Ανάλυση της Κονταλέξης ΑΧΕΠΕΥ για ΑΡΒΑ

Τιμή στόχο τα 7,80 ευρώ ”βλέπει” η Κονταλέξης ΑΧΕΠΕΥ για την μετοχή της ΑΡΒΑ σε ανάλυσή της με ημερομηνία 18/10/2002, ενώ δίνει σύσταση αγορά. Μεταξύ άλλων η ανάλυση εκτιμά ότι οι πωλήσεις του ομίλου για το 2002 θα κινηθούν στα περσινά επίπεδα, ενώ τα κέρδη θα ενισχυθούν κατά 9,72%.

Ανάλυση της Κονταλέξης ΑΧΕΠΕΥ για ΑΡΒΑ
Σύσταση αγορά και δωδεκάμηνη τιμή στόχο τα 7,80 ευρώ δίνει η Κονταλέξης ΑΧΕΠΕΥ για την Αργυρομεταλλευμάτων & Βαρυτίνης σε σχετική της ανάλυση με ημερομηνία 18 Οκτωβρίου 2002.

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά μεγέθη της ΑΡΒΑ για το σύνολο της τρέχουσας χρήσης, η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι οι πωλήσεις θα κινηθούν στα ίδια με τα περσινά επίπεδα (έφτασαν στα 297,3 εκατ. ευρώ), ενώ τα κέρδη αναμένεται να ενισχυθούν.

Αναλυτικότερα, τα EBITDA για το σύνολο του 2002 προβλέπεται ότι θα σημειώσουν αύξηση κατά 3,37% και θα φτάσουν στα 52,1 εκατ. ευρώ συγκριτικά με 50,4 εκατ. ευρώ της περσινής χρήσης. Τα καθαρά κέρδη εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν κατά 9,72% και θα διαμορφωθούν σε 15,8 εκατ. ευρώ σε σχέση με 14,4 εκατ. ευρώ του 2001.

Τα κέρδη ανά μετοχή, σύμφωνα με την ανάλυση της χρηματιστηριακής, τοποθετούνται στα 0,52 ευρώ για το 2002, συγκριτικά με 0,48 ευρώ του 2001, ενώ όπως επισημαίνεται με προβλεπόμενο P/E 2002 στο 13x και EV/EBITDA 2,6 η μετοχή αποτιμάται σε ελκυστικά επίπεδα.

Επιπροσθέτως, η Κονταλέξης επισημαίνει ότι στόχος του ομίλου είναι η ισχυροποίηση του στην Ευρώπη, η γεωγραφική του διείσδυση σε νέες περιοχές με έμφαση στην Β. Αμερική, αλλά και η επέκτασή του σε νέα ορυκτά. Απώτερος στόχος του ομίλου είναι μέχρι το 2010 να αναδειχθεί σε κορυφαία εταιρία βιομηχανικών ορυκτών στον κόσμο.

Σημειώνεται ότι η Αργυρομεταλλευμάτων & Βαρυτίνης έχει παρουσία στον διεθνή χώρο με θυγατρικές και με συνδεδεμένες εταιρίες, ενώ διαθέτει παράλληλα δίκτυα διανομής σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Τουρκία, Κύπρο, Κίνα και ΗΠΑ.

Σε ό,τι αφορά τις δραστηριότητες του ομίλου, σύμφωνα πάντα με την Κονταλέξης, αφορούν στην παραγωγή, επεξεργασία και διάθεση βιομηχανικών ορυκτών και μεταλλευμάτων.

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι η ΑΡΒΑ διαθέτει υψηλά αποθεματικά και σημαντικό μερίδιο αγοράς για τα βασικότερα προϊόντα της που είναι ο μπεντονίτης, περλίτης και βωξίτης όπου διαθέτει ιδιόκτητα μεταλλεία. Σημαντικό είναι άλλωστε, ότι η εταιρία εμπορεύεται και βιομηχανικά ορυκτά που προορίζονται για την υαλουργία και τη βιομηχανία κεραμικών.

Σημειώνεται ότι οι πωλήσεις μπεντονίτη αποτελούν το 48% του συνολικού τζίρου των βιομηχανικών ορυκτών της ΑΡΒΑ, ενώ βωξίτης και αδιόγκωτος περλίτης αποτελούν έκαστος το 19% των συνολικών πωλήσεων. Ακολουθούν τα ορυκτά otavi με συμμετοχή 9% στις πωλήσεις και τέλος ο διογκωμένος περλίτης με 5% επί των βιομηχανικών πωλήσεων.

Τέλος, η ανάλυση αναφέρει και τις άλλες δραστηριότητες του ομίλου οι οποίες περιλαμβάνουν αφενός την αποκλειστική διανομή των προϊόντων της Yamaha σε Ελλάδα, Ρουμανία και Βουλγαρία μέσω της εταιρίας Μοτοδυναμική, η οποία συμβάλει κατά 18% στον συνολικό τζίρο του ομίλου. καθώς και την εμπορική εταιρία βιομηχανικών μηχανημάτων και εξοπλισμού Ergotrak η οποία δραστηριοποιείται στις αγορές μηχανημάτων έργων, οδοποιητικών, φορτηγών μεταλλείων, μηχανημάτων διακίνησης φορτίων, κινητήρων ντίζελ καθώς και ηλεκτροπαραγωγών ζευγών, η συμμετοχής της οποίας στις πωλήσεις του ομίλου ανέρχεται σε 4%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v