Ανάλυση του iraj.gr για τον Γερμανό

Αύξηση των πωλήσεων κατά 23% και των καθαρών κερδών κατά 10%, εκτιμάται ότι θα σημειώσει η Γερμανός το 2002, σύμφωνα με ανάλυση του iraj.gr (12/2002), λόγω της διατήρησης του υψηλού ρυθμού ανάπτυξης στην Ελλάδα και στην ενοποίηση των θυγατρικών στο εξωτερικό.

Ανάλυση του iraj.gr για τον Γερμανό
Ανοδικά εκτιμάται ότι θα κινηθούν τα μεγέθη της Γερμανός στο σύνολο της τρέχουσας οικονομικής χρήσης, σύμφωνα με ανάλυση του iraj.gr (Δεκέμβριος 2002).

Ειδικότερα, οι πωλήσεις του ομίλου εκτιμάται ότι θα φτάσουν στα 623,07 εκατ. ευρώ έναντι 506,4 εκατ. ευρώ του 2001, αυξημένες κατά 23%.

Τα EBITDA αναμένεται να φτάσουν στα 62,99 εκατ. ευρώ συγκριτικά με 50,22 εκατ. ευρώ της περασμένης χρήσης, σημειώνοντας αύξηση κατά 25,4%, ενώ τα κέρδη μετά φόρων εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν κατά 10% διαμορφούμενα στα 32,52 εκατ. ευρώ σε σχέση με 29,55 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

Όπως σχολιάζει σχετικά το iraj.gr, η αύξηση των πωλήσεων και της κερδοφορίας στο σύνολο του έτους οφείλεται στη διατήρηση του υψηλού ρυθμού ανάπτυξης της κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, στην ενοποίηση των αποτελεσμάτων των θυγατρικών στο εξωτερικό (κυρίως στην Πολωνία και τη Ρουμανία), καθώς και στην επέκταση των δραστηριοτήτων του ομίλου σε νέους επιχειρηματικούς τομείς, οι οποίοι έχουν αρχίσει να αποφέρουν υπολογίσιμα αποτελέσματα.

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με την ανάλυση, το υψηλό ποσοστό διείσδυσης που έχει σημειώσει η αγορά κινητής τηλεφωνίας (περίπου 80% στα τέλη Σεπτεμβρίου 2002) υποδηλώνει ότι βρισκόμαστε κοντά στα υψηλότερα επίπεδα του ρυθμού ανάπτυξης, με την τάση να εισέρχεται σε ύφεση, κυρίως μετά το πέρας του τρέχοντος έτους, το οποίο αναμένεται να είναι το τελευταίο έτος με διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης.

Επιπλέον, στην ανάλυση αναφέρεται ότι η εξάρτηση των εργασιών του ομίλου από την αγορά και τον ρυθμό ανάπτυξης της κινητής τηλεφωνίας είναι ιδιαίτερα μεγάλη, γεγονός το οποίο αναμένεται να επιβραδύνει τον μελλοντικό ρυθμό ανάπτυξης των εσόδων του ομίλου που προέρχονται από την συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Όπως επισημαίνει το iraj.gr η είσοδος της Γερμανός στον χώρο της σταθερής τηλεφωνίας, μέσω συνεργασίας με τον ΟΤΕ για την προώθηση συνδέσεων ISDN από το δίκτυο καταστημάτων της, αναμένεται να συμβάλει θετικά στα αποτελέσματα του ομίλου.

Εξάλλου, αναφέρει το iraj.gr, η ανάπτυξη των κινητών 3ης γενιάς ενδεχομένως να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ενίσχυση του ρυθμού ανάπτυξης των εσόδων από τον συγκεκριμένο κλάδο, όμως αυτό δεν θα συμβεί πριν από το τέλος του 2005.

Επιπλέον σημειώνεται ότι ο όμιλος Γερμανός σχεδιάζει ιδιαίτερα δυναμικά την επέκταση των δραστηριοτήτων του τόσο στο εξωτερικό, σε αναπτυσσόμενες αγορές, όσο και σε προϊόντα και υπηρεσίες νέας τεχνολογίας που θα προσδώσουν υψηλή προστιθέμενη αξία στις υπάρχουσες δραστηριότητες και το δίκτυο καταστημάτων του.

Ταυτόχρονα, στην ανάλυση επισημαίνεται ότι ιδιαίτερα υψηλά μερίδια στα συνολικά έσοδα του ομίλου αναμένεται να προσδώσει η επέκταση των δραστηριοτήτων του σε αγορές του εξωτερικού. Μέσα στα επόμενα 3 χρόνια, το περίπου 50% των εσόδων του ομίλου θα προέρχεται από τα καταστήματά του στο εξωτερικό.

Σε ό,τι αφορά το 2003, σύμφωνα με το iraj.gr. οι πωλήσεις προβλέπεται ότι θα ενισχυθούν κατά 14% στα 710,94 εκατ. ευρώ, τα EBITDA κατά 18,7% στα 74,75 εκατ. ευρώ και τα κέρδη μετά φόρων κατά 14,7% στα 37,33 εκατ. ευρώ.

Τέλος, στην ανάλυση σημειώνεται ότι η μετοχή της Γερμανός διαπραγματεύεται 11,15 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη του 2003, 12,79 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2002 και 14,09 φορές τα κέρδη του 2001.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v