Ποτέ δεν έχει υπάρξει μεγαλύτερη απόκλιση στην αποτίμηση των ευρωπαϊκών και των αμερικανικών μετοχών, σημειώνει η Deutsche Bank σε έκθεσή της στην οποία επισημαίνει ότι τώρα προτιμά τις ευρωπαϊκές μετοχές, θέτοντας σύσταση overweight.
Οι αναλυτές στρατηγικής με επικεφαλής τον Maximilian Uleer λένε ότι η διαφορά στον λόγο Ρ/Ε μεταξύ του αμερικανικού S&P 500 και του Stoxx Europe 600 είναι τώρα η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί, ξεπερνώντας τις 8 ποσοστιαίες μονάδες.
Σημειώνουν δε ότι ακόμη και αν εξαιρεθούν οι μετοχές των λεγόμενων Magnificent Seven όπως η Apple και η Nvidia, η ψαλίδα στην αποτίμηση παραμένει υπερβολική.
Αλλά η προτίμηση των αναλυτών της Deutsche Bank στις ευρωπαϊκές μετοχές έναντι των αμερικανικών, πρώτη φορά από τον Ιούνιο, δεν αφορά μόνο την αποτίμηση.
Η ομάδα της Deutsche Bank βλέπει περισσότερη υποστήριξη από τα επιτόκια στην Ευρώπη από ό,τι στις ΗΠΑ, καθώς αναμένει 150 μονάδες βάσης χαλάρωσης από την ΕΚΤ. Αυτό οδηγεί σε μια «ακραία» διαφορά επιτοκίων μεταξύ του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου και του αντίστοιχου γερμανικού, σύμφωνα με τους αναλυτές.
Οι οικονομολόγοι της τράπεζας αναμένουν περισσότερες οικονομικές εκπλήξεις στην ευρωζώνη, λόγω της πτώσης των επιτοκίων, των καλύτερων χρηματοοικονομικών συνθηκών και της σταθερής αύξησης των εταιρικών κερδών.
Ο αντίκτυπος της δεύτερης διακυβέρνησης Τραμπ στα ευρωπαϊκά κέρδη ίσως να μην είναι αρνητικός, ακόμη και με τους νέους δασμούς, σημειώνουν. Οι ίδιοι προβλέπουν αύξηση του αμερικανικού ΑΕΠ κατά 2,6% το 2025, κάτι που αναμένεται να φέρει ούριο άνεμο στα έσοδα των ευρωπαϊκών εταιρειών ακόμη και με αυξημένους δασμούς, επισημαίνουν, σύμφωνα με το Marketwatch. Οι αναλυτές αναμένουν επίσης ενίσχυση του δολαρίου, η οποία μεταφράζεται σε υψηλότερα κέρδη από τις ΗΠΑ, μόλις οι ευρωπαϊκές εταιρείες επαναπατρίσουν τα έσοδα.
Το πολιτικό περιβάλλον στην Ευρώπη, εν τω μεταξύ, σταθεροποιείται μετά από ένα δύσκολο 2024, όπου υπήρξαν εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Γαλλία και τη διάλυση του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού. Υπάρχει τώρα μια ευκαιρία για «εποικοδομητικές μεταρρυθμίσεις» από τις πρόωρες εκλογές στη Γερμανία, ιδίως μια πιθανή αλλαγή στο φρένο χρέους, και «την πιο σταθερή κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου από το Brexit». Η Γαλλία, ωστόσο, αναγνωρίζουν, βρίσκεται σε «δύσκολη θέση».
Οι αναλυτές βλέπουν επίσης τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης στην Κίνα, μια βασική αγορά για την Ευρώπη.
Αναμένουν αύξηση κερδών 10% για τις ευρωπαϊκές εταιρείες, εξαιρουμένης της ενέργειας το τέταρτο τρίμηνο -πολύ υψηλότερα από το consensus για άνοδο 1%. «Οι θετικές εκπλήξεις κερδών θα πρέπει να υποστηρίξουν τη θετική δυναμική στις ευρωπαϊκές μετοχές», λένε.
Εντός της Ευρώπης, οι αναλυτές βλέπουν την καλύτερη σχέση κινδύνου/ανταμοιβής στις βρετανικές μετοχές και το υψηλότερο ανοδικό περιθώριο στη Γαλλία, εάν υπάρξει ανάκαμψη στον κλάδο πολυτελείας.
Για το έτος, οι προβλέψεις μεταξύ ΗΠΑ και της Ευρώπης είναι παρόμοιες, καθώς βλέπουν απόδοση 16% για τον S&P 500 και άνοδο 15% για τον Stoxx 600.
Όσον αφορά στις κλαδικές προτιμήσεις, η Deutsche Bank είναι overweight στην υγειονομική περίθαλψη, επικαλούμενη την αρνητική της συσχέτιση με τις αποδόσεις των ομολόγων, τους ελκυστικούς δείκτες P/E και τη σταθερή αύξηση κερδών. Η τράπεζα παραμένει επίσης overweight σε τομείς ευαίσθητους στα επιτόκια και σε τομείς που σχετίζονται με τους καταναλωτές, όπως το λιανικό εμπόριο και τα ταξίδια - αναψυχή.
Οι μετοχές χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης (small caps) είναι οι αγαπημένες της Deutsche Bank τους επόμενους 12 μήνες, με την τράπεζα να αναμένει μεγαλύτερη αύξηση κερδών έναντι των μετοχών μεγάλης κεφαλαιοποίησης, ενώ διαπραγματεύονται με discount.