Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανάλυση της Φάσμα ΑΧΕΠΕΥ για τον ΟΠΑΠ

Σύσταση ”αγορά” με μέση τιμή στόχο τα 11,84 ευρώ, δίνει η Φάσμα ΑΧΕΠΕΥ, για τη μετοχή του ΟΠΑΠ σε ανάλυσή της (Ιανουάριος 2003). Τα πλεονεκτήματα της μετοχής, οι επενδυτικοί κίνδυνοι, οι προβλέψεις για τα μεγέθη 2002-2004 και τα επιχειρηματικά σχέδια.

Ανάλυση της Φάσμα ΑΧΕΠΕΥ για τον ΟΠΑΠ
Σύσταση ”Αγορά” με μέση τιμή στόχο τα 11,84 ευρώ, δίνει η Φάσμα ΑΧΕΠΕΥ για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, σε σχετική της ανάλυση (Ιανουάριος 2003).

Σύμφωνα με τη Φάσμα, η τρέχουσα αποτίμηση της εταιρίας παρουσιάζεται ελκυστικότερη σε σχέση με αντίστοιχες ευρωπαϊκές, καθώς τόσο ο πολλαπλασιαστής κερδών όσο και ο αντίστοιχος δείκτης του EBITDA κινούνται σε επίπεδα χαμηλότερα των ευρωπαϊκών, γεγονός που προσελκύει το ενδιαφέρον των ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων, αυξάνοντας τις προσδοκίες για σταθερή ζήτηση της μετοχής.

Όπως επισημαίνει η χρηματιστηριακή, με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα, ο κύκλος εργασιών του Οργανισμού αναμένεται να κινηθεί με σταθερό ρυθμό ανάπτυξης, προσεγγίζοντας μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 8,3% την επόμενη πενταετία.

Ειδικότερα, βάσει των εκτιμήσεων της Φάσμα, για το 2002 ο κύκλος εργασιών του ΟΠΑΠ θα ενισχυθεί κατά 11,6% στα 2 δισ. ευρώ και τα καθαρά έσοδα κατά 9,94% διαμορφούμενα στα 240 εκατ. ευρώ.

Για το 2003, η χρηματιστηριακή προβλέπει πως οι πωλήσεις του Οργανισμού θα κινηθούν ανοδικά κατά 11,1% και θα φτάσουν στα 2,23 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια περίοδο τα καθαρά κέρδη προβλέπεται ότι θα διαμορφωθούν στα 267,84 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 12%.

Όσον αφορά στο 2004 και σύμφωνα πάντα με τις προβλέψεις της Φάσμα, οι πωλήσεις του ΟΠΑΠ θα φτάσουν στα 2,53 δισ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 13,5% με τα κέρδη να ενισχύονται κατά 12,15%, στα 307,68 εκατ. ευρώ.

Επιπροσθέτως, στην ανάλυση αναφέρεται πως η μετοχή διαπραγματεύεται 11,31 φορές τα εκτιμώμενα για το 2002 κέρδη, 10,12 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη του 2003 και 8,81 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη του 2004.

Ωστόσο, όπως προσθέτει η χρηματιστηριακή, η ανάπτυξη του κύκλου εργασιών δύναται να κινηθεί με ταχύτερο ρυθμό, εάν η εταιρία προχωρήσει αφενός στην επέκταση των δραστηριοτήτων της στα Βαλκάνια ή σε άλλες χώρες του εξωτερικού, αλλά και εάν προχωρήσει στη λειτουργία του ιπποδρομιακού στοιχήματος.

Σύμφωνα με την ανάλυση, ο Οργανισμός κατέχει ηγετική θέση στην αγορά τυχερών παιχνιδιών, καθώς ελέγχει το 41,8% σε μια αγορά που υπολογίζεται στα περίπου 4,2 δισ. ευρώ, ενώ ως βασικότεροι ανταγωνιστές του ΟΠΑΠ αναφέρονται αφενός τα Καζίνο, χωρίς ωστόσο να αποτελούν άμεσο ανταγωνιστή, αφετέρου ορισμένες εταιρίες του εξωτερικού που παρέχουν στοιχηματισμό μέσω διαδικτύου, το οποίο όμως απαγορεύεται από την ελληνική νομοθεσία.

Σε αυτό το πλαίσιο, η χρηματιστηριακή επισημαίνει πως είναι πολύ δύσκολο η εταιρία να απειληθεί από πιθανό ανταγωνιστή, κυρίως λόγω του ισχυρού δικτύου πρακτορείων που διαθέτει, σε συνδυασμό με τη μεγάλη γκάμα παιχνιδιών, αλλά και λόγω της τεχνογνωσίας που κατέχει.

Επιπλέον και σχολιάζοντας τη μερισματική απόδοση του Οργανισμού, η ανάλυση αναφέρει πως διατηρείται σε υψηλά επίπεδα δεδομένου ότι διανέμει το περίπου 80% των καθαρών κερδών του σε μερίσματα. Αναφορικά με το 2001, σημειώνεται πως ο ΟΠΑΠ διένειμε 191,50 εκατ. ευρώ ή 0,60 ευρώ ανά μετοχή που αντιστοιχεί σε μερισματική απόδοση της τάξεως του 7%, βάσει 29/01/2003.

Σε ό,τι αφορά τους επενδυτικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει ο ΟΠΑΠ, η Φάσμα επισημαίνει τους εξής: υψηλή εξάρτηση από την πορεία του ”Πάμε Στοίχημα” καθώς αντιπροσωπεύει το 73% του συνολικού κύκλου εργασιών του Οργανισμού, καθώς και την εξάρτηση του απαραίτητου εξοπλισμού της υποστήριξης και της τεχνογνωσίας από τον όμιλο Ιντρακόμ.

Επίσης, στους επενδυτικούς κινδύνους συμπεριλαμβάνεται η ύπαρξη παράνομων τυχερών παιχνιδιών, τα οποία έχουν κατακτήσει ένα μικρό μερίδιο αγοράς που δεν μπορεί να υπολογιστεί, αλλά και το γεγονός ότι ο κύκλος ζωής των παιχνιδιών είναι περιορισμένος, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις παρατηρείται σημαντική μείωση του τζίρου των παιχνιδιών όταν εισάγεται κάποιο νέο.

Σημειώνεται ότι η διάθεση των παιχνιδιών πραγματοποιείται μέσω ενός δικτύου που αποτελείται από 5.130 πρακτορεία, τα οποία είναι συνδεδεμένα On-line με το κεντρικό πληροφοριακό σύστημα της εταιρίας στην Αθήνα.

Τέλος, στην ανάλυση αναφέρεται πως ο Οργανισμός σχεδιάζει ένα πενταετές πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των πρακτορείων σε εταιρική μορφή, ενώ για τα έτη 2003 και 2004 η εταιρία σκοπεύει να ιδρύσει περίπου 24,09 εκατ. ευρώ και 51,75 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v