Ανάλυση της Αγροτικής ΑΕΠΕΥ για τη Notos Com

Σύσταση ”αγορά” δίνει η Αγροτική Asset Management για τη μετοχή της Notos Com σε πρόσφατη ανάλυσή της, την οποία εκτιμά ως ”υποτιμημένη”, ενώ αποτιμά το fair value στα 2,56 ευρώ. Σύμφωνα με την ανάλυση ο τζίρος του ομίλου για το 2002 αναμένεται να φτάσει στα 218,5 εκατ. ευρώ με τα καθαρά κέρδη να ενισχύονται κατά 63-64%.

Ανάλυση της Αγροτικής ΑΕΠΕΥ για τη Notos Com
Σημαντικά υποτιμημένη εκτιμάται ότι είναι η μετοχή της Notos Com Συμμετοχών σύμφωνα με ανάλυση (ημερομηνία 5 Δεκεμβρίου 2002) της Αγροτικής Asset Management.

Όπως αναφέρει η εταιρία, βάσει των εκτιμήσεών της για την εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών της εταιρίας και συγκριτικά με την τιμή κλεισίματος στις 03/12/2002 (1,93 ευρώ) η τιμή της μετοχής διαπραγματεύεται με discount 32,7%, έναντι δίκαιης αποτίμησης (fair value) 2,56 ευρώ.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Αγροτική προσθέτει ότι συστήνει ”αγορά”, τουλάχιστον μέχρι το τέλος της τρέχουσας οικονομικής χρήσης.

Σε ό,τι αφορά τα μεγέθη του ομίλου της Notos Com, βάσει των εκτιμήσεων της Αγροτικής Asset Management, αναμένεται να κινηθούν ανοδικά τόσο στο σύνολο της τρέχουσας χρήσης, όσο και στις επόμενες.

Ειδικότερα, για το 2002 ο ενοποιημένος τζίρος εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί κατά 5%, στα 218,5 εκατ. ευρώ. Την ίδια περίοδο τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων αναμένεται να κινηθούν ανοδικά κατά 11-12%, ενώ τα καθαρά κέρδη προβλέπεται ότι θα σημειώσουν αύξηση της τάξεως του 63-64%.

Όπως επισημαίνεται όμως, η σημαντική αύξηση που θα καταγράψουν τα καθαρά κέρδη στο σύνολο του 2002 έγκειται στο γεγονός ότι την περίοδο 2001 – 2002 υλοποιήθηκε η απορρόφηση των θυγατρικών και ως εκ τούτου, δεν θεωρείται ότι πρόκειται για μια επαναλαμβανόμενη τάση.

Επιπλέον, η Αγροτική Asset Management αναφέρει ότι τα κέρδη ανά μετοχή για την τρέχουσα χρήση προβλέπεται να ανέλθουν στα 0,24 ευρώ.

Αναφορικά με την ερχόμενη οικονομική χρήση εκτιμάται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης των πωλήσεων θα είναι οριακά υψηλότερος από της τρέχουσας χρήσης (5,5% σε σχέση με 5% του 2002), ενώ σε επίπεδο καθαρών κερδών θα είναι χαμηλότερος (στο 6,5% σε σχέση με 63,1% της τρέχουσας χρονιάς).

Σε ό,τι αφορά τις χρήσεις 2004 και 2005, σύμφωνα πάντα με την Αγροτική, ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο του 2003 – της τάξεως του 6-7% - κυρίως λόγω της λειτουργίας του νέου πολυκαταστήματος και λιγότερο λόγω της συνεχούς επέκτασης στις διεθνείς αγορές, ενώ το περιθώριο καθαρού κέρδους εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 7,5 – 8%.

Από το 2006 και μετά ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να κινηθεί στα επίπεδα του 4,5-5,5% με το περιθώριο των καθαρών κερδών να κυμαίνεται στο 6-7%.

Ως ιδιαίτερα θετικό στοιχείο του ομίλου, όπως επισημαίνεται στην ανάλυση, θεωρείται το γεγονός ότι το περίπου 45% του συνολικού τζίρου προέρχεται από τους τομείς εκείνους που έχουν το υψηλότερο περιθώριο κερδών προ φόρων και συγκεκριμένα από τα Καλλυντικά και την Χονδρική, το περιθώριο κέρδους των οποίων ανέρχεται στο 20,3% και 30,8% αντίστοιχα.

Η χρηματιστηριακή προσθέτει ότι το επιθυμητό είναι η προαναφερθείσα συμμετοχή να διατηρηθεί και στο διάστημα 2003 – 2006, καθώς αυτό θα συντηρήσει το περιθώριο κερδοφορίας σε περιπτώσεις απρόβλεπτων γεγονότων ή σε περιπτώσεις επέκτασης.

Τα ουσιαστικό συγκριτικό πλεονέκτημα που έχει αναπτύξει η εταιρία τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με την Αγροτική, είναι η τεχνογνωσία και η εμπειρία στην προώθηση και διανομή καταναλωτικών προϊόντων εντός της ελληνικής αγοράς.

Όπως επισημαίνει η Αγροτική δεδομένου αυτού του καλά τεκμηριωμένου πλεονεκτήματος, οι πιθανότητες η εταιρία να ”χάσει” κάποια αντιπροσωπεία είναι μηδαμινές.

Σε αυτό το πλαίσιο σημειώνεται ότι η Notos Com αναμένεται όχι μόνο να διατηρήσει τα σήματα που διαχειρίζεται αλλά και να διευρύνει το χαρτοφυλάκιό της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v