Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανάλυση της Κονταλέξης ΑΧΕΠΕΥ για τα ΕΛΠΕ

Σύσταση διακράτηση με τιμή στόχο τα 6,90 ευρώ, θέτει η Κονταλέξης ΑΧΕΠΕΥ σε ανάλυσή της για την μετοχή των ΕΛΠΕ, στην οποία εκτιμάται ότι για το 2002 ο τζίρος θα καταγράψει οριακή άνοδο, ενώ τα καθαρά κέρδη θα ενισχυθούν 14% και θα ανέλθουν σε 41,6 εκατ. ευρώ, ευνοημένα από τις συναλλαγματικές διαφορές.

Ανάλυση της Κονταλέξης ΑΧΕΠΕΥ για τα ΕΛΠΕ
Σύσταση για διακράτηση της μετοχής των ΕΛΠΕ με δωδεκάμηνη τιμή στόχο τα 6,90 ευρώ, θέτει σχετική ανάλυση της Κονταλέξης ΑΧΕΠΕΥ με ημερομηνία 3 Οκτωβρίου 2002.

Μεταξύ άλλων, η ανάλυση αναφέρει ότι οι πωλήσεις της εταιρίας για το σύνολο της τρέχουσας χρήσης, θα σημειώσουν οριακή αύξηση, ενώ τα κέρδη αναμένονται περισσότερο βελτιωμένα λόγω της επίτευξης θετικών συναλλαγματικών διαφορών.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κονταλέξης, ο κύκλος εργασιών των ΕΛΠΕ για το σύνολο της τρέχουσας χρήσης θα σημειώσει άνοδο κατά περίπου 1% και θα ανέλθει σε 3,86 δισ. ευρώ, συγκριτικά με 3,82 δισ. ευρώ της περσινής χρήσης.

Τα EBITDA εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν κατά 6% καθώς θα φτάσουν στα 231,3 εκατ. ευρώ, έναντι 218,2 εκατ. ευρώ το 2001, ενώ τα καθαρά κέρδη αναμένεται να αυξηθούν κατά 14% και να διαμορφωθούν σε 41,6 εκατ. ευρώ, σε σχέση με 36,5 εκατ. ευρώ της περσινής περιόδου.

Όπως επισημαίνεται άλλωστε στην ανάλυση, δεν προβλέπεται να επαναληφθούν οι μεγάλες ανατιμήσεις στις τιμές του πετρελαίου και του δολαρίου, καθώς και τα πολύ υψηλά διεθνή περιθώρια του 2000. Συγκριτικά όμως με το 2001 αναμένεται ανάκαμψη των διεθνών περιθωρίων διύλισης και κατά συνέπεια του μεικτού κέρδους και της κερδοφορίας της εταιρίας.

Οι μέχρι σήμερα επιχειρηματικές κινήσεις των ΕΛΠΕ, σύμφωνα πάντα με την Κονταλέξης, έχουν οδηγήσει ώστε η εταιρία να κατέχει κυρίαρχη θέση στην ελληνική αγορά, με ποσοστό 24%, ενώ τυγχάνει σημαντικής αναγνώρισης στην ευρύτερη περιοχή.

Εντούτοις, σημειώνεται ότι τα μεγέθη της εταιρίας δεν της επιτρέπουν να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ευρωπαϊκή αγορά, η οποία κυριαρχείται από εταιρίες υψηλής κεφαλαιοποίησης, αποτέλεσμα εξαγορών, συνεργασιών και συμμαχιών.

Σε αυτό το πλαίσιο η χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι η αναδιάρθρωση της εταιρίας σε έναν πιο ισχυρό όμιλο, ικανό να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ευρωπαϊκή αγορά, απαιτεί στρατηγικές κινήσεις και συνεργασίες με ομοειδής εταιρίες, μέσω των οποίων θα αυξηθεί το μέγεθός της, θα διευρυνθεί η πρόσβαση σε νέες αγορές, ενώ παράλληλα θα ενισχυθεί και η εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Υπενθυμίζεται ότι η δραστηριότητα του ομίλου αφορά στην προμήθεια και διύλιση αργού πετρελαίου, την παραγωγή και εμπορία πετροχημικών και χημικών, την εμπορία, παραγωγή και εκμετάλλευση κάθε άλλης μορφής ενέργειας καθώς και την παροχή συμβουλών και υπηρεσιών για τεχνικά έργα συναφή με θέματα υδρογονανθράκων.

Τέλος, η ανάλυση καταλήγει ότι η πρόσβαση σε νέες αναπτυσσόμενες αγορές, η κατοχύρωση της επενδυτικής εμπιστοσύνης του διεθνούς επενδυτικού κοινού και η αύξηση του μεγέθους των ΕΛΠΕ μέσα από συμμαχίες, είναι οι συνισταμένες που θα καθοδηγήσουν την τακτική της εταιρίας το επόμενο διάστημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v