Ανάλυση της Αγροτικής ΑΕΠΕΥ για Alpha Bank

Τα 12,50 ευρώ θεωρεί ως ”δίκαιη αποτίμηση” για τη μετοχή της Alpha Bank η Αγροτική Asset Management, σε ανάλυσή της (15/11/2002) συστήνοντας ”διακράτηση”. Οι εκτιμήσεις για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου στο α΄ εξάμηνο του 2003 με την έκδοση προνομιούχων μετοχών.

Ανάλυση της Αγροτικής ΑΕΠΕΥ για Alpha Bank
Τα 12,50 ευρώ θεωρεί ως ”δίκαιη αποτίμηση” (fair value) για τη μετοχή της Alpha Bank η Αγροτική Asset Management Investmens, σε ανάλυσή της, στην οποία παράλληλα δίνει σύσταση ”διακράτησης” (Hold) της μετοχής.

Επιπλέον, βάσει της ανάλυσης της Αγροτικής Asset Management με ημερομηνία 15 Νοεμβρίου 2002 η Alpha Bank αναμένεται να παρουσιάσει σημαντική μείωση της κερδοφορίας της τάξεως του 32– 40% στο σύνολο της τρέχουσας οικονομικής χρήσης, η οποία θα είναι αποτέλεσμα κυρίως της αύξησης των εξόδων και της μικρής μείωσης των συνολικών εσόδων.

Αναλυτικότερα και όσον αφορά στη μείωση των εσόδων, σύμφωνα με την ίδια πάντα ανάλυση, θα προέλθει κυρίως από τη μεγάλη πτώση των χρηματοοικονομικών εσόδων, ενώ ελαφρά ανοδικές τάσεις εκτιμάται ότι θα σημειώσουν τα έσοδα τόκων.

Επιπλέον, μείωση αναμένεται να σημειώσει και το μέρισμα της χρήσης 2002, σύμφωνα με την Αγροτική Asset Management, τόσο λόγω μειωμένης κερδοφορίας όσο και λόγω περιορισμένης ευελιξίας σχετικά με τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας. Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι το μέρισμα χρήσης 2001 ανήλθε σε 0,91 ευρώ ανά μετοχή, ενώ τα καθαρά κέρδη του ομίλου μετά φόρων για το 2002 προβλέπεται ότι δεν θα ξεπεράσουν τα 0,75 ευρώ.

Η εταιρία αναμένει να πραγματοποιηθεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με την έκδοση προνομιούχων μετοχών στο α΄ εξάμηνο του 2003, δεδομένου ότι ο δείκτης Tier 1 capital (δείκτης βασικών εποπτικών κεφαλαίων), στις 31/12/01, ήταν στο 7% και δεδομένης της πρόβλεψης για περαιτέρω πτώση τόσο λόγω της αύξησης των χορηγήσεων προς ιδιώτες, όσο και λόγω των ζημιών αποτίμησης μετοχικών χαρτοφυλακίων.

Επιπροσθέτως, στην ανάλυση αναφέρεται ότι αυξάνεται παράλληλα η ανάγκη παρακράτησης σημαντικού μέρους της κερδοφορίας προκειμένου να αυξηθεί η κεφαλαιακή βάση του ομίλου, ώστε να μπορέσει να επιτευχθεί ο στόχος της ταχείας επέκτασης των χορηγήσεων στεγαστικής και καταναλωτικής πίστης.

Σε ό,τι αφορά την τριετία 2003– 2005 η Αγροτική Asset Management εκτιμά ότι ο όμιλος της Alpha Bank θα επιτύχει σημαντική αύξηση της κερδοφορίας η οποία θα προέλθει κυρίως από την αύξηση των εσόδων από τόκους, προμήθειες, χρηματοοικονομικά έσοδα και άλλα έσοδα.

Όσον αφορά τα έσοδα τόκων, η αύξηση αναμένεται να προέλθει από την αύξηση των τοποθετήσεων υψηλών αποδόσεων και την αναμενόμενη κατά 14% ετήσια αύξηση των συνολικών χορηγήσεων για τη διετία 2003– 2004, ενώ προβλέπεται μικρότερη αύξηση των χορηγήσεων για το 2005.

Πάντως, μετά το 2005 και σύμφωνα πάντα με την Αγροτική Asset Management, αναμένεται επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης τόσο της τραπεζικής αγοράς όσο και του ομίλου της Alpha Bank, οι οποίοι όμως θα εξακολουθήσουν να είναι υψηλότεροι από τους ρυθμούς ανάπτυξης του τραπεζικού κλάδου στην ΕΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v