόθεσμα θα οδηγήσει σε μεγέθυνση των αγορών, γεγονός το οποίο εκτιμάμε ότι θα υπερκεράσει την όποια απώλεια μεριδίων αγοράς, επηρεάζοντας ως εκ’ τούτου θετικά τους ρυθμούς ανάπτυξης των πωλήσεων.

Τέλος, σύμφωνα με την ανάλυση της Φάσμα ΑΧΕΠΕΥ, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών αναμένεται να παρουσιάσει μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης μέχρι το 2005 της τάξεως του 10,3%, ενώ για το ίδιο διάστημα ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης των κερδών ανά μετοχή εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε 16,4%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v