Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Mediobanca: Ψαλίδι άνω του 50% στις τιμές-στόχους για τις τράπεζες

Πού βάζει τώρα η ανάλυση ενός από τους πιο δραστήριους παίκτες της εγχώριας αγοράς τον πήχη για την πορεία των ελληνικών μετοχών. Ποια είναι τα νέα δεδομένα σε κόκκινα δάνεια και κεφάλαια. Στα «θετικά» η αναβάθμιση της σύστασης για Εθνική σε «ουδέτερη».

Mediobanca: Ψαλίδι άνω του 50% στις τιμές-στόχους για τις τράπεζες

«Πριν από αυτή την κρίση, είχαμε επιφυλακτικότητα για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς θα ήταν μια μακροχρόνια και θυελλώδης διαδικασία η μείωση των κινδύνων και θα καθυστερούσε οποιαδήποτε βελτίωση της κερδοφορίας», επισημαίνει η ιταλική Mediobanca.

Η Mediobanca αναβαθμίζει τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας σε ουδέτερη σύσταση και διατηρεί τις ουδέτερες συστάσεις για τις Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank. Από την άλλη, οι νέες τιμές-στόχοι που προτείνει είναι από 39% έως 63% χαμηλότερες.

Για την Εθνική Τράπεζα, η νέα τιμή στόχος είναι το 1,1 ευρώ από 1,8 ευρώ πριν, για την Αlpha Βank είναι το 0,7 ευρώ από 1,9 ευρώ πριν και 63% χαμηλότερα και τέλος, για την Τράπεζα Πειραιώς από τα 3 ευρώ μειώνει τον στόχο στο 1,3 ευρώ ανά μετοχή ή 57% χαμηλότερα. Για τον ευρωπαϊκό κλάδο συνολικά μειώνει τους στόχους 41% κατά μέσο όρο. 

«Ωστόσο, αναγνωρίζουμε ότι παρά τις μεγάλες πωλήσεις μη εξυπηρετούμενης έκθεσης (NPEs) που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια, οι ελληνικές τράπεζες κατάφεραν να βελτιώσουν τα κεφαλαιακά τους αποθέματα (κυρίως χάρη στα κεφαλαιακά κέρδη από την πώληση κρατικών ομολόγων και βοηθητικών στοιχείων ενεργητικού), μειώνοντας ουσιαστικά την πιθανότητα οιασδήποτε dilution για τους μετόχους», συνεχίζει η ιταλική τράπεζα.

«Ως εκ τούτου, βλέπουμε ελληνικές τράπεζες να εισέρχονται στην κρίση με καλύτερες κεφαλαιακές θέσεις από την προηγούμενη κρίση. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι αυτό το εξωγενές σοκ θα αυξήσει και πάλι την αβεβαιότητα σχετικά με την ικανότητα των ελληνικών τραπεζών να ολοκληρώσουν στο εγγύς μέλλον τα σχέδιά τους για την αποφυγή κινδύνων, καθώς τα κεφαλαιακά αποθέματα θα χρησιμοποιηθούν για την απορρόφηση της αύξησης του κόστους των προβλέψεων (CoR)», εξηγούν οι αναλυτές του οίκου.

Συνολικά, βλέπουν ότι η βελτίωση της κερδοφορίας δεν θα υλοποιηθεί στο εγγύς μέλλον. Για τους λόγους αυτούς, παραμένουν επιφυλακτικοί στις ελληνικές τράπεζες, επιβεβαιώνοντας όμως τις συστάσεις για την Αlpha Βank και την Πειραιώς καθώς η αποδοτικότητα θα παραμείνει πολύ χαμηλή και για τις δύο εταιρείες, ενώ η τελευταία θα συνεχίσει να λειτουργεί με μικρότερη αναλογία βασικών εποπτικών κεφαλαίων έναντι των άλλων τριών συστημικών τραπεζών.

Ειδικά για την Εθνική Τράπεζα, μετά την αύξηση των κεφαλαιακών αποθεμάτων πάνω από τις τρέχουσες απαιτήσεις χάρη στα κεφαλαιακά κέρδη ύψους € 0,8 δισ. από τα ελληνικά ομόλογα, βλέπει ότι είναι σε θέση να απορροφήσει τη μελλοντική αύξηση των NPEs και ταυτόχρονα να συνεχίσει το σχέδιο απομείωσης του κινδύνου. Η Mediobanca υποθέτει ότι η τιτλοποίηση ύψους 6 δισ. ευρώ θα καθυστερήσει έως το επόμενο έτος, επιτρέποντας όμως στην τράπεζα να φτάσει τον μεσοπρόθεσμο δείκτη NPE μέχρι το 2022).

Ωστόσο, την ίδια στιγμή διαπιστώνει ότι η κερδοφορία θα παραμείνει πιεσμένη τα επόμενα τρία χρόνια. Για τους λόγους αυτούς και μετά την πρόσφατη χαμηλή απόδοση των μετοχών, αναβαθμίζει τη σύσταση για τη μετοχή καθώς πιστεύουν ότι η τράπεζα έχει αρκετούς διαθέσιμους μοχλούς για να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο dilution των μετόχων της.

Η Mediobanca εκτιμά ότι τα μαξιλάρια των τραπεζών έναντι του SREP είναι 1,1% για την Πειραιώς, 5,2% για την Αlpha Βank και 4,7% για την ΕΤΕ και δεν προβλέπει κανένα έλλειμμα στα κεφάλαιά τους τα επόμενα έτη.

Παρότι δεν αναφέρει ρητώς τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη ανά μετοχή (EPS), από τις ποσοστιαίες μεταβολές προκύπτει ότι με εξαίρεση ΕΤΕ για φέτος, προβλέπει ότι μέχρι και το 2021, τα EPS θα είναι αρνητικά. Σε όρους αποτίμησης ενσώματης λογιστικής αξίας για το 2020, η ΕΤΕ είναι στις 0,2 φορές, η Αlpha Βank στις 0,14 φορές και η Πειραιώς στις 0,08 φορές. Σε όρους κερδοφορίας για το 2022, η ΕΤΕ είναι στις 14,8 φορές, η Αlpha Βank στις 7,8 φορές και τέλος, η Πειραιώς στις 6,1 φορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v