Ανάλυση της Αγροτικής ΑΕΠΕΥ για Εμπορική

Τα 16,39 ευρώ θέτει ως δίκαιη τιμή για τη μετοχή της Εμπορικής Τράπεζας η Agrotiki Αsset Management σε σχετική μελέτη της (19/12), με αφορμή τα αποτελέσματα 9μηνου της εταιρίας, συστήνοντας παράλληλα ”διακράτηση” (hold).

Ανάλυση της Αγροτικής ΑΕΠΕΥ για Εμπορική
”Δίκαιη τιμή” (fair value) τα 16,39 ευρώ θέτει για τη μετοχή της Εμπορικής Τράπεζας η Agrotiki Asset Management σε σχετική μελέτη της (19/12), με αφορμή τα αποτελέσματα εννεαμήνου της εταιρίας, συστήνοντας παράλληλα διακράτηση (hold).

Στη μελέτη η Agrotiki στέκεται στην αρνητική τάση – όπως τη χαρακτηρίζει – στην κερδοφορία της Εμπορικής η οποία συνεχίστηκε, αποδίδοντας την υποχώρηση των κερδών, μεταξύ άλλων, στην πτώση των εσόδων από χρηματοοικονομικές συναλλαγές.

Για το σύνολο του έτους (2002) εκτιμάται από τους αναλυτές της Agrotiki πως τα καθαρά κέρδη μετά φόρων της Εμπορικής θα κυμανθούν μεταξύ 62 – 63 εκατ. ευρώ (EPS 0,73 ευρώ). Ειδικότερα προβλέπεται πως τα καθαρά έσοδα από τόκους θα αυξηθούν κατά 12% σε σχέση με το 2001, ενώ υψηλότερα εκτιμάται πως θα κινηθούν και τα έσοδα από προμήθειες.

Αντίθετα, δραματική υποχώρηση (της τάξεως του 80% περίπου) προβλέπεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του συντάκτη της μελέτης, να σημειώσουν τα έσοδα από χρηματοοικονομικές συναλλαγές της Εμπορικής Τράπεζας.

Εν τούτοις, όπως επισημαίνεται στην ανάλυση, η πρόσφατη μείωση των επιτοκίων πιθανόν να οδηγήσει σε ελαφρώς υψηλότερα κέρδη από τις πωλήσεις ομολόγων.

Τα έσοδα από συμμετοχές για το τρέχον έτος προβλέπεται να κινηθούν ελαφρώς καθοδικά ή μηδενικά στην καλύτερη των περιπτώσεων, ενώ οι διοικητικές δαπάνες εκτιμάται πως θα αυξηθούν μεταξύ 7 – 8%.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί η εκτίμηση για αύξηση των προβλέψεων για μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά 8-10% το τρέχον έτος.

Παράλληλα στην μελέτη προβλέπεται πως το μέρισμα ανά μετοχή της Εμπορικής θα ανέλθει στο 0,7 ευρώ περίπου.

Για το επόμενο έτος η Agrotiki εκτιμά σημαντική ενίσχυση της κερδοφορίας για την Εμπορική Τράπεζα, με τα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται σε επίπεδα κατά 80% υψηλότερα έναντι του 2002 (1,34 ευρώ).

Εξάλλου, κατά τη διάρκεια των ετών 2004 και 2005 εκτιμάται πως θα υπάρξει ικανοποιητικός ρυθμός αύξησης των καθαρών εσόδων από τόκους, ενώ μετά την παραπάνω περίοδο προβλέπεται μείωση του ρυθμού αύξησης των δανείων τόσο για την Εμπορική όσο και για την ελληνική αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v