Ανάλυση της Αγροτική Asset Management για ΟΤΕ

”Διακράτηση” (hold) -από ”αγορά” (buy)- προτείνει η Αγροτική Asset Management σε ανάλυσή της (8/5/2003) για τη μετοχή του ΟΤΕ, ενώ εκτιμά πως η τιμή της μετοχής διαπραγματεύεται με discount 8,4% (έναντι δίκαιης τιμής 10,54 ευρώ και τιμής κλεισίματος στις 2/05/2003 τα 9,72 ευρώ).

Ανάλυση της Αγροτική Asset Management για ΟΤΕ
”Διακράτηση” (hold) - από ”αγορά” (buy)- προτείνει η Αγροτική Asset Management σε ανάλυσή της με ημερομηνία 8 Μαΐου 2003 για τη μετοχή του ΟΤΕ, ενώ εκτιμά πως η τιμή της μετοχής διαπραγματεύεται με discount 8,4% (έναντι δίκαιης τιμής 10,54 ευρώ και τιμής κλεισίματος στις 2/05/2003 τα 9,72 ευρώ).

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αγροτική Asset Management τα ενοποιημένα έσοδα για το 2003 αναμένεται να αυξηθούν κατά 22,1%, διαμορφούμενα στα 5.267 εκατ. ευρώ, με τα έσοδα της Romtelecom να εμφανίζονται για πρώτη φορά στα στοιχεία της εταιρίας.

Χωρίς να ληφθούν υπόψην τα έσοδα της Romtelecom, η Αγροτική Asset Management εκτιμά ότι τα ενοποιημένα έσοδα θα αυξηθούν στο 2003 κατά 0 με 1%, διαμορφούμενα στα 4.309 εκ. ευρώ.

Τα κέρδη προ φόρων του ομίλου αναμένεται να παρουσιάσουν ενίσχυση της τάξεως του 9- 10% (872 εκ. ευρώ), ενώ τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη προβλέπεται να σημειώσουν άνοδο της τάξεως του 20-22% (ανερχόμενα στα 436 εκ. ευρώ).

Έτσι, σύμφωνα με τις προαναφερθείσες εκτιμήσεις, τα εκτιμώμενα για το 2003 κέρδη ανά μετοχή διαμορφώνονται στα 0,86 ευρώ.

Δεδομένου ότι η εταιρία έχει ανακοινώσει για το 2003 μέρισμα 0,70 ευρώ ανα μετοχή, η μερισματική απόδοση για το 2003 ανέρχεται, με βάση την τιμή των 9,72 ευρώ της τιμής κλεισίματος της 02/05/2003, στο 7,2% (ποσοστό που χαρακτηρίζεται ”ενυπωσιακό” γαι τηλεπικοινωνική εταιρία).

Όπως επισημαίνει η Αγροτική Asset Management, η μείωση του μεριδίου, (με βάση του όγκου των λεπτών ομιλίας) του ΟΤΕ στην εγχώρια αγορά ανήρθε, μέχρι τις 31 Μαρτίου στο 7%, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Οργανισμός.

Αν υποτεθεί ότι ο ρυθμός της μείωσης του μεριδίου του ΟΤΕ παραμείνει στα ίδια επίπεδα για το σύνολο του έτους, η Αγροτική Asset Management προβλέπει ότι κατά τη διάρκεια του 2003, το μερίδιο του ΟΤΕ στην αγορά θα μειωθεί περισσότερο από 8%, κυρίως λόγω της αύξησης του ανταγωνισμού στη σταθερή.

Από την άλλη σε ό,τι αφορά τους κινδύνους που συνδέονται με τον όμιλο και τα μελλοντικά του προγράμματα, η Αγροτική Asset Management αναφέρεται στην αύξηση του ανταγωνισμού στην εγχώρια αγορά, στο εάν θα μπορέσει η επένδυση του ΟΤΕ στην Romtelecom να αντισταθμίσει έγκαιρα τις ενδεχόμενες απώλειες μεριδίου από ανταγωνίστριες εταιρίες στην τηλεπικοινωνιακή αγορά της Ρουμανίας, ενώ επισημαίνεται και η αύξηση του μακροπρόθεσμου χρέους για τον ΟΤΕ, λόγω της ενσωμάτωσης του χρέους της Romtelecom.

Στην περίπτωση που το μακροπρόθεσμο χρέος του ΟΤΕ αυξηθεί κατά 700 εκ. ευρώ ή περισσότερο από τα επίπεδα του 2002, αναφέρει η Αγροτική Asset Management, ενδέχεται να υποβαθμιστεί η πιστοληπτική ικανότητα του Οργανισμού από τη Moody’s και την S&P, η οποία προς το παρόν είναι ”A2” και ”A” αντίστοιχα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v