Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανάλυση της Αγροτικής ΑΕΠΕΥ για Εθνική

Δίκαιη τιμή τα 17,99 ευρώ θέτει για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας η Agrotiki Asset Management σε ανάλυσή της για την εταιρία (27/11), ”συστήνοντας” παράλληλα ”αγορά” (buy), ενώ εκτιμά πως τα καθαρά μετά φόρων κέρδη του 2002 θα μειωθούν κατά 47 - 51% έναντι της περισινής περιόδου.

Ανάλυση της Αγροτικής ΑΕΠΕΥ για Εθνική
Τα αποτελέσματα εννεαμήνου της Εθνικής Τράπεζας αναλύει η Agrotiki Asset Management σε σχετική έκθεσή της με ημερομηνία 27 Νοεμβρίου.

H Agrotiki Asset Management θέτει ως δίκαιη τιμή (fair value) τα 17,99 ευρώ, ενώ ”συστήνει” αγορά (buy) για τη μετοχή του κορυφαίου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος στη χώρα μας.

Στην έκθεση αναφέρεται η υποχώρηση των εσόδων από χρηματοοικονομικές συναλλαγές ως η σημαντικότερη αιτία για την μείωση της κερδοφορίας στο εννεάμηνο, ενώ τονίζεται πως το γ΄ τρίμηνο ο όμιλος της Εθνικής σημείωσε ζημιές κατά 10,7 εκατ. ευρώ από τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, ύστερα από μια σειρά συνεχών κερδών από τις παραπάνω ”εργασίες”.

Τα συνολικά λειτουργικά έσοδα της εταιρίας παρουσίασαν πτώση κατά 15,9%, όμως ως ενθαρρυντικό σημείο από τους αναλυτές της Agrotiki Asset Management επισημαίνεται πως τα έσοδα από τόκους και προμήθειες αντιστοιχούν στο 92% του συνόλου.

Από την πλευρά των δαπανών, οι αναλυτές της εταιρίας κρίνουν ως θετική την αύξηση των δαπανών προσωπικού μόλις κατά 1,5% στο εννεάμηνο, αν και οι προσπάθειες να κρατηθούν σε χαμηλά επίπεδα τα άλλα ”διοικητικά έξοδα” δεν φαίνεται να απέδωσε σημαντικά αποτελέσματα μέχρι τώρα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανάλυση.

Αναφορικά με τα αποτελέσματα έτους (2002) της Εθνικής Τράπεζας στην έκθεση εκτιμάται πως τα καθαρά μετά φόρων κέρδη θα μειωθούν μεταξύ 47 – 51% έναντι του 2001, ενώ τα καθαρά έσοδα από προμήθειες προβλέπεται να διαμορφωθούν περίπου στα αντίστοιχα με το περσινό έτος επίπεδα ή και ελαφρώς χαμηλότερα.

Παράλληλα προβλέπεται πως οι θετικές τάσεις στα καθαρά έσοδα από τόκους θα συνεχιστούν και το τρέχον έτος, ενώ με δεδομένη την πίεση που θα αντιμετωπίσει η Εθνική Τράπεζα στην κερδοφορία της για το 2002, προβλέπεται πως το μέρισμα που θα διανείμει θα είναι κατά 20 με 25% χαμηλότερο από το αντίστοιχο της χρήσης του 2001.

Αξίζει να σημειωθεί πως για την περίοδο 2003 – 2005 οι αναλυτές της Agrotiki Asset Management εκτιμούν πως η πτωτική τάση στην κερδοφορία του ομίλου θα αναστραφεί, ενώ εκτιμάται πως η καθαρά διαφορά επιτοκίου θα αυξηθεί κατά 20 μονάδες βάσης μέχρι το 2005.

Τονίζεται επίσης πως μετά το 2005 οι ρυθμοί ανάπτυξης τόσο του ομίλου όσο και του τραπεζικού κλάδου προβλέπεται να επιβραδυνθούν, μολαταύτα θα παραμείνουν σε υψηλότερα επίπεδα από τα αντίστοιχα των ευρωπαϊκών τραπεζικών ιδρυμάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v