Ανάλυση του iraj.gr για την Kleemann

Κατά 20% εκτιμάται ότι θα αυξηθούν οι πωλήσεις της Kleemann το 2003, με τα κέρδη μετά φόρων να ενισχύονται κατά 8%, σύμφωνα με ανάλυση του iraj.gr (12/2002). Στην ανάλυση μεταξύ άλλων αναφέρονται τα δυνατά αλλά και αδύνατα σημεία της εταιρίας, ενώ η συμπεριφορά της μετοχής κρίνεται ως ικανοποιητική.

Ανάλυση του iraj.gr για την Kleemann
Ανοδικά εκτιμάται ότι θα κινηθούν τα οικονομικά μεγέθη της Kleemann την ερχόμενη χρονιά σύμφωνα με σχετική ανάλυση του iraj.gr (Δεκέμβριος 2002).

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανάλυση οι πωλήσεις προβλέπεται ότι θα ενισχυθούν κατά 20%, στα 64,68 εκατ. ευρώ, ενώ την ίδια περίοδο τα κέρδη μετά φόρων εκτιμάται ότι θα σημειώσουν άνοδο κατά 8% στα 5 εκατ. ευρώ.

Στην ίδια ανάλυση αναφέρονται επίσης, οι προβλέψεις της διοίκησης όσον αφορά στα συνολικά μεγέθη της τρέχουσας οικονομικής χρήσης οι οποίες κάνουν λόγο για αύξηση των πωλήσεων κατά 39,8% (στα 53,9 εκατ. ευρώ σε σχέση με 38,6 εκατ. ευρώ του 2001) και των μετά φόρων κερδών κατά 7,5% (στα 4,65 εκατ. ευρώ συγκριτικά με 4,32 εκατ. ευρώ πέρυσι).

Σε αυτό το πλαίσιο, το iraj.gr σημειώνει ότι η μετοχή της Kleemann επιδεικνύει μια ικανοποιητική συμπεριφορά, καθώς αντικατοπτρίζει μια εταιρία με προοπτικές σταθερής ανάπτυξης στο μέλλον, καθώς και με δυνατότητες εντονότερου διεθνούς προσανατολισμού σε έναν άκρως κυκλικό κλάδο.

Επιπροσθέτως, σημειώνεται ότι η κατάκτηση ενός ηγετικού μεριδίου αγοράς στην ελληνική αγορά ”αναγκάζει” την εταιρία να αναζητήσει την περαιτέρω ανάπτυξή της στις αγορές του εξωτερικού όπου επικρατούν σαφώς μικρότερα περιθώρια κέρδους.

Ως ισχυρά σημεία της Kleemann, η ανάλυση αναφέρει μεταξύ άλλων, την ηγετική θέση που η εταιρία κατέχει στον κλάδο των ανελκυστήρων, αλλά και τη πρόσβαση που διαθέτει σε διεθνή εμπορικά δίκτυα μέσω θυγατρικών εταιριών. Ταυτόχρονα, αναφέρονται και τα αδύνατα σημεία της εταιρίας ορισμένα εκ των οποίων είναι, η κυκλική δραστηριότητα, αλλά και το γεγονός ότι η εταιρία είναι εξαρτημένη από την πορεία της οικονομίας καθώς και από την οικοδομική δραστηριότητα, αλλά και από τον βαθμό της ανανέωσης ανελκυστήρων.

Στην ανάλυση επίσης σημειώνεται ότι παραδοσιακά το τέταρτο τρίμηνο της ετήσιας χρήσης αποτελεί συγκριτικά το πιο προσοδοφόρο χρονικό διάστημα, τόσο για την εταιρία όσο και για τον όμιλο, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ιδιαίτερα έντονο το στοιχείο της εποχικότητας. Επίσης, υπογραμμίζεται το γεγονός ότι η έλλειψη σημαντικού τραπεζικού δανεισμού συντελεί στη λειτουργία της εταιρίας με σχετικά υψηλό μεσο-σταθμικό κόστος κεφαλαίου, που αποβαίνει εις βάρος της δυνητικής της αξίας.

Τέλος, σχολιάζοντας τα μεγέθη που παρουσίασε η Kleemann στο εννεάμηνο το iraj.gr αναφέρει ότι καθίσταται φανερό πως οι νέες θυγατρικές που ενοποιούνται πλέον στον όμιλο, δεν είναι ιδιαίτερα αποδοτικές σε επίπεδο τελικής κερδοφορίας, ενώ συμπληρώνει ότι η συγκεκριμένη παράμετρος πρέπει να θεωρείται ως αναστρέψιμη – κυρίως μέσω της αποδοτικότερης λειτουργίας της μονάδας της Γερμανίας – με αποτέλεσμα τα περιθώρια ανάπτυξης της τελικής κερδοφορίας του ομίλου (μετά το 2003) να θεωρούνται ιδιαίτερα υψηλά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v