Ανάλυση της Κονταλέξης ΑΧΕΠΕΥ για Παπαστράτο

Τιμή στόχο τα 18,20 ευρώ και σύσταση ”διακράτηση” δίνει η Κονταλέξης ΑΧΕΠΕΥ για την μετοχή της Παπαστράτος σε ανάλυσή της (15/10/02), στην οποία εκτιμάται ότι οι πωλήσεις και τα EBITDA της εισηγμένης θα ενισχυθούν το 2002, ενώ τα καθαρά κέρδη θα σημειώσουν κάμψη.

Ανάλυση της Κονταλέξης ΑΧΕΠΕΥ για Παπαστράτο
Σύσταση διακράτηση με τιμή στόχο τα 18,20 ευρώ θέτει η Κονταλέξης ΑΧΕΠΕΥ για την μετοχή της Παπαστράτος, σε σχετική της ανάλυση με ημερομηνία 15 Οκτωβρίου 2002. Μεταξύ άλλων η ανάλυση περιλαμβάνει εκτιμήσεις της χρηματιστηριακής για τα οικονομικά μεγέθη της καπνοβιομηχανίας στο σύνολο της τρέχουσας χρήσης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Κονταλέξης οι πωλήσεις θα ενισχυθούν το 2002 κατά 9,9% και θα ανέλθουν σε 354 εκατ. ευρώ έναντι 322 εκατ. ευρώ της περσινής χρονιάς. Όπως επισημαίνεται στην ανάλυση οι πωλήσεις της Παπαστράτος παρουσιάζουν μια μικρή αλλά σταθερή άνοδο μέσα σε ένα πλαίσιο έντονου ανταγωνισμού, το οποίο συνεχώς εντείνεται λόγω της αντικαπνιστικής εκστρατείας που επικρατεί στον ευρύτερο χώρο της ΕΕ.

Σε ότι αφορά τα EBITDA της εισηγμένης, αναμένεται να παρουσιάσουν αύξηση κατά 1,61% στο σύνολο του 2002 και να φτάσουν στα 37,9 εκατ. ευρώ, συγκριτικά με 37,3 εκατ. ευρώ του 2001. Στον αντίποδα, τα καθαρά κέρδη της Παπαστράτος προβλέπεται ότι θα σημειώσουν πτώση κατά 3,4% στο σύνολο της χρήσης, καθώς εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν σε 23 εκατ. ευρώ, σε σχέση με καθαρά κέρδη ύψους 23,8 το 2001.

Όπως σημειώνεται στην ανάλυση, η Παπαστράτος κατέχει δεσπόζουσα θέση στην ελληνική αγορά από το 1930, με μερίδιο που ξεπερνά το 40%. Η εταιρία εμπορεύεται περί τα 75 σήματα τσιγάρων εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων.

Επιπλέον, αναφέρεται ότι η βιομηχανία καπνού στην Ελλάδα αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο εσόδων με τις εισπράξεις από φόρους να ανέρχονται στα περίπου 530 δισ. δρχ. Η Ελλάδα άλλωστε αποτελεί την μοναδική καπνοπαραγωγό χώρα στην ΕΕ.

Τέλος, η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι με προβλεπόμενο P/E για το 2002 18,4x και EV/EBITDA 12,9 η μετοχής της Παπαστράτος αποτιμάται σε σχετικά υψηλά επίπεδα συγκριτικά με τον ανταγωνισμό. Παρ΄ όλ΄ αυτά, η ανάλυση καταλήγει ότι η Παπαστράτος αποτελεί μια ασφαλή μακροπρόθεσμη επενδυτική επιλογή με σταθερή μερισματική πολιτική και ικανοποιητική κερδοφορία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v