Το υψηλό ποσοστό «κόκκινων» δανείων συνεχίζει να βαραίνει τις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες (Πειραιώς, Eurobank, Εθνική, Alpha Bank) και αποτελεί απειλή για τη φερεγγυότητα τους, υποστηρίζει η Moody’s σε έκθεση της.
Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPE) αντιστοιχούσαν περίπου στο 47% των ακαθάριστων δανείων του τραπεζικού τομέα το Σεπτέμβριο του 2018, συνέπεια της υψηλής ανεργίας και της βαθιάς ύφεσης που έπληξε την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.
Ωστόσο, η Moody’s επισημαίνει πως η σταδιακή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας και η υποχώρηση της ανεργίας στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με τις πωλήσεις NPE, τις ρευστοποιήσεις και τις διαγραφές, θα μειώσουν σταδιακά τα προβληματικά δάνεια τους ερχόμενους 18 μήνες.
Σε πιο ευνοϊκή θέση Eurobank και Εθνική
Όπως επισημαίνει η Moody’s, οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες έχουν επιτύχει ως τώρα τους στόχους για τη μείωση των NPE. Η Eurobank και η Εθνική είχαν ποσοστό NPEs στο 39% και 42% αντίστοιχα τον Σεπτέμβριο του 2018, έναντι 50% για την Alpha και 54% για την Πειραιώς.
Η Eθνική εμφανίζει τoν ισχυρότερo δείκτη κάλυψης των δανείων αυτών με ποσοστό περίπου 60%. Την ίδια στιγμή, το σχέδιο που ανακοίνωσε πρόσφατα η Eurobank για επιτάχυνση της εκκαθάρισης των NPE τις δίνει τη μεγαλύτερη πιθανότητα να επιτύχει τον στόχο της μείωσης των NPE κάτω από το 10% ως το 2021.
Τα πιο ισχυρά κεφάλαια η Alpha bank
Τα κεφαλαιακά επίπεδα των τραπεζών θα υποχωρήσουν ελαφρώς την περίοδο 2019-2020, λόγω των αυστηρότερων απαιτήσεων του λογιστικού προτύπου IFRS 9 όσον αφορά τις προβλέψεις για τα προβληματικά δάνεια.
Τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών υπερβαίνουν το ελάχιστο όριο που έχουν θέσει οι ρυθμιστικές αρχές, με το μέσο CET 1 να κυμαίνεται στο 15,6% του σταθμισμένου βάσει κινδύνου ενεργητικού τον Σεπτέμβριο του 2018. Ωστόσο, η ποιότητα των κεφαλαίων είναι αδύναμη. Οι τέσσερις τράπεζες έχουν υψηλά επίπεδα αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTC). Mε βάση τα ενσώματα ίδια κεφάλαια, η Alpha Bank έχει την πιο ισχυρή ενσώματη κεφαλαιακή βάση μεταξύ των υπόλοιπων ελληνικών τραπεζών, με τα χαμηλότερα επίπεδα DTC.
Tα υψηλά επίπεδα NPE θα συνεχίσουν να δημιουργούν καθοδικά ρίσκα για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, τονίζει ο οίκος.
Σε ότι αφορά την τράπεζα Πειραιώς η Moody’s σημειώνει ότι έως σήμερα επιδεικνύει τη μεγαλύτερη μείωση κόκκινων δανείων, ωστόσο έχει ξεκινήσει από υψηλότερη βάση με 28,3 δισ. ευρώ NPLs τον Σεπτέμβριο του 2014, τα οποία υποχώρησαν σε 17,7 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2018.
Αδύναμη η κερδοφορία
Η Moody’s αναμένει ότι και οι τέσσερις τράπεζες θα παραμείνουν οριακά κερδοφόρες το 2019-20, μολονότι θα συνεχιστεί η πίεση στα περιθώρια λόγω της πτώσης του όγκου των δανείων και των αυστηρότερων κανονισμών όσον αφορά τις προβλέψεις για τα NPE.
Τα έσοδα των τραπεζών θα βρουν εν μέρει στήριξη από την πτώση του λειτουργικού κόστους και της φθηνότερης χρηματοδότησης, αλλά θα παραμείνουν τα ρίσκα για την κερδοφορία και τα κεφαλαία από τις αυξημένες προβλέψεις για τα «κόκκινα» δάνεια.