Ανάλυση της Φάσμα ΑΧΕΠΕΥ για το Υγεία

Επενδυτική επιλογή με μέση δίκαιη αποτίμηση στα 3,99 ευρώ και περιθώριο ανόδου κατά 24,7%, χαρακτηρίζει η Φάσμα ΑΧΕΠΕΥ την μετοχή του Υγεία σε ανάλυσή της με ημερομηνία 26/9, ενώ εκτιμάται ότι οι πωλήσεις μέχρι το 2005 θα αυξηθούν με ετήσιο ρυθμό 5,3%.

Ανάλυση της Φάσμα ΑΧΕΠΕΥ για το Υγεία
Ιδιαίτερα ελκυστική κρίνεται η αποτίμηση της τιμής της μετοχής του Διαγνωστικού και Θεραπευτικού Κέντρου Υγεία, σύμφωνα με ανάλυση της Φάσμα ΑΧΕΠΕΥ με ημερομηνία 26/9/2002.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην ανάλυση με τη μέση δίκαιη τιμή, βάσει των μεθόδων αποτίμησης που χρησιμοποιήθηκαν, να διαμορφώνεται σε 3,99 ευρώ, δίνεται περιθώριο ανόδου της τιμής κατά 24,7% σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα.

Μεταξύ άλλων η χρηματιστηριακή χαρακτηρίζει την μετοχή του Θεραπευτηρίου ως value stock (επενδυτική επιλογή αξίας), καθώς η εταιρία διαθέτει σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης των πωλήσεων, χαμηλούς πολλαπλασιαστές κερδών, αρκετά υγιή ισολογισμό, ικανοποιητική μερισματική απόδοση και χαμηλό επενδυτικό κίνδυνο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της χρηματιστηριακής, το σύνολο των πωλήσεων της εισηγμένης αναμένεται να παρουσιάσει μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης μέχρι το 2005, της τάξεως του 5,3%. Η εν λόγω αύξηση αναμένεται να προέλθει κατά 1,5% σε μέση ετήσια βάση μέχρι το 2005, από την αύξηση των εισαχθέντων ασθενών και κατά 4% ετησίως από την αύξηση των τιμολογίων. Ιδιαίτερα όσον αφορά στην τρέχουσα οικονομική χρήση, η Φάσμα ΑΧΕΠΕΥ εκτιμά ότι ο κύκλος εργασιών του Υγεία θα ενισχυθεί κατά 4,7% και θα φτάσει στα 78 εκατ. ευρώ.

Επιπροσθέτως, η εταιρία επισημαίνει ότι τα λειτουργικά περιθώρια κέρδους του Υγεία είναι αρκετά υψηλά, παρά την εκτιμώμενη μείωσή τους την οικονομική χρήση 2002 και αναμένεται ως το 2005 να ανέλθουν σε ιδιαίτερα ικανοποιητικά επίπεδα (25,5%) σε σχέση με τις αντίστοιχες εταιρίες του κλάδου στην Ελλάδα. Για το ίδιο διάστημα, ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης ανά μετοχή εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε 2,90%.

Σε επίπεδο κεφαλαίου κίνησης, σύμφωνα πάντα με την ίδια ανάλυση, αναμένεται η σχέση των αποθεμάτων ως ποσοστό επί των πωλήσεων να παραμένει σταθερή μέχρι το 2005 και να διαμορφωθεί στο 2,34% των πωλήσεων στο μέσο επίπεδο της εν λόγω σχέση τα τελευταία 4 χρόνια.

Σε ότι αφορά το επενδυτικό πρόγραμμα του Θεραπευτηρίου, η ανάλυση αναφέρει ότι με την είσοδό του στο ΧΑΑ άντλησε κεφάλαια ύψους 18,78 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση επενδύσεων ύψους 22,27 εκατ. ευρώ, οι οποίες στοχεύουν αφενός στην διατήρηση της ποιότητας των παρεχόμενων νοσηλευτικών υπηρεσιών, αφετέρου στην περαιτέρω ουσιαστική αύξηση των εσόδων και της κερδοφορίας.

Στην ανάλυση επισημαίνεται ότι το επενδυτικό πρόγραμμα δεν καλύπτεται από την πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας και ως εκ τούτου απαιτούνται επιπρόσθετοι πόροι είτε από ίδια διαθέσιμα, είτε από τραπεζικό δανεισμό. Ο δανεισμός της εταιρίας εκτιμάται ότι θα παραμείνει στα ίδια με τα περσινά επίπεδα, ενώ οι χρεωστικοί τόκοι αναμένεται να μειωθούν (από 1,58 εκατ. ευρώ σε 1,36 εκατ. ευρώ), λόγω της μείωσης του κόστους δανεισμού από 6,4% (πραγματικό επιτόκιο) πέρσι, σε 5,5% το 2002.

Σύμφωνα πάντα με την ανάλυση της Φάσμα ΑΧΕΠΕΥ, εφαρμόζοντας τη μεθοδολογία της συγκριτικής αποτίμησης με ομοειδείς εταιρίες σε διεθνές επίπεδο, η μετοχή του Υγεία διαπραγματεύεται με σημαντικό discount έναντι του πολλαπλασιαστή κερδών του επιλεγμένου δείγματος.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει η Φάσμα ΑΧΕΠΕΥ, το discount που διαπραγματεύεται η μετοχή, με βάση τα αναμενόμενα κέρδη για το 2002, ανέρχεται στο 20,4% δικαιολογώντας δίκαιη αποτίμηση της τιμής σε 4,05 ευρώ ανά μετοχή.

Όσον αφορά στην συγκριτική αποτίμηση με βάση τον πολλαπλασιαστή λογιστικής αξίας για το 2002, η μετοχή διαπραγματεύεται με αμυδρό premium της τάξεως του 1,8%, γεγονός το οποίο δικαιολογεί την αποτίμηση της τιμής της μετοχής στα 3,16 ευρώ ανά μετοχή, καταλήγει η Φάσμα ΑΧΕΠΕΥ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v