Από σήμερα η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει χωρίς νέα δάνεια από τον επίσημο τομέα και να προσελκύσει ιδιωτικό χρήμα, τονίζει η Berenberg σε ανάλυσή της για την χώρα μας. Όπως σημειώνει μετά τη βαθιά ύφεση η οικονομία ανακάμπτει αλλά με μέτρια ικανοποιητικό ρυθμό, της τάξης του 2% ετησίως.
Βλέπει κάποιους παραλληλισμούς με την Τουρκία σε ότι αφορά το μη διατηρήσιμο «μπουμ» στη χώρα μας ως το 2008 και την κατάσταση στην Τουρκία τα τελευταία χρόνια. Τονίζει ότι η κρίση επεκτάθηκε χρονικά μετά τις ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές του 2015 και τον Γιάνη Βαρουφάκη, σημειώνοντας ότι στην Τουρκία θα πρέπει να σημάνει συναγερμός γι’ αυτό.
Με δεδομένη την πορεία των άλλων τεσσάρων χωρών που βρέθηκαν σε πρόγραμμα η Ελλάδα έχει καλή πιθανότητα να απολαύσει υγιή ανάπτυξη. Παρά την επίπονη χαμηλή ανάπτυξη η χώρα έχει εφαρμόσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις που δίνουν δυναμική. Ελλάδα έχει: α) διορθώσει τα μεγάλα ελλείμματα τόσο στο δημοσιονομικό σκέλος όσο και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. β) εφάρμοσε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά και το ασφαλιστικό. γ) μείωσε τις αποδόσεις των ομολόγων και το κόστος δανεισμού και δ) εξασφάλισε περισσότερα ευρωπαϊκά κεφάλαια για επενδύσεις.
Ωστόσο τονίζει ότι σημαντικές προκλήσεις παραμένουν. Παρά την αναδιάρθρωση του χρέους αυτό παραμένει υψηλό, κοντά στο 180% του ΑΕΠ και αποτελεί μεγάλη πρόκληση δεδομένης της έλλειψης υψηλότερης ανάπτυξης. Υπάρχει μεγάλο απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων ενώ μακροπρόθεσμα πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της μετανάστευσης.
Αυτό που πρέπει να είναι στην προσοχή των επενδυτών είναι το εάν η χώρα θα αντιστρέψει μεταρρυθμίσεις σε τέτοια έκταση που θα επηρεάσει τις αγορές. Επιπρόσθετα δεν θα πρέπει να διαφεύγει ο κίνδυνος πρόωρων εκλογών.
Η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, σημειώνει η Berenberg θα λάβει σημαντικά επιπλέον κεφάλαια από την ΕΕ για την ανάπτυξη. Επιπλέον χτίστηκε σημαντικό μαξιλάρι ρευστότητας. Αυτά σε συνδυασμό με την πρόσφατη νέα ελάφρυνση χρέους θα βελτιώσει την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, ενώ η αυξημένη επιτήρηση κάτι που περιορίζει τον κίνδυνο οι ελληνικές πολιτικές να εξοκείλουν εκ νέου.