Η Jefferies και ο Αλέξανδρος Δημητρίου επισημαίνουν ότι το ελληνικό χρηματιστήριο και οι ελληνικές τράπεζες έχουν μείνει πίσω σε αποδόσεις σε σχέση με τις ξένες αγορές των ΗΠΑ και της ΕΕ πρόσφατα, καθώς το placement των μετοχών της Εθνικής Tράπεζας και που έχει στην κατοχή του το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) συγκεντρώνει την προσοχή των επενδυτών.
«Οι φήμες γύρω από τις τιμές, τα ποσοστά και την πιθανή έκπτωση συνεχίζουν να επιβαρύνουν τους όγκους και να ασκούν πίεση στις τιμές, παρόλο που τα θεμελιώδη παραμένουν ισχυρά. Ανά πάσα στιγμή από τις 30 Σεπτεμβρίου και εντός της πρώτης εβδομάδας του Οκτωβρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η τοποθέτηση των μετοχών της Εθνικής Tράπεζας, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr», σημειώνει.
«Καθώς περιμένουμε τις τελικές λεπτομέρειες, οι οποίες θα πρέπει να ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα περίπου, φαίνεται ότι το ΤΧΣ θα διαθέσει ένα ποσοστό της τάξεως του 10% με 13% και ανάλογα με τη ζήτηση, από το μερίδιο του 18% που έχει στην κατοχή του», συνεχίζει η ανάλυση. «Μια επαναγορά μετοχών από την Εθνική Τράπεζα δεν είναι εφικτή σε αυτό το στάδιο. Το υπόλοιπο 5% των μετοχών του ΤΧΣ θα διατηρηθεί για έναν "στρατηγικό επενδυτή". Πηγές με γνώση της διαδικασίας τονίζουν ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να διατηρήσει το 8% των μετοχών της τράπεζας, το οποίο θα περάσει στον έλεγχο του Ταμείου Ανάπτυξης μέχρι το τέλος του έτους», εξηγεί ο Δημητρίου.
«Από τις επαφές με τους ξένους επενδυτές προκύπτει ισχυρή ζήτηση -όπως συνέβη και στην πρώτη τοποθέτηση-, η οποία, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε μικρή αύξηση του ποσοστού διάθεσης (π.χ. στο 13%). Επίσης, έχει ληφθεί απόφαση για το πάγιο αίτημα της διοίκησης της Εθνικής Tράπεζας για επαναγορά μετοχών από το ποσοστό που ελέγχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας».
«Οι πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι το αίτημα για την επαναγορά των μετοχών δεν αναμένεται να προχωρήσει και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «η τράπεζα μπορεί να προχωρήσει σε επαναγορά από την αγορά, όταν η διοίκησή της το κρίνει απαραίτητο».
«Η μετοχή της ETE πιέζεται πρόσφατα, καθώς οι επενδυτές περιμένουν την τοποθέτηση και την ευκαιρία να αγοράσουν με έκπτωση, αλλά πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει τη ζήτηση και τις μικρότερες κατανομές με άλλους, που θέλουν να απελευθερώσουν ρευστότητα. Ωστόσο, με την πτώση της τιμής, το περιθώριο ανόδου μας είναι τώρα 50% περίπου και για μια τράπεζα που διαπραγματεύεται με 0,8 φορές τον δείκτη P/TBV για έναν δείκτη αποδοτικότητας ROTE 14% το 2026 με CET1 20% (ή πάνω από 18% κεφαλαιακά προσαρμοσμένο με CET1 14%). Η ΕΤΕ, επίσης, θα έχει το 40% της κεφαλαιοποίησής της σε πλεονάζοντα κεφάλαια. Συνεχίζουμε να την έχουμε ως την κορυφαία μας επιλογή στις ελληνικές τράπεζες», καταλήγει ο αναλυτής των ελληνικών τραπεζών της Jefferies Αλέξανδρος Δημητρίου.