Γιατί η UBS προτιμά τώρα ευρωπαϊκές μετοχές

Τι καθορίζει τη ζυγαριά των τοποθετήσεων στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Γιατί μένουν long για την Κίνα οι αναλυτές της ελβετικής επενδυτικής τράπεζας. Πώς θα κινηθούν επιμέρους κλάδοι.

Γιατί η UBS προτιμά τώρα ευρωπαϊκές μετοχές

«Μέσα από όλες τις εύλογες ανησυχίες για την ανάπτυξη και τους ψευδείς συναγερμούς οικονομικής σταθερότητας του προηγούμενου μήνα, οι αμερικανικές μετοχές εμφανίστηκαν σε υψηλότερα επίπεδα από ό,τι πριν την κατάρρευση της SVB», επισημαίνει η UBS στην ανάλυση της για τις αγορές. «Αν και ήταν περιορισμένο, το τραπεζικό στρες αποδείχθηκε αρκετό για να καταστείλει την υπ' αριθμόν 1 ανησυχία της αγοράς: την αύξηση των επιτοκίων», συνεχίζει η ελβετική τράπεζα.

Οι μετοχές εξαντλούν όλη τη βοήθεια που μπορεί να είχαν από τα ομόλογα και είναι και πάλι καιρός να εξετάσουν οι επενδυτές τα εργαλεία που θα τους προφυλάσσουν από το ενδεχόμενο πτώσης. Η UBS δείχνει την προτίμηση της για την Ευρώπη και την Κίνα, βραχυπρόθεσμα, αλλά εφιστά την προσοχή των επενδυτών για τον πληθωρισμό της ΕΕ.

«Δεδομένης της βελτίωσης των όρων εμπορίου από πέρυσι και της υψηλής πλεονάζουσας αποταμίευσης, βλέπουμε ότι ο δείκτης Stoxx 600 αντέχει καλύτερα από τον δείκτη S&P 500 των ΗΠΑ, βραχυπρόθεσμα. Χρηματοοικονομικά θα πρέπει να συνεχίσουν να ανακάμπτουν αργά, αλλά προτιμούμε τις ευρωπαϊκές από τις αμερικανικές τράπεζες. Βλέπουμε φτωχές τις προβλεπόμενες αποδόσεις για τις βιομηχανικές επιχειρήσεις σε όρους κινδύνου και στις δύο περιοχές. Έχοντας υπάρξει ανοδικοί νωρίτερα φέτος, είμαστε τώρα ουδέτεροι στην τεχνολογία και προτιμούμε την ενέργεια έναντι των μεταλλείων. Δεν θα επεκτείναμε την προτίμησή μας για τις ευρωπαϊκές μετοχές σε ορίζοντα 12 ετών, δεδομένης της εμμονής του πυρήνα του πληθωρισμού και της δύσκολης εξισορρόπησης που έχει μπροστά της η ΕΚΤ», εξηγεί.

Πιστεύουμε ότι το ασφάλιστρο κινδύνου των μετοχών είναι πιο ελκυστικό στην Κίνα απ' ό,τι στην Ευρώπη ή τις ΗΠΑ, συνεχίζει η ανάλυση. «Η ανάπτυξη της Κίνας δεν έχει παρουσιάσει τους εκρηκτικούς καταλύτες που απολάμβαναν οι δυτικές οικονομίες. Παρ' όλα αυτά, βελτιώνεται αργά, αλλά σταθερά. Παραμένουμε long εδώ, με την προτίμησή μας να μετατοπίζεται από τις μετοχές H στις μετοχές A’», συμπληρώνει η ελβετική τράπεζα. Η ίδια, εκτιμά ότι ο παγκόσμιος ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί σε +2,8%, αλλά ΗΠΑ και Ευρώπη θα σημειώσουν ανάπτυξη μόλις +0,8%, με τις πιθανότητες ύφεσης να είναι υπαρκτές και να βαίνουν αυξανόμενες.

Αναφορικά με τις διαφορετικές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, η ελβετική τράπεζα UBS:

  • Προβλέπει ένα κατώτατο σημείο της τάξης των 3.400 μονάδων το τρίτο τρίμηνο για τον S&P 500 και τις 3.900 μονάδες έως το τέλος του έτους από 4.100 μονάδες που είναι η τρέχουσα αποτίμηση του δείκτη.
  • Στην Ευρώπη αναμένει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα, αλλά εξακολουθεί να βλέπει τον δείκτη Stoxx 600 να αποδυναμώνεται στις 410 μονάδες έως το τέλος του έτους από τις 460 μονάδες που βρίσκεται τώρα.
  • Στις μετοχές προτείνει την αγορά της Κίνας με αυξημένες θέσεις αγοράς (overweight) σε σχέση με τις υπόλοιπες αγορές στην κορύφωση της κυκλικής επιτάχυνσης της ανάπτυξης το δεύτερο τρίμηνο. Η περιοχή της Κίνας θα πρέπει να υπεραποδώσει των παγκόσμιων μετοχών, αν οι ΗΠΑ διολισθήσουν σε ήπια ύφεση.
  • Για το τέλος του έτους προβλέπει ότι η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς ομολόγου θα κυμανθεί στο 3,35%, ενώ το γερμανικό δεκαετές στο 2,35%.
  • Το ευρωπαϊκό νόμισμα θα κλείσει τη χρονιά στα επίπεδα του 1,15 με το δολάριο και ο χρυσός στα 1.900 δολάρια ανά ουγγιά.
  • Η μεταβλητότητα έχει υποχωρήσει κάπως, μετά από μια περίοδο χρηματοπιστωτικής αστάθειας στις ΗΠΑ και Ευρώπη. Οι ισχυρές επιδόσεις της τεχνολογίας υψηλής κεφαλαιοποίησης οδήγησαν σε μια ανάκαμψη της αγοράς. Η υψηλή συσχέτιση των αποτιμήσεων των μετοχών με τις αποδόσεις των ομολόγων συνεχίζεται, αλλά τα ασθενέστερα κέρδη θα οδηγήσουν τις μετοχές σε χαμηλότερα επίπεδα τους επόμενους μήνες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v