Epsilon Net: Περιορισμένο ρίσκο λέει η Κύπρου ΑΧΕ

Μια ”επενδυτική ιδέα περιορισμένου ρίσκου για την ΕΝ.Α.” χαρακτηρίζει η Κύπρου Χρηματιστηριακή την Epsilon Net, για την οποία δίνει ενδεικτική τιμή στα 3,67 ευρώ ανά μετοχή. Ποια θεωρεί ισχυρά και αδύνατα σημεία της εταιρίας, πού βλέπει ευκαιρίες και ρίσκο. Τι προβλέπει για τα μεγέθη του 2007 και του 2008.

Epsilon Net: Περιορισμένο ρίσκο λέει η Κύπρου ΑΧΕ
Μια ”επενδυτική ιδέα περιορισμένου ρίσκου για την ΕΝ.Α.” χαρακτηρίζει η Κύπρου Χρηματιστηριακή την Epsilon Net, για την οποία δίνει ενδεικτική τιμή στα 3,67 ευρώ ανά μετοχή.

Όπως σημειώνει στην ανάλυσή της (15/2/2008) η χρηματιστηριακή, η Epsilon Net έχει προς το παρόν περιορισμένη διείσδυση σε λογιστήρια μικρών εταιριών. Στοχεύει να ενισχύσει την επέκτασή της εκεί μέσω της αποδοχής του λογισμικού της από επαγγελματίες λογιστές και της ισχυρής επιρροής που εκείνοι έχουν σε λογιστήρια μικρών εταιριών που παρακολουθούν.

Η εταιρία άντλησε 1,68 εκατ. ευρώ στην αύξηση κεφαλαίου για την εισαγωγή της στο Χ.Α. και τα κεφάλαια αυτά θα διατεθούν κυρίως για την ανάπτυξη νέων προϊόντων λογισμικού, την εξέλιξη υπαρχόντων και την ενίσχυση των κεφαλαίων κίνησης, αναφέρει η Κύπρου Χρηματιστηριακή.

Τονίζει παράλληλα πως η Epsilon Net έχει επιδείξει μέχρι σήμερα συνεπή παρουσία και έντονους ρυθμούς ανάπτυξης. ”Όμως, πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν μας το περιορισμένο μέγεθός της και το αυξημένο ρίσκο που περιλαμβάνει ο κλάδος της πληροφορικής και ειδικότερα οι μικρότερες εταιρίες του κλάδου”, συμπληρώνει.

Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, η Epsilon Net είναι μια εταιρία η οποία ενσωματώνει τα χαρακτηριστικά που αφορά η ΕΝ.Α. Είναι μια νέα και δυναμική εταιρία, αλλά ταυτόχρονα με ποιοτικό προϊόν και ισχυρές προοπτικές.

--Ισχυρά και αδύνατα σημεία, ευκαιρίες και ρίσκο

Στα ισχυρά σημεία της Epsilon Net η Κύπρου Χρηματιστηριακή συμπεριλαμβάνει τα εξής:

- Μεγάλη σε αριθμό πελατειακή βάση που φτάνει τις 17.000.

- Δίκτυο 110 πιστοποιημένων αντιπροσώπων.

- Σημαντικότατη γνώση των πελατών - λογιστών και των αναγκών τους.

- Επιστημονική ομάδα η οποία διασφαλίζει ποιοτικές υπηρεσίες και προϊόντα (π.χ. εφαρμογή ΔΛΠ).

- Ιδιαίτερα ανταγωνιστικά προϊόντα.

- Η εισαγωγή σημαντικού ανταγωνιστή στη συγκεκριμένη αγορά των λογιστικών πακέτων είναι δύσκολη λόγω της τεχνογνωσίας που απαιτεί.

- Υψηλή αναγνωρισιμότητα στον χώρο των επαγγελματιών λογιστών.

- Ευέλικτο λογισμικό σε φορολογικές και λογιστικές μεταβολές, που αποτελεί και το ισχυρότερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Epsilon Net.

”Αδύνατα σημεία” θεωρεί τα εξής:

- Εξάρτηση από τον κλάδο των λογιστηρίων.

- Μικρό μέγεθος της εταιρίας που περιορίζει τους ρυθμούς επέκτασης.

- Περιορισμένη δυνατότητα προβλέψεων σχετικά με τις εκτιμήσεις πωλήσεων και κερδοφορίας για το μέλλον.

Η χρηματιστηριακή θεωρεί παράλληλα ”ευκαιρίες” την εντονότερη επέκταση στην Ελλάδα με διείσδυση μέσω των λογιστών, όπου ελέγχει σημαντικό μερίδιο αγοράς σε μέχρι και 300.000 μικρές επιχειρήσεις –πελάτες των λογιστών– στη χώρα καθώς και τη διερεύνηση πιθανών ευκαιριών για γεωγραφική επέκταση σε γειτονικές χώρες στο μέλλον.

Αντιθέτως, ”απειλή” θεωρεί:

- Την εισαγωγή παρά τις δυσκολίες του εγχειρήματος νέου μεγάλου παίκτη από το εξωτερικό στον χώρο.

- Τη συγκέντρωση του κλάδου και τη δημιουργία παίκτη που θα μπορούσε να προσφέρει ανταγωνιστικά προϊόντα - υπηρεσίες.

- Κάποια σημαντική μεταβολή στα τεχνικά δεδομένα προγραμματισμού και πιθανή δυσχέρεια της εταιρίας να ακολουθήσει.

- Μια πιθανή κακή οικονομική συγκυρία η οποία θα μπορούσε να πλήξει τα έσοδα της Epsilon Net λόγω της περικοπής κόστους από μερίδα των πελατών της.

Αναφορικά με τα αποτελέσματα της εταιρίας για τη χρήση του 2007, τα οποία δεν έχουν δημοσιευτεί ακόμη, η Κύπρου Χρηματιστηριακή αναμένει για το προηγούμενο έτος αυξημένα κατά 32% κέρδη μετά φόρων στο 1,4 εκατ. ευρώ με ενισχυμένες κατά 23% πωλήσεις στα 7,7 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω αυξημένων πωλήσεων λειτουργικού και διαδικτυακών υπηρεσιών.

Το σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα αναμένεται να χρηματοδοτηθεί κυρίως από βραχυπρόθεσμο δανεισμό, ενώ η αύξηση κεφαλαίου 1,68 εκατ. αναμένεται να ενισχύσει τη μελλοντική πορεία των επενδύσεων της εταιρίας.

Για το 2008 αναμένει αύξηση της κερδοφορίας (μετά φόρων) κατά 20% στο 1,7 εκατ. ευρώ με 19% βελτιωμένες πωλήσεις στα 9,2 εκατ. ευρώ.

Η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι είναι πιο συντηρητική στην αναμενόμενη αύξηση πωλήσεων στο λογισμικό, ενώ εκτιμά ότι θα ανακάμψουν τα έσοδα από το κομμάτι της εκπαίδευσης.

*H πλήρης ανάλυση της Κύπρου ΑΧΕΠΕΥ δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v