Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανάλυση της Market ΑΧΕΠΕΥ για τον ΟΛΘ

Τις μελλοντικές ευκαιρίες και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του ΟΛΘ, επισημαίνει μεταξύ άλλων η ανάλυση της Market ΑΧΕΠEY (2/10/2002), όπου παράλληλα σημειώνεται ότι η εταιρία την ερχόμενη τριετία θα επενδύσει 22 εκατ. ευρώ.

Ανάλυση της Market ΑΧΕΠΕΥ για τον ΟΛΘ
Η διοίκηση και η εκμετάλλευση του λιμένα Θεσσαλονίκης ή και άλλων λιμένων επιδιώκοντας τη συνεχή βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών εξυπηρετώντας το δημόσιο συμφέρον, είναι ο κύριος σκοπός του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με ανάλυση της Market ΑΧΕΠΕΥ, με ημερομηνία 2/10/2002.

Μεταξύ άλλων στην ανάλυση επισημαίνεται ότι βάσει σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ΟΛΘ, παραχωρείται στην τελευταία το δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευσης γηπέδων, κτιρίων και εγκαταστάσεων της τοπικής χερσαίας Λιμενικής Ζώνης.

Επιπροσθέτως, η Market δίνει έμφαση στο συγκριτικό πλεονέκτημα της ΟΛΘ, καθώς η γεωγραφική του θέση το καθιστά μοναδικό θαλάσσιο κόμβο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Παρευξείνιας Ζώνης. Επιπλέον, σημειώνεται ότι για την επόμενη τριετία η διοίκηση της εταιρίας σκοπεύει να επενδύσει συνολικά 22,5 εκατ. ευρώ.

Σχετικά με τους παράγοντες οι οποίοι είναι πιθανό να επηρεάσουν τη ζήτηση των υπηρεσιών, σύμφωνα με την ανάλυση είναι η περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη της Βορείου Ελλάδος και των γειτονικών κρατών, ενώ ταυτόχρονα αναφέρεται ότι εντός των επόμενων μηνών αναμένεται η τελική απόφαση για συνεργασία με χαλυβουργικό εργοστάσιο της Βουλγαρίας, που αφορά στην διακίνηση των προϊόντων του, 500 χιλιάδων τόνων ετησίως μέσω της ΟΛΘ.

Σε ό,τι αφορά στα συνοπτικά οικονομικά στοιχεία της ΟΛΘ, υπενθυμίζεται ότι στο πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας οικονομικής χρήσης ο κύκλος εργασιών ενισχύθηκε κατά 8,4% και έφτασε στα 19,21 εκατ. ευρώ, έναντι 17,71 εκατ. ευρώ του περσινού πρώτου εξαμήνου. Τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 23,1% και ανήλθαν σε 2,32 εκατ. ευρώ συγκριτικά με 1,88 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Αναφορικά με τους χρηματοοικονομικούς δείκτες, η Market αναφέρει ότι το EPS μετά φόρων για το 2002 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε 0,37 ευρώ, έναντι 0,42 ευρώ της περασμένης χρονιάς. Το Ρ/Ε προ φόρων για την τρέχουσα χρονιά εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε 8,48x, συγκριτικά με 7,50x το 2001, ενώ το Ρ/Ε μετά φόρων για το 2002 προβλέπεται να διαμορφωθεί σε 13,05x, σε σχέση με 11,62x το 2001.

Τέλος, σημειώνεται ότι κύριος μέτοχος της εταιρίας είναι το Ελληνικό Δημόσιο με ποσοστό συμμετοχής 75%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v