Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκτιμήσεις από Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ για 6 εισηγμένες

Σύσταση ”διακράτηση” διατυπώνει η Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ για τις μετοχές των ΕΛΓΕΚΑ και ΕΤΜΑ, και ”συσσώρευση” για τις μετοχές των Chipita, Μαΐλλης, Coca - Cola 3Ε και Frigoglass στο εβδομαδιαίο report. Οι προβλέψεις για τα μεγέθη του 2002.

Εκτιμήσεις από Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ για 6 εισηγμένες
Σύσταση ”διακράτηση” διατυπώνει η Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ στο εβδομαδιαίο της report με ημερομηνία 14 Φεβρουαρίου 2003, για τις μετοχές των ΕΛΓΕΚΑ και ΕΤΜΑ, ενώ στο ίδιο report η χρηματιστηριακή συστήνει ”συσσώρευση” για τις μετοχές των Chipita, Μαΐλλης, Coca Cola Τρία Έψιλον και Frigoglass.

Αναλυτικότερα και όσον αφορά στην ΕΛΓΕΚΑ η Ακρόπολις εκτιμά πως η μετοχή της εταιρίας διαπραγματεύεται 40,7 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2002, ενώ προσθέτει πως για το σύνολο της χρήσης, η εταιρία αναμένει κύκλο εργασιών αυξημένο κατά 10%, στα 120 εκατ. ευρώ, ενώ προσβλέπει τα κέρδη προ φόρων να κινηθούν ανοδικά κατά 5% και συγκεκριμένα στα 5,5 εκατ. ευρώ.

Για τον όμιλο της ΕΛΓΕΚΑ ο προσδοκώμενος κύκλος εργασιών για το εξεταζόμενο διάστημα εκτιμάται στα 160 – 170 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 14%.

Αναφορικά με την ΕΤΜΑ, η Ακρόπολις επισημαίνει πως ο δείκτης Ρ/Ε δεν προσφέρεται για συγκριτικά συμπεράσματα, καθώς έχει υποπέσει σε αρνητικό πρόσημο βάσει των έντονων ζημιών στα αποτελέσματα του 2002.

Επιπλέον, η χρηματιστηριακή αναφέρει πως η εταιρία αναμένεται να παρουσιάσει σταδιακή βελτίωση αποτελεσματικότητας και κάλυψη των ζημιών που σημειώθηκαν το προηγούμενο έτος, βασιζόμενη στην αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας και την επέκταση παραγωγικής δραστηριότητα με χαμηλότερο κόστος (εργοστάσιο Κίνας).

Επιλεκτικές τοποθετήσεις και παρακολούθηση προτείνει η Ακρόπολις για τη μετοχή της Chipita, καθώς όπως επισημαίνει η χαμηλή εμπορευσιμότητα της μετοχής δημιουργεί προϋποθέσεις υψηλής μεταβλητότητας.

Η χρηματιστηριακή εκτιμά πως το γεγονός ότι η μετοχή διαπραγματεύεται 16,3 φορές τα κέρδη του 2002, καθώς και το ότι ο δείκτης P/BV βρίσκεται στο 1,3 είναι αρκετά κάτω από τους σταθμισμένους μέσους όρους του κλάδου (25,4 και 1,7 αντίστοιχα).

Ωστόσο, όπως προσθέτει η Ακρόπολις, τα λειτουργικά περιθώρια της Chipita παρουσιάζουν φθίνοντα ρυθμό εξέλιξης.

Σε έντονα πτωτική τροχιά βρίσκεται η πορεία της μετοχής της Μαΐλλης, σύμφωνα με την Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ. Όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου για το 2002 αναμένονται ενισχυμένα.

Συγκεκριμένα, οι ενοποιημένες πωλήσεις της Μαΐλλης εκτιμάται πως θα αυξηθούν κατά 14,5% και τα καθαρά κέρδη κατά 10,1%, ενώ η ετήσια οργανική ανάπτυξη του ομίλου εκτιμάται, σύμφωνα με τη διοίκηση, πως θα ανέλθει την ερχόμενη τριετία στο 15%, με τις πωλήσεις να φτάνουν στα 430 εκατ. ευρώ το 2005.

Σε έντονα ανοδική κίνηση βρίσκεται η μετοχή της Coca – Cola Τρία Έψιλον τις τελευταίες δύο εβδομάδες, όπως αναφέρει στην εβδομαδιαία της ενημέρωση η Ακρόπολις.

Όπως προσθέτει η χρηματιστηριακή, το χαμηλό κόστος χρήματος των δανειακών υποχρεώσεων της εταιρίας εμφιαλώσεως ενισχύει ακόμα περισσότερο τα αποτελέσματα του ομίλου, ενώ η εξέλιξη των πωλήσεων το 2002 φέρνει την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση σε ποσοστό 80% επί του κύκλου εργασιών, ενώ η μετοχή διαπραγματεύεται 20,6 φορές τα κέρδη του 2002.

Τέλος και όσον αφορά στη Frigoglass η Ακρόπολις τοποθετεί το stop loss στα 2,35 ευρώ, με τη μετοχή να διαπραγματεύεται 14,1 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη του 2002.

Η χρηματιστηριακή προσθέτει πως βάσει των εκτιμήσεων της διοίκησης τόσο οι πωλήσεις όσο και τα κέρδη προ φόρων θα εμφανιστούν για το σύνολο του 2002 αυξημένα κατά 8%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v