Ανάλυση της Market ΑΧΕΠΕΥ για Cosmote

Την σταθερή ανοδική πορεία της Cosmote επισημαίνει η Market ΑΧΕΠΕΥ σε σχετική της ανάλυση (16/10/02) σε συνδυασμό με τους σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης στην αγορά της Αλβανίας. Τα EPS μετά φόρων για το 2002 εκτιμώνται στα 0,60 ευρώ έναντι 0,51 για το 2001, ενώ το P/E για το τρέχον έτος διαμορφώνεται στο 9,15.

Ανάλυση της Market ΑΧΕΠΕΥ για Cosmote
Τη σταθερή ανοδική πορεία της Cosmote επιβεβαιώνουν τα οικονομικά μεγέθη του πρώτου εξαμήνου, όπως επισημαίνει μεταξύ άλλων σε ανάλυσή της η Market ΑΧΕΠΕΥ με ημερομηνία 16 Οκτωβρίου 2002.

Ειδικότερα, ως σημείο αναφοράς σημειώνεται το επίπεδο περιθωρίου του EBITDA που κυμάνθηκε κοντά στο 45%. Το ίδιο διάστημα ο κύκλος εργασιών ενισχύθηκε κατά 28%, ενώ αύξηση κατά 24% παρουσίασε και η κερδοφορία της εταιρίας. Σε ότι αφορά το μέσο μηνιαίο έσοδο ανά πελάτη, αυτό διαμορφώθηκε στα 28,4 ευρώ από 28 ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με την Market το EPS μετά φόρων για το 2001 ανήλθε σε 0,51 ευρώ, ενώ για το 2002 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε 0,60 ευρώ. Η εταιρία διαπραγματεύεται με P/E 2001 10,42x ενώ για το Ρ/Ε 2002 αναμένεται να γίνει μονοψήφιο στο 9,15x.

Στην ανάλυση της Market υπενθυμίζεται ότι η δραστηριότητα της Cosmote αφορά στον χώρο της κινητής τηλεφωνίας, ενώ διαθέτει τις ακόλουθες τηλεπικοινωνιακές άδειες: ειδική άδεια 2ης γενιάς, ειδική άδεια 3ης γενιάς για 20 χρόνια, ειδική άδεια σταθερής ασύρματης πρόσβασης και τέλος γενικές άδειες.

Σύμφωνα πάντα με την ανάλυση της χρηματιστηριακής θεωρείται αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η Cosmote παρόλο που ξεκίνησε την εμπορική της δραστηριότητα αργότερα από τους ανταγωνιστές της κατάφερε να κατακτήσει την πρώτη θέση με κριτήριο την πελατειακή της βάση. Σημειώνεται ότι ο αριθμός των συνδρομητών της το τρίτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης αυξήθηκε κατά 23%.

Επιπλέον, η χρηματιστηριακή αναφερόμενη στην αγορά της Αλβανίας επισημαίνει πως η παρουσία της Cosmote στην γειτονική χώρα είναι σημαντική μέσω της θυγατρικής της AMC που στο τέλος του εννεαμήνου 2002 η πελατειακή της βάση ανερχόταν σε 422.882 πελάτες, με το 96,3% να προτιμά την καρτοκινητή τηλεφωνία.

Σύμφωνα πάντα με την ανάλυση, αν και ο ανταγωνισμός από την Vodafone Albania είναι έντονος, η AMC ελέγχει περισσότερο από το 60% της εγχώριας αγοράς κινητής τηλεφωνίας με ιδιαίτερα έντονους ρυθμούς αύξησης των συνδρομητών, καθώς διπλασιάστηκαν σε σχέση με το εννεάμηνο του 2001. Ταυτόχρονα, σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της μητρικής ΟΤΕ, η Cosmote ανέλαβε την διαχείριση δύο ακόμη εταιριών κινητής τηλεφωνίας, του ομίλου Globul στην Βουλγαρία και της MTS στην πΓΔΜ.

Τέλος, σε ότι αφορά την μετοχική σύνθεση σημειώνεται ότι ο ΟΤΕ κατέχει το 58,98% της Cosmote. Ποσοστό 18% ελέγχει η Telenor B Invest AS, ενώ 7,27% κατέχει η WR COM Enterprises Ltd Cyprus.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v