Εκθεση της VRS για την Unisystems

Τις προοπτικές της Unisystems, την ”υγιή” της εξάρτηση από τον ευρύτερο χρηματοοικονομικό κλάδο, τους στόχους της εταιρίας, αλλά και τους δυνητικούς επενδυτικούς κινδύνους αναλύει σε έκθεσή της η εταιρία εξειδικευμένων χρηματοοικονομικών συμβούλων ”VRS” μέσω του συγγενούς δικτυακού της τόπου www.iraj.gr.

Εκθεση της VRS για την Unisystems
Εμπεριστατωμένη έκθεση αναφορικά με τις προοπτικές της εταιρίας πληροφορικής Unisystems παρουσίασε η εταιρία εξειδικευμένων χρηματοοικονομικών συμβούλων ”VRS” (”Valuation & Research Specialists”) μέσω του συγγενούς δικτυακού της τόπου www.iraj.gr (*).

Πιο συγκεκριμένα, στην έκθεση με ημερομηνία 7 Απριλίου επισημαίνεται ότι παρά τις δυσοίωνες συνθήκες που επικρατούν στον εγχώριο κλάδο της πληροφορικής, οι μακροπρόθεσμες προοπτικές της εταιρίας Unisystems παραμένουν θετικές λόγω της υψηλής ανταγωνιστικής της θέσης στην παροχή ολοκληρωμένων λύσεων πληροφορικής, καθώς και λόγω της μεγάλης και διαχρονικής εξειδίκευσής της σε έργα ευρείας κλίμακας και υψηλών προδιαγραφών.

Η ”VRS” υπογραμμίζει την υγιή ”εξάρτηση” της εταιρίας από τον τραπεζικό και τον ευρύτερο χρηματοοικονομικό κλάδο, στοιχείο το οποίο τεκμηριώνεται από το γεγονός, ότι μερίδιο της τάξεως του 78% του κύκλου εργασιών κατά τη χρήση του 2002 προήλθε από αντίστοιχα έργα πληροφορικής.

Απώτερος στόχος της Unisystems είναι ο περιορισμός αυτής της σχέσης και η εντονότερη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου των έργων της, μέσω της ανάληψης συμβολαίων τόσο από τον ιδιωτικό τομέα όσο και από τα δημόσια έργα.

Στην έκθεση αναφέρονται ότι οι προσδιοριστικοί παράγοντες της μελλοντικής κερδοφορίας της Unisystems είναι η πορεία του τραπεζικού κλάδου στην Ελλάδα, καθώς και ο ρυθμός υλοποίησης των μεγάλων έργων πληροφορικής του Γ’ Κ.Π.Σ., μέτωπο στο οποίο όμως παρατηρούνται σημαντικές ενδείξεις καθυστέρησης για τρίτη διαδοχική χρονιά.

Επίσης καθοριστική παράμετρος αναδεικνύεται και ο οξύτατος ανταγωνισμός μεταξύ των εταιριών του κλάδου της πληροφορικής στην προσπάθεια ανάληψης μέρους των έργων που εκάστοτε δημοπρατούνται, στοιχείο το οποίο αναμένεται να προκαλέσει σημαντική πίεση στα λειτουργικά περιθώρια κέρδους του συνόλου των κλαδικών επιχειρήσεων.

Παράγοντες σχετικής ”προστασίας” της κερδοφορίας της Unisystems στην παρούσα οικονομική συγκυρία αναμένονται να είναι οι στενές της σχέσεις με παραδοσιακούς πελάτες και ιδιαίτερα με την Alpha Bank – το δεύτερο σημαντικότερο μέτοχό της – ο εμπλουτισμός των διεθνών της συνεργασιών, καθώς και η υψηλή της ρευστότητα σε συνδυασμό με το μηδενικό τραπεζικό της δανεισμό.

Στην έκθεση παρουσιάζονται τα εναλλακτικά σενάρια εξαγωγής της δυνατής αποτίμησης της εταιρίας, συνδυάζοντας διαφορετικά επίπεδα μελλοντικής ανάπτυξης και μεσοσταθμικού κόστους κεφαλαίου.

Τέλος επισημαίνονται οι δυνητικοί επενδυτικοί κίνδυνοι, καθώς και οι παράγοντες εκείνοι που περιορίζουν την υλοποίηση ή τη σταδιακή εμφάνιση ενδεχόμενων αρνητικών σεναρίων στο μέλλον.

(*) ”Investment Research & Analysis Journal” – Δικτυακός τόπος μελετών & αναλύσεων που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το έτος 2001.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v